[ X ]
[ X ]
[ X ]
Lecturi academice cu Eugen Simion la AȘM. Detalii
23 August

În contextul Centenarului Unirii, la Academia de Științe a Moldovei, va avea loc sesiunea de Lecturi academice, dedicată Sărbătorii Naţionale „Ziua Limbii Române”, transmite CURENTUL.

Evenimentul va avea loc la 31 august, începând cu ora 10:00 și este organizat de Academia de Științe a Moldovei, Academia Română, cu participarea Institutului de Filologie Română „B.P. Hașdeu” .

Lecturile vor fi susținute de academicianul Eugen Simion, pe tema „CULTURA NAŢIONALĂ ŞI PROVOCĂRILE GLOBALIZĂRII”.
Evenimentul va cuprinde inclusiv lansarea de carte:

Eugen Simion, Proza lui Mihai Eminescu, 2018

Mihai Cimpoi, Modelul de existenţă Eugen Simion, 2018

„În 1996, Adunarea Generală a Academiei de Ştiinţe a Moldovei, prin declaraţia sa, a confirmat „opinia ştiinţifică argumentată a specialiştilor filologi din Republică şi de peste hotare (aprobată prin Hotărârea Prezidiului AŞM din 9.09.1994), potrivit căreia, denumirea corectă a limbii de stat (oficiale) a Republicii Moldova este Limba Română”. De atunci încoace, poziţia Academiei de Ştiinţe a rămas fermă şi univocă. Mai mult, în 2005 a fost lansată o iniţiativă importantă devenită deja tradiție – a rosti, într-o şedinţă festivă a Adunării AŞM, prelegeri academice de Ziua Limbii Române. Personalităţi ilustre s-au pronunțat de-a lungul anilor de la tribuna Academiei de Ştiinţe cu impresionante conferinţe publice. În 2005 acesta a fost academicianul Silviu Berejan, în 2006 – membrul corespondent Anatol Ciobanu, în 2007 – Doctor Honoris Causa, membru titular (post-mortem) al AȘM Grigore Vieru, în 2008 – doctor habilitat în filologie Vasile Pavel, în 2009 – Doctor Honoris Causa al AŞM Ion Ungureanu, în 2010 – membrul de onoare al AŞM Adrian Păunescu, în 2011 – academicianul Mihai Cimpoi, în 2012 – membrul de onoare al Academiei Române Nicolae Dabija, în 2013 – Doctor Honoris Causa al AȘM Mihail Muntean, în 2014 – membrul de onoare al Academiei Române Valeriu Matei, în 2015 – membrul corespondent al AȘM Ion Hadârcă, în 2016 – Excelența Sa, președintele Republicii Moldova domnul Nicolae Timofti, în 2017 – scriitorul Andrei Strâmbeanu”, acad. Gheorghe Duca, în introducere la Limba noastră-i o comoară. Lecturi academice de Ziua Limbii Române. 2005-2016.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților