[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liberalii au lansat campania de colectare a semnăturilor pentru demiterea Președintelui R. Moldova
18 Mai

Partidul Liberal (PL) anunță despre lansarea campaniei de colectare a semnăturilor pentru demiterea Președintelui R. Moldova, Igor Dodon, și organizarea unui Referendum pe motiv că Președintele încalcă prevederile Constituției. Anunțurile au fost făcute de liderul PL, Mihai Ghimpu, în cadrul unei conferințe de presă, transmite CURENTUL.

Președintele PL spune că au demarat această acțiune încă în ianuarie, dar inițiativa nu a fost susținută de colegi, pentru că nu erau destule argumente.

„Președintele nu a devenit loial de atunci. El continuă să încalce prevederile Constituției și din această cauză inițiem această procedură cu ajutorul cetățenilor, așa cum prevede Codul electoral. Motivele acestei campanii sunt câteva:

1. La 4 ianuarie l-a felicitat pe așa-numitul președinte al Transnistriei și astfel a recunoscut teritoriul drept unul aparte.

2. Contrar art. 77 din Constituție, unde scrie clar că „Președintele este garantul suveranității statului”, Igor Dodon vrea federalizarea Republicii.

3. Participarea la parada militară de la Moscova este o altă încălcare. MAEIE a trimis un demers Federației Ruse, unde a cerut ca armata militară din Transnistria să nu participe la paradă. Rusia a ignorat demersul, la fel și Președintele.

4. Președintele ignoră decizia Curții Constituționale (CC), referitor la limba română. El continuă să pledeze pentru limba moldovenească.

5. A semnat acel Memorandum cu Uniunea Euroasiatică. Mai ales că avem deja un Acord cu UE. El este obligat să-l respecte cu toate prevederile lui.

6. Dumnealui salută amânarea finanțării macro-economice din partea UE.

Avem nevoie de 200 mii de semnături, conform Codului electoral. Demarăm azi campania „Chirtoacă – la Primărie, Dodon – la tomberon””, a spus Mihai Ghimpu.

campanie

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților