[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurie Leancă întreprinde o vizită de lucru în Republica Cehă
19 Septembrie

În perioada 18-19 septembrie 2018, are loc vizita de lucru a viceprim-ministrului pentru Integrare Europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, în Cehia, transmite CURENTUL.

În cadrul întrevederilor avute cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Lukáš Kaucký și vicepreședintele Camerei Deputaţilor, Vojtěch Pikal, s-a discutat despre stadiul actual al relațiilor bilaterale și evoluţiile dialogului politic dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană.

Necesitatea menținerii dinamicii intense a relațiilor cu instituțiile și statele membre ale Uniunii Europene, problematica regională de securitate, inclusiv evoluțiile din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum și dinamica relațiilor economice bilaterale au fost abordate de vicepremierul Iurie Leancă cu viceministrul Afacerilor Externe al Republicii Cehe, Lukáš Kaucký. Viceministrul Lukáš Kaucký a reiterat susţinerea țării sale pentru parcursul de integrare europeană a Republicii Moldova, atât la nivel politic, cât şi prin implementarea proiectelor asistenţei cehe pentru dezvoltare.

În cadrul întrevederii cu vicepreședintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului Cehiei, Vojtěch Pikal, a fost abordată cooperarea interparlamentară bilaterală, sprijinul pe dimensiunea parlamentară parcursului european a Republicii Moldova, precum și procesele de reformă a sistemelor judiciare din ambele state.

Viceprim-ministrul Iurie Leancă a prezentat interlocutorilor evoluţiile interne vizând implementarea Acordului de Asociere, a agendei de reforme a Republicii Moldova, precum și dinamica pozitivă a exporturilor țării noastre în contextul aplicării Acordului de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător cu Uniunea Europeană (DCFTA). De asemenea, a fost exprimată aprecierea pentru asistenţa continuă pentru dezvoltare oferită Republicii Moldova în cadrul Programului de Cooperare Bilaterală pentru Dezvoltare a Republicii Cehe cu Republica Moldova 2018 – 2023.

Programul de lucru cuprinde și întrevederi cu oficiali de rang înalt precum președintele Camerei Deputaţilor a Parlamentului RC, Radek Vondráček, președintele Comitetului Afaceri Externe din Camera Deputaţilor, ex-Ministru al Afacerilor Externe, Lubomír Zaorálek, precum și cu președintele Comitetului pentru Afaceri Externe, Apărare şi Securitate din Senatul Parlamentului RC, Frantisek Bublan şi președintele Comitetului pentru Afaceri UE din Senat, Václav Hampl.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților