În perioada următoare, în Republica Moldova vor fi construite trei licee clasice, vor fi reabilitate 15 școli și 15 grădinițe, vor fi dotate cu echipament IT sute de școli, iar profesorii și managerii școlari vor beneficia de programe moderne de formare continuă, dar și de formări în utilizarea și întreținerea echipamentelor IT. Suma viitoarelor investiții se ridică la 60 de milioane de dolari, alocați de partenerii străini în cadrul proiectului „Îmbunătățirea Calității Educației”.
Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a prezentat, astăzi, în plenul Parlamentului, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Mondială în valoare de 40 de milioane de dolari, dar și trei granturi de circa 20 de milioane de dolari – finanțare externă.
„Ne propunem să continuăm și să consolidăm reformele de modernizare a sistemului educației, concentrându-ne pe prioritățile noastre: calitatea educației; accesul egal și echitabil la educație pentru toți copiii și tinerii, crearea unor medii de învățare prietenoase și moderne pentru rezultate mai bune, precum și pregătirea tinerilor pentru a face față provocărilor lumii contemporane. Apreciem înalt sprijinul partenerilor internaționali care este unul valoros în procesul de modernizare a domeniului educației prin implementarea Proiectului «Îmbunătățirea Calității Educației»”, a subliniat ministrul Anatolie Topală.
Implementarea proiectului va fi asigurată prin resursele financiare ale Acordului de împrumut dintre Republica Moldova și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, dar și prin 3 granturi: 4,8 milioane de dolari de la Parteneriatul Global pentru Educație (PGE), 5 milioane de dolari de la Parteneriatul pentru Educație Timpurie (Early Learning Partnership (ELP) și 10 milioane de dolari de la Global Concessional Financing Facility (GCFF).
Suma investițiilor pentru construcția fiecărui liceu este de circa 5,3 milioane de dolari, iar costul echipamentului pentru dotări va constitui 0,7 milioane de dolari. Pentru reabilitarea celor 15 școli vor fi investite aproximativ 9 milioane de dolari, iar suma pentru reparația a 15 grădinițe constituie 2,3 milioane de dolari. Circa 120 de școli vor beneficia de granturi în valoare a câte 36 de mii de euro pentru formări, materiale didactice, preluarea de bune practici și experiențe, pentru sprijinirea metodelor inovative în procesul de predare. Pentru dotarea a 200 de instituții de învățământ cu echipamente necesare în procesul de studii vor fi alocate circa 2,8 milioane de dolari. Alte 8 milioane de euro vor fi investite în dezvoltarea și implementarea programelor de formare continuă pentru profesorii și managerii școlari.
Proiectul va fi implementat în perioada 2023-2029.