De la izbucnirea războiului din Ucraina, Ministerul Sănătății (MS) a creat în regim de urgență echipe medicale la fiecare punct de trecere a frontierei și în toate centrele de plasament. Declarația a fost făcută de ministrul Sănătății a Republicii Moldova, Ala Nemerenco, în cadrul conferinței de presă susținută în comun cu Directorul Regional OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge, informează CURENTUL.
„A fost organizată testarea la COVID-19 și vaccinarea doritorilor. Prin decizia Comisiei Situații Excepționale a fost dispusă acordarea asistenței medicale refugiaților în toate cazurile de urgență. Peste 1300 de persoane din Ucraina au solicitat asistență, dintre care 400 au fost spitalizați. Resursele noastre sunt limitate. În acest context ne-am adresat partenerilor externi pentru a obține suport. Mai multe state, dintre care și UE și-au arătat disponibilitatea pentru a prelua pacienți, însă mulți pacienți preferă să rămână la noi”, a declarat Nemerenco.
Totodată, ea a spus că, mai multe țări au trimis echipe medicale în suport pentru Moldova, dar sistemul de sănătate se află sub o presiune enormă.
„Este foarte necesar să consolidăm capacitățile naționale ale sistemului. În această perioadă, OMS este alături de RM și apreciem lotul de ajutor umanitar recepționat la data de 5 martie și al doilea lot semnificativ în valoare totală de 797 de mii de dolari”, a precizat ministrul.
Directorul Regional OMS pentru Europa, Dr. Hans Kluge a spus că, misiunea OMS este să ajute Moldova și toate țările care sunt implicate în ajutorarea vecinilor săi, pentru că o criză de această natură afectează foarte mult resursele financiare.
„Unul dintre obiectivele noastre este de a conveni asupra unui program de sănătate pentru toți cetățenii RM. Am discutat cu ministrul Ala Nemerenco și avem nevoie să găsim echilibru în oferirea asistenței pentru refugiați și cetățenii RM. Am convenit că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a face medicamentele mai accesibile”, a comunicat oficialul.
În același timp, el a afirmat: „RM și toți angajații din sectorul medical din țară sunt eroi, pentru că fac tot ce le stă în puteri pentru a face față situației. Moldova este o țară mică, dar are o inimă și un spirit enorm. Noi, cei de la OMS, suntem recunoscători RM pentru tot ce a făcut și ce va face de azi înainte”.
Cristina Jicol