[ X ]
[ X ]
[ X ]
La Chișinău a avut loc etapa locală a competiției inginerești europene EBEC
8 Aprilie

La Chișinău a avut loc cea de-a X-a ediție a etapei locale a competiției inginerești de nivel european EBEC – European BEST Engineering Competition, în perioada 5-6 aprilie, transmite CURENTUL.

Evenimentul a fost organizat de Organizația studențească „BEST Chișinău”, exclusiv pentru studenții Universității Tehnice a Moldovei (UTM).

Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală (AGEPI) a participat în calitate de partener al concursului. Prezentă la eveniment, Liliana Vieru, șef Direcție comunicare și relații internaționale a AGEPI, a menționat că această competiție reprezintă pentru tineri o platformă bună de a-și încerca puterile în domeniul ingineriei, dar și de a face schimb de idei. AGEPI va susține mereu tinerii inventivi și ambițioși.

40 de studenți de la UTM, grupați în 10 echipe, au luptat pentru a obține titlul de cel mai bun proiect în cadrul competiției. Echipele au fost divizate în două secțiuni: Case Study și Team Design.

La proba de Case Study, cele cinci echipe participante, timp de 7 ore, fără acces la internet, trebuiau să găsească mai multe idei și soluții pentru rezolvarea problemei parcării în spațiile din preajma clădirilor cu apartamente. În urma jurizării, la proba de Case Study a învins echipa Inventors care a venit cu o soluție inteligentă pentru optimizarea utilizării locurilor de parcare din Chișinău bazat pe interconectarea parcărilor într-o rețea și utilizarea unei aplicații pentru identificarea locurilor de parcare disponibile.

În cadrul probei Team Design, participanții și-au testat abilitățile de inginer-inventator. Cele cinci echipe selectate au avut sarcina de a construi prototipul unui dispozitiv, care ar permite măsurarea distanțelor scurte și mari (centimetri și metri), având la dispoziție un set limitat de materiale, același pentru toate echipele. Juriul a desemnat câștigătoare echipa Minus unu.

Studenții câștigători au fost premiați cu diplome și premii din partea UTM și a partenerilor. AGEPI, de asemenea, a oferit premii speciale și cadouri învingătorilor.

Echipele câștigătoare vor reprezenta Republica Moldova la etapa regională, care va avea loc anul acesta la București, în luna mai. Învingătorii etapei regionale vor merge mai departe la etapa europeană, care se va desfășura în orașul Torino, Italia.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților