[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Chicu: „Ultimul Acord cu FMI va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre”
9 August

Fostul ministru al Finanțelor, Ion Chicu, consilier prezidențial, crede că ultimul Acord cu FMI nu va permite „sporirea calității vieții cetățenilor R. Moldova”, dar, din contra, ar aduce consecințe grave, transmite CURENTUL.

„Președintele Republicii Moldova:

”… Important ca odată cu restabilirea relațiilor cu partenerii financiari externi (FMI, Banca Mondiala și alții) să nu uitam de interesul național, deoarece acordurile cu aceste instituții trebuie sa fie privite ca instrumente de sporire a calității vieții cetățenilor Republcii Moldova și nu de dragul existentei acordurilor. DACĂ ACESTE ACORDURI NU NE PERMIT SĂ ATINGEM ACESTE OBIECTIVE, ATUNCI TREBUIE RENEGOCIATE ȘI REVĂZUTE…”.

În opinia mea, ultimul Acord cu FMI nu va permite să atingă scopul specificat în postarea Președintelui. Chiar mai mult, va avea consecințe grave asupra dezvoltării de mai departe a economiei noastre. Condițiile impuse de FMI nu sunt adecvate și relevante situației. Moldova nu se află în situația de a accepta orice ultimatum din partea funcționarilor acestei instituții. Persoanele implicate în negocieri din partea noastră trebuie să înțeleagă acest lucru și să acționeze corespunzător – exclusiv în interesele economiei țării”, scrie Ion Chicu într-o postare pe o rețea de socializare.

Ion Chicu afirmă că „„Partenerii” cu ultimatumuri deplasate – nu sunt parteneri…”.

„Efectele ”dictatului” ultimei misiuni a acestei instituții deja sunt vizibile – Banca Națională a Moldovei, la indicația directă a acestor funcționari, a majorat deja de 2 ori rata de bază, de la 6,5% la 7,5%. Sub motivul iluzoriu, că va crește inflația. Costul creditelor pentru economie și cetățeni, deja crește. DLC a majorat esențial ratele pentru creditarea businesului mic, sub lovitură este pus programul „Prima Casă”. Acest lanț al consecințelor deciziilor impuse de niște funcționari FMI poate fi continuat, din păcate…”, mai scrie Ion Chicu.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților