[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Muzeul Național de Istorie are loc expoziţia tematică „Imaginea femeii în afişul sovietic”
7 Octombrie

La Muzeul Național de Istorie se desfășoară expoziția tematică „Imaginea femeii în afişul sovietic”. Aceasta reprezintă rezultatul cercetării şi valorificării colecţiei de afişe sovietice din patrimoniul muzeului și cuprinde 50 de exponate, transmite CURENTUL.

Conform organizatorilor, colecția a fost constituită din donaţii şi achiziţii pe parcursul mai multor decenii ale secolului XX, reflectând portretul femeii implicate în diverse activităţi de construire a societăţii sovietice. Cronologic, expoziţia include perioada anilor 1920-1985. Cel mai vechi afiş datează din anul 1920 şi sugerează statutul femeii după revoluţia bolşevică din 1917.

În dependență de format, design și mesajul transmis, expoziția a fost divizată în câteva compartimente: femeia după revoluţia bolşevică din 1917, egalată în drepturi cu bărbaţii, rolul femeii în procesul de colectivizare, femeia pe front şi în spatele frontului, contribuţia femeii în restabilirea economiei naţionale, femeia-mamă, femeia în diverse profesii, femeia în lupta pentru pace, femeia şi sportul etc..

La crearea acestui gen de afișe au contribuit renumiţi pictori din URSS, inclusiv din RSSM precum: N. Koreţki, A. Bubnov, N. Vatolina, I. Bogdesco, G. Dimitriu, O. Cojocaru, I. Taburţă.

Doritorii pot privi expoziția până la data de 25 octombrie 2020, în Sala 1, parter. Prețul biletelor este de 15 lei pentru adulți și 5 lei pentru studenți.

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților