[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Chișinău se desfășoară „Moldova Business Week 2018”
27 Noiembrie

„Moldova Business Week 2018” – cel mai important eveniment economic din țară a reunit astăzi peste o mie de oameni de afaceri din circa 30 de state, reprezentanţi ai companiilor autohtone, autorități și parteneri de dezvoltare. În mesajul său de salut, premierul Pavel Filip a încurajat investitorii să descopere potențialul țării noastre, evidențiind oportunitățile existente: accesul pe piețele UE și CSI, precum și condițiile favorabile pentru lansarea afacerilor, transmite CURENTUL.

„Republica Moldova, cea din 2018, este perfectă pentru investiții, pentru că astăzi, țara noastră este alta decât acum 3 ani”, a menționat premierul. În context, şeful Executivului s-a referit la măsurile întreprinse de Guvern pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, printre care: aprobarea reformei fiscale, reducerea instituțiilor cu funcții de control, reorganizarea Serviciului Vamal și Fiscal, precum și dezvoltarea proiectelor investiționale în cadrul zonelor economice libere și a parcurilor IT.

Urmare a reformelor promovate, s-a înregistrat o creștere economică constantă, în trimestrul doi al anului curent, aceasta a atins 5,2%. În același timp, numărul persoanelor care primesc salarii în plic a scăzut de două ori, exporturile au crescut cu 30% și în doar jumătate de an au fost făcute investiții străine directe în valoare de circa 130 de milioane de dolari. Totodată, în următorii doi ani sunt prognozate investiții de 380 milioane de dolari. „Acestea sunt de fapt cele mai bune argumente – cifrele. Cifrele nu au nevoie de declarații și explicații. Cifrele nu mint niciodată și vorbesc pentru noi – sunt rezultatele reformelor deloc ușoare pe care le-am pornit”, a menționat Pavel Filip.

Prim-ministrul a relevat că progresele înregistrate în dezvoltarea mediului de afaceri sunt recunoscute și de comunitatea internaţională – potrivit clasamentului „Doing Business 2019”, țara noastră ocupă locul 14 la capitolul „inițierea afacerii”. „Cei care vor să investească în Republica Moldova trebuie să știe că vaporul pe care eram cu toții a ieșit de la reparații, și-a ridicat pânzele și merge cu încredere înainte. Eu cred cu adevărat în Republica Moldova, în această țară și în oamenii ei. Republica Moldova se schimbă, se dezvoltă și evoluează. Vă invit să fiți alături de noi în acest proces – să investiți și să creșteți în Moldova” , a conchis premierul.

Cea de-a cincea ediție „Moldova Business Week” se va desfășura în perioada 27 – 29 noiembrie curent. Programul va include reuniuni de business, vizite la producătorii autohtoni, prelegeri și sesiuni informative.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților