[ X ]
[ X ]
[ X ]
Ion Ceban: „Bani pentru soluţionarea problemelor capitalei sînt sau pot fi atraşi”
17 Mai

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) la funcția de primar general al capitalei, Ion Ceban, a spus, în cadrul conferinței de presă, susținută astăzi, de unde vor fi luaţi banii pentru onorarea promisiunilor electorale, informează CURENTUL.

Ceban a amintit că a desfășurat 28 de conferințe, în cadrul cărora a venit cu oferte electorale pentru fiecare categorie și fiecare domeniu de activitate. „Este ceva fără precedent, or o expunere atît de detaliată a ofertei electorale nu a mai fost în istoria scrutinelor din Chişinău. Spun acest lucru riscînd să fiu acuzat de lipsă de modestie, dar consider important să menţionez că am mers pe această tactică conştient, încît cetăţenii să cunoască cum văd eu şi echipa mea soluţionarea fiecărei probleme concrete cu care se confruntă municipiul Chişinău”, a declarat el.

Socialistul a reiterat că, socialiştii, nu o dată, au atenţionat opinia publică că, în ultimii 10 ani, în rezultatul fraudelor și furturilor în domeniul proprietăţii municipale, bugetul Chişinăului a fost păgubit cu peste 6 miliarde de lei și că banii aceștia trebuie întorși și folosiți pentru soluționarea problemelor din capitală. Astfel, el a spus că, imediat după preluarea mandatului de primar, va dispune crearea unei comisii speciale care va investiga situaţia în acest domeniu.

„În al doilea rînd, vom pune în aplicare o nouă procedură de vînzare și arendare a proprietății municipale, asupra căreia noi, socialiştii, insistăm deja de trei ani – cea a licitaţiilor deschise. Estimările noastre arată că am putea obţine în următorii cinci ani minimum 2-3 miliarde de lei. În al treilea rînd, după cum menţionam şi anterior, imediat după preluarea mandatului de Primar, voi dispune efectuarea unui audit total al tuturor direcțiilor și întreprinderilor subordonate Primăriei, apoi va fi elaborată o nouă structură a Primăriei, care nu doar va asigura o eficienţă mai mare a municipalităţii, ci şi va economisi importante mijloace bugetare”, a declarat candidatul.

Ion Ceban a precizat că mijloace financiare urmează să fie obținute și de pe urma luptei cu corupția, asigurând transparenţă totală în activitatea Primăriei. Potrivit spuselor sale, toate deciziile din Primărie vor fi adoptate transparent și deschis, va continua transmiterea în regim real on-line a ședințelor comisiilor din cadrul Consiliului Municipal, cele mai importante probleme sociale vor fi soluţionate în coordonare strînsă cu societatea civilă, va fi creat un singur centru pentru furnizarea de servicii municipale, ce va funcționa pe principiul „ghișeului unic”, prin intermediul acestuia achitându-se doar taxe legale, ce vor completa bugetul și vor fi implementate în continuare achizițiile publice electronice.

„Pe lîngă atragerea altor mijloace în bugetul municipal, vom avea grijă ca banii bugetaţi să fie cheltuiţi raţional şi cu maximă eficienţă. Funcționarii vinovați de neexecutarea sau întîrzierea executării bugetului vor fi concediați sau, după caz, deferiţi justiţiei. Vor fi furnizate cu regularitate rapoartele privind executarea bugetelor de către fiecare direcție a Primăriei, iar fiecare funcționar al Primăriei va fi responsabil personal de fiecare domeniu. În procesul de onorare a obligaţiunilor asumate faţă de alegători, vom face uz din plin şi de alte două mecanisme ce şi-au dovedit eficienţa în timp: parteneriatele public-private şi relaţia cu partenerii de dezvoltare. Vom folosi fiecare oportunitate existentă în acest sens, implementînd proiecte în condiţii de maximă transparenţă şi în beneficiul cetăţenilor, a capitalei”, a declarat Ion Ceban, precizând că „bani pentru soluţionarea problemelor capitalei sînt sau pot fi atraşi”.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților