[ X ]
[ X ]
[ X ]
La ce etapă se află procesarea datelor Recensămîntului populației și locuințelor din 2014
8 Noiembrie

Biroul Național de Statistică (BNS) a anunțat astăzi, într-o conferință de presă, care este situația actuală privind procesarea datelor Recensămîntului populației și locuințelor din 2014, ce etape urmează, dar și cînd ar putea fi făcute publice rezultatele finale, informează CURENTUL.

Directorul general al BNS, Vitalie Valcov, a declarat că, la 31 octombrie curent, a fost finalizată introducerea manuală a datelor din chestionarele Recensămîntului.

„A durat circa un an și jumătate. În această perioadă au fost codificate întrebările cu referire la localități, țară, apartenență etnică, limbă și religie. Au rămas încă necodificați indicatorii ce țin de ocupație, genul de activitate economică a locului de muncă. S-a introdus doar textul și urmează ca să efectuăm codificarea acestor indicatori în următoarea perioadă de timp”, a precizat el.

Totodată, Valcov a explicat ce urmează să facă BNS în următoarele luni. „După finalizarea introducerii datelor începe o nouă etapă foarte importantă, pentru că dacă pînă acum se efectua introducerea datelor în regim de conveier, acum începe un lucru mai complicat, mai analitic de închegare a acelor date care au fost introduse. Necesită eforturi considerabile, atenție maximă din partea noastră, precauție și timp”, a explicat directorul.

La concret, Vitalie Valcov a afirmat că, BNS, în primul rînd, va codifica ocupația și genul de activitate economică a locului de muncă a respondentului – acest proces urmează a fi efectuat în perioada 15 noiembrie – 30 decembrie.

„Următoarea etapă este validarea și editarea datelor – adică se vor aplica niște reguli de control în cadrul chestionarelor pentru a obține o bază de date consistentă. După care, validarea și editarea datelor – pregătirea datelor pentru publicarea rezultatelor recensămîntului. Vreau să menționez că sunt elaborate peste 80 reguli de controale logice și aritmetice și scopul acestei etape este de a înlătura acele carențe, greșeli, care au cauzate de factorul uman. O altă etapă este evaluarea calității datelor cu alte surse administrative – în vederea evaluării calității datelor finale ale recensămîntului populației și a locuințelor. BNS va contrapune datele procesate cu date disponibile din alte dale. O altă etapă – utilizarea surselor administrative pentru estimarea numărului de persoane care nu au fost cuprinse la recensămînt, din cauza refuzului sau ne-contactării”, a enumerat Valcov.

În final, directorul general al BNS a spus că, conform programului aprobat de către Comisia Națională pentru Recensămîntul populației și locuințelor, publicarea datelor finale trebuie să fie efectuată pînă la finele lunii martie.

Andriana Cheptine

Inapoi la arhiva noutaților