[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurie Leancă a cerut CEC să permită moldovenilor din diasporă să voteze cu pașapoartele expirate
26 Septembrie

Iurie Leancă, candidatul PPEM pentru alegerile la funcția de Președinte al Republicii Moldova, a expediat o sesizare la Comisia Electorală Centrală, solicitând emiterea unei Hotărâri care să permită cetățenilor Republicii Moldova cu drept de vot aflați peste hotare să participe la scrutinul din 30 octombrie 2016, în baza pașapoartelor cu termen de valabilitate expirat, transmite CURENTUL.

Această sesizare vine după ce mai mulți cetățeni ai Republicii Moldova aflați la moment peste hotare au semnat o scrisoare deschisă, în care comunică că o bună parte din cetățeni nu au reușit să își perfecteze pașapoarte valabile noi pentru a-și exercita dreptul la vot.

În prezent în afara țării se află peste 9 sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Aproximativ jumătate din aceștia au statut de migranți permanenți, iar o bună parte din ei dețin din diferite motive obiective și subiective pașapoarte cu termen de valabilitate expirat.

Conform informațiilor prealabile prezentate de Întreprinderea de stat „Registru”, în toamna anului 2014 peste 2 sute de mii de cetățeni ai Republicii Moldova dețineau pașapoarte cu termen de valabilitate expirat. În acest context, la 18 noiembrie 2014, CEC a emis Hotărârea nr. 2954 prin care a prevăzut dreptul cetățenilor Republicii Moldova să participe la vot în baza actelor de identitate cu termen de valabilitate expirat. La baza hotărârii CEC a stat experiența alegerilor precedente (a. 2009, 2010), dar și motivația de a elimina posibile obstacole care ar putea priva alegătorii aflați peste hotare de dreptul său constituțional de a vota.

În context, Iurie Leancă a subliniat că Republica Moldova și-a stabilit ca și obiectiv major să mențină legătura cu cetățenii de peste hotare și să apere drepturile acestora.


sesizarecec-01 sesizarecec-02

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților