[ X ]
[ X ]
[ X ]
Iurie Dîrda: „Nu e vina actualei guvernări că sistemul de pensii a ajuns în pragul falimentului”
8 Decembrie

Deputatul din partea Partidului Liberal, Iurie Dîrda, îndeamnă forțele de opoziție să nu speculeze pe marginea preconizatei reforme a sistemului de pensii, transmite CURENTUL cu referire la blogul politicianului.

Dîrda spune că, reforma sistemului de pensii, aprobată recent de Guvern, a determinat unele forţe de opoziţie să vină cu critici dure în adresa guvernării.

„E firesc ca guvernarea să critice opoziţia, dar eu cred că pe marginea unor chestiuni atât de sensibile, care ţin de viitorul ţării, nimeni, nici măcar opoziţia, nu ar trebui să speculeze şi să încerce să-şi facă capital politic. Nu e vina actualei guvernări că sistemul de pensii a ajuns în pragul falimentului – e o situaţie care s-a creat timp de mai mult de două decenii. În toţi aceşti ani, s-au promovat legi prin care s-au fixat facilităţi exagerate la pensionare pentru unele categorii de persoane”, spune politicianul.

În opinia sa, în toţi aceşti ani, a avut loc un exod masiv al populaţiei peste hotare, urmare a faptului că s-au diminuat locurile de muncă, iar o bună parte a economiei a devenit tenebră.

„În toţi aceşti ani, natalitatea s-a diminuat continuu, iar coraportul dintre persoanele ce trebuiau să cotizeze în fondul de pensii şi cele ce trebuiau să beneficieze de mijloacele acestui fond s-a înrăutăţit. În toţi aceşti ani, populaţia Moldovei a îmbătrânit rapid, punând o presiune tot mai mare pe sistemul de pensii. Toate aceste fenomene nu puteau să nu aibă urmările pe care le resimţim acum. Dar, nici o guvernare de până în prezent nu a avut curajul să recunoască existenţa acestei grave probleme şi să acţioneze în vederea soluţionării ei”, afirmă liberalul.

Deputatul mai spune că, actuala guvernare ar fi putut să se facă că nu vede situaţia gravă din sistemul de pensionare şi să nu-şi creeze probleme în plus.

„Vă asigur că, până la finele mandatului actualei puteri, nu s-ar fi întâmplat nimic grav. Dar ce s-ar fi întâmplat pe urmă, peste 5-6 ani? Colaps total! Am fi avut o ţară de pensionari, cărora nimeni nu le-ar fi putut achita pensia şi multă lume pur şu simplu ar fi murit de foame! Nu exagerez deloc când fac aceste afirmaţii, iar dacă vreţi să vă convingeţi, consultaţi datele Biroului Naţional de Statistică, dar şi cele ale Casei Naţionale de Asigurări Sociale. De aceea, îndemnul meu pentru cei care critică reforma sistemului de pensii este să-şi tempereze avântul. Pe orice temă se poate de speculat politic, numai nu pe temele de care depinde viitorul ţării, viaţa fiecărui cetăţean”, conchide alesul poporului.

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților