[ X ]
[ X ]
[ X ]
Liberala Zotea pune Procuratura Generală pe „urmele” comunistului Voronin
8 Mai

Deputata liberală, Alina Zotea, a depus o sesizare la Procuratura Generală unde solicită examinarea declarațiilor făcute de Vladimir Voronin cu privire la omorul unui tânăr participant la protestele din aprilie 2009 și stabilirea persoanei omorâte prin aruncarea acesteia de la etajul patru al clădirii Parlamentului, transmite CURENTUL.

Într-o postare pe o rețea de socializare, Alina Zotea scrie că Vladimir Voronin a declarat că Boboc nu a fost omorât de poliție, dar din video-urile surprinse de imaginile camerelor de vedere din PMAN arată contrariul.

„Conform stenogramei de pe pagina oficială web al Parlamentul Republicii Moldova, în ședința plenară din 05.04.2018, deputatul Vladimir Voronin care în perioada aprilie 2009 deținea funcția de șef al statului a declarat, citez: „Boboc n-a fost omorât de poliție. Boboc a fost omorât de companionii lor, pentru că el a venit cu o săptămână… din locurile… de la pușcărie și s-au îmbătat aici, la etajul 4 al Parlamentului, și s-au bătut, și l-au aruncat peste fereastră. Iată ce-a fost cu Boboc, dacă vreți să știți voi la concret”.

La 01.04.2010, Preşedintele interimar de atunci Mihai Ghimpu şi fostul Primar al capitalei, Dorin Chirtoacă, au prezentat imagini video care au fost surprinse de pe camerele de supraveghere instalate în Piața Marii Adunări Naţionale care demonstrau cum a fost ucis Valeriu Boboc în bătăi de către forțele de ordine.

Urmare acestor imagini, Curtea de Apel Chișinău la condamnat la zece ani de închisoare pe fostul polițist Ion Perju care i-a aplicat lovitura fatală lui Valeriu Boboc în timpul protestelor din 7 aprilie 2009.

La scurt timp după protestele masive împotriva guvernării comuniste din aprilie 2009, încă trei tineri au fost găsiţi morţi iar anchetele penale au ajuns la concluzia că tinerii s-ar fi sinucis, după ce ar fi suferit, în prealabil, de probleme psihice.

Printre victime se regăsește și tânărul Ion Ţâbuleac potrivit versiunii oficiale, în seara zilei de 7 aprilie 2009 s-ar fi sinucis aruncându-se de pe un pilon de înaltă tensiune”, scrie Alina Zotea.

În acest context, deputate a cerut Procuraturii să examineze declarațiile făcute de liderul PCRM, Vladimir Voronin și să stabilească persoana omorâtă în noaptea de 7 aprilie 2009.

„Reieșind din faptul că conform versiunii oficiale nici una dintre victimele menționate nu a murit în urma căderii de la etajul 4 al Parlamentului RM așa cum a declarat fostul șef de stat Vladimir Voronin în cadrul ședinței Parlamentului din 05.04.2018, în conformitate cu prevederile art. 17 pct. (6), art. 20 pct. (2) al Legii nr. 39 din 07.04.1994 despre statutul deputatului în Parlament, art. 125 al Legea nr. 797 din 02.04.1996 pentru aprobarea Regulamentului Parlamentului, solicit examinarea declarațiilor făcute de către Vladimir Voronin și stabilirea persoanei ce a fost omorâtă în noaptea de 7 aprilie 2009 prin aruncarea de la etajul 4 al clădirii Parlamentului RM”, a scris Alina Zotea.

doc doc2

doc3

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților