Irina Vlah, Guvernatorul Găgăuziei, a participat astăzi la ședința de lansare a activității Grupului de lucru pentru asigurarea, în cadrul normelor constituționale, a funcționalității UTA Găgăuzia și a prevederilor legislative ale Republicii Moldova în raport cu statutul special al Unității teritoriale autonome Găgăuzia, în noua componență, la Parlament – și a ținut un discurs, informează CURENTUL.
Iată ce a declarat Irina Vlah:
„Parcurgem o perioadă complicată de timp, plină de amenințări și incertitudine. Anul 2022 îl vom trăi sub apăsarea impredictibilității, crizelor economice și sociale, a inflației și creșterii prețurilor.
Acest an va fi anul pierderilor inevitabile pe dimensiunea socială și economică.
În asemenea circumstanțe, autoritățile publice trebuie să reușească să acționeze maximal eficient. Doar fiind maximal eficienți, vom reuși să reducem pierderile și să creăm oportunități pentru viitoarea resuscitare economică.
Trebuie să recunoaștem – chiar și după 30 de ani de independență nu am reușit să înțelegem suficient de bine ce este democrația. Prea mulți dintre noi percep democrația exclusiv ca un pachet de drepturi și libertăți personale. Și prea rar ne amintim, că democrația este o cultură. Cultură a respectului reciproc și a altei opinii. Cultură a dialogului constructiv și a identificării compromisului. Cultură a responsabilității sociale. rea des folosim abuziv drepturile și libertățile și alunecăm în populism, în polemici agresive și în atacuri la persoană.
Aceste mostre de comportament nedemocratic le-am văzut de-a lungul anilor pe platformele parlamentare în Chișinău, și în Comrat. Moldova a primit cadou democrația și, probabil de asta, noi am primit democrația ca ceva ușor și simplu. Dar, democrația nu e despre ușor și simplu – democrația e despre responsabilități și angajamente democratice, care sunt fundamentul unei democrații sustenabile.
Stimați domni deputați,
Dvs. sunteți produse ale democrației și Dvs. primii trebuie să faceți totul pentru a consolida sustenabilitatea democrației în Moldova.
Vă îndemn să țineți cont că, fiecare cuvânt și fiecare acțiune a Dvs. – fie contribuie la consolidarea democrației noastre, fie o dărâmă.
Democrația e modelul, în care se guvernează prin puterea exemplului democratic civilizat, și nu prin exemplul puterii atacurilor agresivă a altor oameni și a insultelor.
Dvs. primii trebuie să respectați strict legile și spiritul lor. De altfel, prin abaterile Dvs. de la lege, îndemnați toți cetățenii să admită abateri de la lege și compromiteți încrederea în autorități.
Prea mulți ani pe platformele parlamentare domină războiul egoist și agresiv politic și interpersonal.
Între timp, toate regiunile țării confruntă aceleași probleme.
Parlamentul – reprezintă toți cetățenii Republicii Moldova. Adunarea Populară – reprezintă toți locuitorii Găgăuziei.
Nu va împărțiți în grupuri – arătați oamenilor exemplu de unitate.
Amintiți-vă – oponentul nu e dușman. Oponentul e un concetățean al Dvs, care împărtășește altă opinie.
Uniți-vă în jurul problemelor societății.
Arătați-ne competiție de idei și proiecte, menite să rezolve problemele societății.
Arătați-ne model de dialog civilizat și reciproc respectuos.
Arătați-ne modalități sănătoase de identificare a compromisului.
Țineți cont – compromisul e vital important pentru a ne uni și a pași în ziua de mâine împreună. Prea mult timp, prea mulți aleși ai poporului, au folosit în activitatea lor populismul și dezinformarea. Populismul și dezinformarea sunt otrava mortală a democrației, ele dezbină societatea și provoacă conflicte. Misiunea noastră primară e să consolidăm societatea și democrația, și să combatem fenomenele care prezintă amenințări unității și sănătății poporului.
Vă îndemn să țineți totdeauna cont că, indiferent unde vă aflați, sunteți aleșii oamenilor. De comportamentul nostru depinde nivelul de încredere a cetățenilor în autoritățile publice, de noi depinde sănătatea și unitatea societății, de noi depinde cum va fi viitorul țării.
Autoritățile trebuie să aducă ordine și predictibilitate în viața societății. Vă îndemn să vă concentrați pe formarea agendei personale pentru durata mandatului – setarea priorităților nu e o sarcină simplă. E important ca alegătorii să cunoască ce probleme vă preocupă, și cum le veți soluționa.
Va îndemn să formați o agendă comună a acestui grup interparlamentar. Grație suportului generos al partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova, putem beneficia de asistență extraordinară în materie de experiență parlamentară în soluționarea problemelor prin îmbunătățirea cadrului legal și în materie de practici parlamentare civilizate. Astfel, veți putea folosi platforma parlamentară pentru a servi mult mai eficient consolidării unității societății și a țării.
În final vreau să amintesc opinia unuia din marii psihologi ai veacului precedent. Omul care iubește, tinde să facă obiectul dragostei sale mai puternic și mai fericit. Noi iubim poporul nostru – haideți să muncim împreună pentru a face poporul mai puternic și mai fericit. Vă îndemn să nu vă divizați în echipe. Tindeți să formați o echipă unică – echipa Republicii Moldova. O echipă puternică. O echipă unită.
Vă mulțumesc pentru oportunitatea de a exprima opinia și doresc grupului interparlamentar cooperare eficientă și reciproc respectuoasă.”
Cristina Gurez