[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Varșovia a avut loc cea de-a VII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone
7 Decembrie

La Varșovia s-a desfășurat cea de-a VII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone, coprezidată de Mihail Popșoi, vicepreședintele Parlamentului Republicii Moldova, și Ryszard Terlecki, vicemareșalul Sejmului Republicii Polone, transmite CURENTUL.

Printre cele mai importante subiecte abordate în cadrul reuniunii au fost cele privind sprijinul pentru reforme, asistența în domeniul energetic și în dezvoltarea regională a Republicii Moldova, dar și reglementarea transnistreană în contextul președinției poloneze la OSCE în perioada anului 2022.

Mihail Popșoi a declarat că, în urma schimbărilor politice din această vară, în Republica Moldova există o majoritate parlamentară stabilă, proeuropeană, care dorește să valorifice plenar relațiile cu Uniunea Europeană.

”Avem o deschidere totală și un sprijin economic și politic generos și dorim să valorificăm aceste beneficii oferite de bunii noștri prieteni din Republica Polonă în interesul cetățenilor Republicii Moldova”, a specificat Mihail Popșoi.

Vicespeakerul a subliniat că, în pofida unor circumstanțe complicate din regiune și pe plan global, Polonia a venit în ajutor țării noastre, inclusiv în contextul crizei pandemice și în contextul crizei gazelor.

”Ținem mult la raporturile noastre de colaborare și prietenie. Contăm în continuare pe fortificarea relațiilor dintre țările noastre, inclusiv pe platforma parlamentară. De asemenea, contăm foarte mult pe sprijinul partenerilor noștri din Polonia în contextul aspirațiilor europene pe care le are Republica Moldova”, a relevat Mihail Popșoi.

Copreședintele Adunării Parlamentare din partea Poloniei, Ryszard Terlecki, a remarcat că Republica Moldova este un partener foarte important pentru Polonia.

Potrivit vicemareșalului Sejmului Republicii Polone, succesul electoral al partidului pro-occidental, care a câștigat mai întâi alegerile prezidențiale și apoi alegerile parlamentare cu un rezultat excelent, este un semnal că Polonia poate conta pe aspirațiile prooccidentale ale Chișinăului.

Ryszard Terlecki a menționat că Polonia pledează pentru un parteneriat gal dintre cele două state și sprijină aspirațiile europene ale Republicii Moldova.

În perioada 6-8 decembrie, delegația Parlamentului Republicii Moldova participă la cea de-a VII-a sesiune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și Republicii Polone. Țara noastră este reprezentată de vicepreședintele Parlamentului, Copreședinte al Adunării, Mihail Popșoi, și membrii delegației la AP a Moldovei și Poloniei Larisa Voloh, Alexandr Trubca, Radu Mudreac, Valentina Manic, Vitalie Jacot, Sergiu Lazarencu.

În marja sesiunii, delegația Legislativului s-a întâlnit cu reprezentanții comunității moldovenilor din Polonia. Deputații au informat cetățenii noștri stabiliți în Polonia despre prioritățile imediate și pe termen mediu ale actualei guvernări de la Chișinău și au invitat diaspora să se implice în schimbările prin care urmează să treacă Republica Moldova.

Următoarea reuniune a Adunării Parlamentare a Republicii Moldova și a Republicii Polone va avea loc la Chișinău.

Inapoi la arhiva noutaților