[ X ]
Întrevederile miniștrilor de externe ai R. Moldova, Ucraina și Georgia în cadrul vizitei în Belgia
25 Iunie

În debutul vizitei la instituțiile europene, ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, împreună cu omologii săi David Zalkaliani și Dmytro Kuleba au avut un șir de întrevederi cu oficiali europeni, transmite CURENTUL.

Astfel, cei trei miniștri de externe au avut o întrevedere cu înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe și politica de securitate, Josep Borrell Fontelles.

În cadrul întrevederii, șefii diplomațiilor din Republica Moldova, Georgia și Ucraina au punctat că cele trei țări își doresc o aprofundare a asocierii politice, integrării economice și sectoriale cu Uniunea Europeană în contextul implementării Acordurilor de Asociere. De asemenea, cele țările asociate vizează stabilirea unor obiective ambițioase în cadrul Parteneriatului Estic care vor încuraja intensificarea cooperării și apropierea continuă a partenerilor estici de UE. În acest sens, Summitul Parteneriatului Estic preconizat să aibă loc la finele acestui an va constitui o oportunitate majoră ce trebuie valorificată.

borrell

De asemenea, au avut o întrevedere comună cu Valdis Dombrovskis, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene și comisar european pentru comerț. În cadrul întrevederii, șefii diplomațiilor din Republica Moldova, Georgia și Ucraina au reiterat interesul comun în aprofundarea integrării economice și sectoriale cu UE în contextul implementării Acordurilor de Asociere și a Zonelor de liber schimb complexe şi cuprinzătoare cu UE (DCFTA), în acest sens fiind promovat și interesul continuării dialogului constituit prin organizarea reuniunilor ministeriale în domeniul comerțului, precum și explorarea unor noi domenii de interes comun.

Dombrovskis

O altă întrevedere a fost cu Olivér Várhelyi, comisarul european pentru vecinătate și extindere, responsabil de cooperarea cu cele trei țări asociate. Discuțiile au vizat în special aspectele punctate anterior de către cele trei țări asociate cu referire la interesul aprofundării asocierii politice, integrării economice și sectoriale cu UE în contextul implementării Acordurilor de Asociere, precum și stabilirea unor obiective ambițioase în cadrul Parteneriatului Estic în vederea încurajării, intensificării cooperării și apropierii continue a partenerilor estici de Uniunea Europeană. În acest context, Summit-ul Parteneriatului Estic, prevăzut pentru finele anului curent, este considerat drept oportunitate ce trebuie valorificată de către participanți.

Dmytro Kuleba, Aureliu Ciocoi, Olivér Várhelyi, and David Zalkaliani, from left to right

Totodată, cei trei oficiali au discutat cu membrii Parlamentului European responsabili de cooperarea cu cele trei state asociate: președintele Comitetului pentru politică externă (AFET), co-președintele EURONEST, raportorii Parlamentului European privind implementarea celor 3 Acorduri de Asociere și privind Parteneriatul Estic, co-președinții Comitetelor parlamentare de asociere cu UE.

Discuția s-a axat pe situația în cadrul Parteneriatului Estic, problemele și oportunitățile existente în cele trei țări. Membrii Parlamentului European au exprimat sprijinul ferm pentru eforturile celor trei țări de a promova reforme și de a se apropia de UE. O atenție deosebită a fost acordată conflictelor nesoluționate și securității regionale.

membrii parl europ

Cristina Pendea

Inapoi la arhiva noutaților