Juristul Sergiu Suharenco, spune că ar fi oportun ca alegătorii să aibă la dispoziție o cale de control al deputaților pe întreaga durată a mandatului parlamentar prin impunerea suveranității în raport cu Parlamentul, transmite CURENTUL.
El spune că dacă alegătorii observă că majoritatea deputaților din parlament întreprind acțiuni care contravin motivelor pentru care au fost trimiși în parlament (de exemplu nu-și realizează promisiunile făcute în campania electorală, sau mai bine zis au mințit poporul) ori că faptele lor contravin principiilor democratice și statului de drept, sau reprezintă cu încălcări ale Constituției, aceștia să aibă mecanismul de organizare a unui referendum în care să-și exprime dorința de dizolvare a legislativului în exercițiu și organizarea de alegeri anticipate.
„Suntem convinși că, votul poporului este o cale democratică de a delega conducerea țării unor reprezentanți, dar acesta nu trebuie să reprezinte un “vot în alb”. Prin urmare, un pas important ar fi completarea constituției cu următoarele prevederi:
– Un referendum național referitor la revocarea Parlamentului poate fi inițiat de cel puțin o zecime dintre alegători. Dacă majoritatea alegătorilor și cel puțin două treimi din numărul de alegători care au participat la ultimele alegeri parlamentare votează la referendumul republican pentru revocarea Parlamentului, atunci Parlamentul se consideră revocat.- Dreptul de a iniția un referendum republican referitor la revocarea Parlamentului nu poate fi exercitat mai devreme de un an de la alegerea Parlamentului și nici cu un an înainte de sfârșitul mandatului Parlamentului, în ultimele șase luni de mandat al Președintelui Republicii, precum și nu mai devreme de șase luni de la un referendum republican anterior referitor la revocarea Parlamentului. Alegătorii nu pot revoca individual niciun membru al Parlamentului”, spune Sergiu Suharenco.
Cristina Parfeni