[ X ]
[ X ]
[ X ]
Îți plac hainele marca Zara? Află detalii despre viața reală a proprietarului!
4 Aprilie

Articolele vestimentare Zara se regăsesc în garderoba persoanelor din întreaga lume. Împătimiții de modă de la Paris până la Tokyo adoră să facă cumpărături la prețuri accesibile. Astăzi, Inditex, care, pe lângă Zara, include mărci precum Pull & Bear, Bershka, Stradivarius, este liderul mondial în comerțul cu amănuntul de îmbrăcăminte, iar fondatorul Amancio Ortega, se află în vârful clasamentul celor mai bogati oameni din lume.

În acest articol veți descoperi cum un băiat sărman a devenit un miliardar care îmbracă întreaga lume.

Amancio a abandonat școala la 13 ani pentru a câștiga mai mulți bani pentru familia sa.

1-46

Amancio Ortega Gaona s-a născut în 1936 într-un sat mic cu mai puțin de 100 de oameni din nordul Spaniei. El a fost al treilea și cel mai mic copil. Familia trăia modest, iar salariul tatălui său, angajat feroviar, nu era suficient pentru a hrăni o familie numeroasă.

Când era mic, a mers la magazin cu mama sa unde l-a auzit pe vânzător spunându-i: „ Doamnă, nu vă mai putem împrumuta mâncare.” Această replică l-a rănit și l-a umilit pe tânărul Amancio și atunci a jurat că nu va mai permite familiei sale să îndure foame. La 13 ani, băiatul a renunțat la școală și s-a angajat la magazinul de tricouri Gala. Aceasta a fost prima sa interacțiune cu industria modei.

Aici, Ortega a învățat să coase haine cu mâna. Fondatorul Zara încă mai păstrează primul contract cu Gala. Un an mai târziu, a obținut un loc de muncă în calitate de asistent într-un magazin. Tânărul a fost rapid promovat la funcția de manager, iar în locul său a fost angajată Rosalia Mera, care va devenisoția și partenerul lui Amancio.

Ortega nu a vrut să numească primul său magazin Zara.

2-41

Într-o zi, Amancio și Rosalia se plimbau de-a lungul străzilor orașului și au văzut în una din vitrine, un peignoir de mătase. Pentru a-i face pe plac iubitei sale, tânărul a decis să coase ceva similar și a reușit.

În 1963, tânărul a fondat prima sa companie, GOA Confessiones. O mică afacere de familie care confecționa haine de casă. Treptat, numărul angajaților a crescut și au început să producă lenjerie intimă, îmbrăcăminte pentru copii și cămăși de noapte. Omul de afaceri a fost susținut de către frații și surorile sale, precum și de Rosalia, care i-a devenit soție în 1966.

3-35

În 1975, cuplul a decis să-și deschidă primul magazin în centrul A Coruña, care trebuia să fie numit Zorba după personajul filmului „Zorba Grecul”. Literele erau deja pregătite când soții au descoperit că în cartier, era un bar cu același nume. Amancio și Rosalia au trebuit să inventeze urgent unul nou din literele disponibile. Așa s-a născut Zara.

Astăzi marca nu are nevoie de publicitate, dar în acele vremuri Ortega a făcut totul pentru a atrage atenția publicului. A pus chiar un cocoș viu pe pervazul vitrinei pentru a trezi interesul trecătorilor.

Miliardarul se inspiră de la oamenii pe care îi vede pe străzi

4-29

Omul de afaceri a supravegheat întotdeauna personal toate procesele care au loc în companie. Rareori își lua concediu și era prezent la locul de muncă, chiar și de sărbători. Nu are și nu a avut niciodată un birou personal. „Lucrul meu este să lucrez la fabrică”, spune el. În 2011, Ortega a renunțat la funcția de președinte al consiliului de administrație al Inditex, dar continuă să participe activ la afacerile companiei.

Mintea ageră și ideile progresiste l-au făcut pe Amancio să devină un pionier al „modei rapide”. Miliardarul se inspiră nu de pe pasarele, ci de la oamenii din jur. Așadar, într-o zi a văzut un bărbat ce purta o jachetă de jeans cu o insignă și a chemat imediat unul dintre designeri pentru a avea ceva similar în următoarea colecție Zara.

a5-3

Angajații Inditex susțin că Amancio are un cuvânt bun pentru fiecare dintre ei. Își iubește și își prețuiește angajații.

Amancio duce un stil de viață modest, iar în timpul liber îi place să crească și să îngrijească animale.

6-1

În ciuda averii sale, Ortega are un stil de viață modest. Creatorul Zara nu poartă hainele mărcii sale și, în general, preferă să se îmbrace simplu. Ținuta zilnică a lui Amancio este compusă astfel: un blazer albastru, o cămașă albă și pantaloni gri.

Locuitorii provinciei îl văd des plimbându-se pe străzi. Omul de afaceri ia masa în restaurantul companiei împreună cu angajații săi. În timpul liber, Amancio se joacă cu nepoții săi, practică sporturi ecvestre cu fiica sa cea mai mică Marta și crește, de asemenea, găini și capre .

7-1

Ortega practic nu oferă interviuri, nu participă la evenimente publice și rareori permite să fie fotografiat. Într-o zi a mers la aeroport pentru a-și întâlni soția. Când oamenii l-au recunoscut, s-a simțit atât de jenat încât a preferat să se întoarcă la mașină și să-și aștepte soția departe de ochii curioșilor.

„Încerc să trăiesc liniștit, să fiu o persoană simplă, astfel încât să pot merge unde vreau și unde nimeni nu mă cunoaște”, explică omul de afaceri decizia de a păstra intimitatea.

Ce v-a surprins în biografia lui Amancio Ortega? Vă place marca Zara și alte magazine Inditex?

sursa: fasingur.me

Inapoi la arhiva noutaților