[ X ]
[ X ]
[ X ]
Irina Vlah – către autorități: Dacă există vreo amenințare în țara noastră — atunci sunt satele goale. Adevărata amenințare e atunci când copiii nu văd părinții ani de zile
2 Aprilie

Irina Vlah, președinta Asociației „Platforma Moldova”, aproximativ o lună în urmă a lansat campania națională „Vocea poporului” și a decis, astfel, să viziteze fiecare raion al Moldovei și să evalueze dificultățile cu care se confruntă regiunile noastre. Cel mai greu lucru pe care l-a văzut în această perioadă – a spus ea – au fost satele semi-goale, informează CURENTUL. 

„Această problemă nu este un secret pentru nimeni, știm cu toții statisticile. Dar când vezi direct pe teren că Moldova se stinge este foarte îngrijorător. Cel mai mult mă supără faptul că autoritățile nu văd această problemă. Au două subiecte preferate: integrarea europeană și amenințările hibride. Vreau să le spun că dacă există vreo amenințare în țara noastră — atunci aceasta sunt sate goale în fiecare raion. Adevărata amenințare este atunci când copiii nu văd părinții ani de zile. Mulți primari mi-au povestit că în satele lor se nasc 1-2 copii pe an”, a spus ea.

Politiciana a menționat că, dacă mai devreme sătenii plecau la muncă peste hotare, acum pleacă definitiv, cu familii întregi.

„Autoritățile adesea cheamă cetățenii noștri acasă, dar până acum nu au făcut nimic pentru a-i aduce înapoi. Oamenii nu vor să se întoarcă în satele unde nu sunt locuri de muncă. Pentru ca ei să se întoarcă, țara are nevoie de schimbări, trebuie create condiții pentru o viață decentă. Da, este imposibil să obții rezultate rapide, dar este important ca oamenii să vadă măcar că autorităților le pasă de ei.

Problema exodului populație poate fi rezolvată doar printr-o abordare sistematică. Sprijinirea natalității nu va funcționa dacă nu există locuri de muncă bine plătite pentru părinți. Și invers, doar atragerea de investiții este insuficientă pentru ca familiile tinere să opteze pentru nașterea a două sau a trei copii. Dar autoritățile nu încearcă să facă nici una, nici alta”, a mai spus Irina Vlah.

Fosta bașcană a Găgăuziei a remarcat că, folosind exemplul autonomiei găgăuze, echipa sa a arătat că o abordare sistematică produce rezultate. „Din 2015 am introdus numeroase programe de sprijin a maternității și a copilăriei în Găgăuzia. În același timp ne-am concentrat pe atragerea investițiilor și crearea locurilor de muncă. Voi da o singură cifră: timp de 8 ani s-au construit 5 grădinițe noi în regiune și s-au creat 7.700 de locuri de muncă. Părinții aveau locuri de muncă și erau siguri ca conducerea avea grijă de copiii lor. Și asta, subliniez încă o dată, a fost creat doar cu capacitățile modeste ale bugetului regional. Dacă vorbim despre nivel național, atunci nu este nevoie să inventăm bicicleta. Experiența noastră poate schimba situația în toată Moldova. Singurul lucru care împiedică schimbări este lipsa oamenilor la putere cărora le pasă de cetățeni și de viitorul țării lor”, a subliniat Irina Vlah.

Inapoi la arhiva noutaților