[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Vadim Jora – președintele TD: Inițiativele menite să îmbunătățească condiția tinerilor vor constitui prioritatea activității noastre de viitor
23 Iunie

Vadim Jora, noul președinte al Tineretului Democrat (TD) – Organizația de tineret a Partidului Democrat din Moldova (PDM), în cadrul unui interviu acordat portalului CURENTUL.md, a vorbit despre alegerea sa în noua calitate, prioritățile sale în cei 4 ani de mandat, despre organizarea primului congres politic online din istoria Republicii Moldova, dar și despre alte aspecte importante.

CURENTUL: La 14 iunie curent ai devenit noul președinte al Organizației de Tineret a Partidului Democrat din Moldova. Ce înseamnă această funcție pentru tine?

Vadim Jora: Este o onoare, dar și o mare responsabilitate. Este responsabilitatea mea, dar și a echipei, pe care o reprezint, de a materializa încrederea acordată în proiecte de succes pentru organizație. Ne-am asumat mandatul într-un context politic dificil și din acest considerent trebuie să depunem mai mult efort ca atmosfera în cadrul organizației să fie una oportună dezvoltării politice a tinerilor care fac parte din TD. Unui membru TD, care își dorește să devină un viitor lider politic la nivel local sau național, este absolut necesar să i se creeze toate premisele pentru evoluție politică și e de responsabilitatea noastră să contribuim la crearea acestor premise.

C.: Cum a fost calea până aici, având în vedere că ți-ai început activitatea în PDM 10 ani în urmă? Cine este Vadim Jora?

V.J.: Atunci când ai alături oameni de valoare și prieteni, unii care te motivează, alții care te încurajează, orice cale este ușoară. Plus, atmosfera cordială din interiorul organizației a contribuit la faptul că timpul petrecut în activitățile cotidiene mă încarcă cu energie. Iar dacă e să vorbesc de parcurs… Am venit la partid un tânăr care, pur și simplu, căuta un mecanism de dezvoltare personală. Am început să mă implic în TD Ciocana. După o anumită perioadă mi-am asumat responsabilitatea sa creez organizație de tineret in raionul meu de baștină – Șoldănești, apoi mi-au fost delegate responsabilități de secretar executiv regiunea Nord, a urmat – președinte TD Botanica, apoi – Vicepreședinte TD, Președinte TD Chișinău și iată azi am probabil unica titulatură care îmi lipsea în palmaresul TD – Președinte TD. De fapt, dacă e sa va răspund la a doua întrebare, Vadim Jora e un tânăr democrat care se diferențiază de alți tineri doar prin titulatură, nimic mai mult.

IMG_20190509_102423

C.: Congresul tinerilor democrați de duminică este și „Primul Congres politic online din istoria Republicii Moldova” și s-a desfășurat în 6 locații diferite în format on-line. Ce a presupus organizarea unui asemenea eveniment?

V.J.: Suntem considerați o generație digitalizată, iar noile tehnologii ne oferă o gamă variată de instrumente, care iată ne-au ajutat să facem față cu brio provocărilor pandemiei. Având un caracter inovativ, am decis sa petrecem congresul sub o altă formă decât cea specifică acestui gen de evenimente. Prin alegerea noastră am încercat sa reducem la maxim riscul infectării, dar, totodată, am îndrăznit să organizăm un congres distinct, racordat la cerințele acestei epoci. Este primul congres online a unei organizații politice din Republica Moldova, nouă ne-a reușit, ne bucurăm că suntem primii.

C.: Care au fost avantajele și dezavantajele unui asemenea Congres, având în vedere că anterior asemenea întruniri erau desfășurate doar pe viu?

V.J.: Avantajul este că ne-a reușit să realizăm un eveniment frumos și unic în felul său. Dezavantajul este că nu am putut să ne vedem pe viu. La TD am legat prietenii, iar din cauza pandemiei cu mulți din membrii TD ne vedem rar, Congresul era o oportunitate de revedere, dar sperăm să depășim cât mai curând această criză pandemică și să ne vedem la noi evenimente ale Tinerilor Democrați.

fbt

fbt

C.: Noul slogan al TD e „ÎNDRĂZNEȘTE”. Cum l-ați ales și ce doriți să transmiteți, să obțineți? 

V.J.: „Îndrăznește” e un slogan destinat nu doar Tineretului Democrat. E un slogan valabil pentru toți tinerii din Republica Moldova. Cred că tinerilor le lipsește cutezanța. Deși avem mulți tineri capabili, aceștia sunt prea modești pentru a îndrăzni să obțină ceea ce merită cu adevărat. #Îndrăznește este un indemn la curaj, este o chemare la temeritate. Ne dorim mai multă fermitate în acțiunile tinerilor și sperăm că prin exemplu propriu să demonstrăm că inclusiv prin îndrăzneală poți să-ți atingi obiectivele.

C.: Ce își propune și ce va „îndrăzni” Vadim Jora să facă din noua postură?

V.J.: Vadim Jora are misiunea de a motiva tinerii, de a gestiona și coordona activitatea organizației, astfel încât împreună să realizăm lucruri frumoase pentru tinerii din Republica Moldova. Avem planuri și proiecte interesante pe care le putem realiza contura doar prin efort comun. În organizație avem tineri cu experiență, mulți din ei sunt de peste 10 ani în PDM, avem tineri care s-au manifestat pozitiv atât la nivel național cât și internațional. Este necesar ca toți acești tineri să urmeze un singur vector și să-și concentreze eforturile să se concentreze preponderent pe o singură dimensiune – cea de tineret.

105052416_2634648750129884_1424335829577617237_n

C.: Ce planuri are organizația de tineret pentru anul curent, dar pentru următorii 4 ani? 

V.J.: Mai întâi de toate vom #Îndrăzni ca la alegerile locale viitoare, tinerii să se bucure de un grad mai înalt de reprezentativitate pe dimensiunea electorală. Ne dorim să avem mai mulți consilieri, primari și președinți de raion. Este un obiectiv pe termen lung, asupra căruia ne vom concentra pe toată perioada mandatului. Am mai menționat acest lucru, dar vreau să accentuez că noi, în calitate de organizație politică de tineret, trebuie să fim amplificatorul vocii tinerilor și să venim cu noi politici de tineret. Fiind președinte TD Chișinău, împreună cu echipa organizației municipale de tineret și cu suportul d-nei Monica Babuc și d-lui Igor Șarov, am reușit să contribuim la modificarea unei Hotărâri de Guvern prin care au fost create condiții mai bune de trai în căminele studențești. Astfel, inițiativele menite să îmbunătățească condiția tinerilor vor constitui prioritatea activității noastre de viitor. De asemenea, tindem să ne fortificăm conexiunile pe care le avem în plan internațional. În primul rând, cu TSD-ul cu care avem o relație veche de prietenie, dar, totodată, ne propunem să întărim și extindem cooperarea noastră internațională prin IUSY, organizație care pledează pentru cooperarea internațională a tinerilor.

20190923_132148

C.: În ultimele luni PDM a trecut printr-o serie de schimbări… care e atmosfera în interiorul organizației de tineret? Au fost/sunt plecări, schimbări?

V.J.: Avem plecări și din TD. Chiar am avut plecări, conștientizări și reveniri. Cel mai important este că tinerii care reprezintă adevărata valoare a TD-ului au rămas… și ei nu sunt puțini. Avem mai mulți tineri de valoare decât membri în unele partide politice și, deși trăim o perioadă mai dificilă pentru organizație, oricum suntem siguri că vom depăși aceste momente. Dnul Pavel Filip a îndrăznit să propună o construcție autentică pentru partid, unii nu pot accepta mecanismele corecte de a face politică și pleacă, noi tinerii, însă, rămânem pe poziții și privim cu încredere în viitorul acestui nou Partid Democrat. Nu vreau să-i critic pe cei care au plecat, dar totuși, risc să le condamn comportamentul. Am rămas și voi rămâne în PDM, în primul rând, pentru echipa din care este format… și în continuarea primei întrebări din acest interviu vreau să menționez că am fost și continui să mă simt responsabil față de colegii din Organizația de tineret. Plecând dintr-o formațiune politică – nu trădezi sigla sau ștampila, trădezi oamenii care au contribuit la formarea și dezvoltarea ta, trădezi oamenii care ți-au fost alături. Cei care au plecat din TD, incontestabil, nu țin la valorile de echipă, interesul personal prevalează în fața vectorului comun și, reieșind din asta, nici nu văd sensul aflării lor în familia democrată.

C.: Câți membri aproximativ numără acum organizația? Ce veți întreprinde pentru a atrage noi membri sau de ce tinerii dornici de a face politică ar trebui să aleagă TD?

V.J.: Urmează să facem o evaluare a situației interne pentru a vă putea spune cu exactitate câți tineri sunt la moment în organizație. Un tânăr care dorește sa facă politică sau care, pur și simplu, dorește să se dezvolte personal, trebuie să aleagă Tinerii Democrați, deoarece suntem organizația care poate împărți cu tinerii noi, experiența și căldura membrilor noștri. Varietatea activităților realizate: școli de dezvoltare personală, training-uri specializate, colaborări internaționale, interacțiunea cu liderii PDM, diverse activități culturale și sportive etc. pot contribui semnificativ la formarea personalității tinerilor care decid să fie parte a echipei TD. Din experiența proprie, pot spune ca am venit în organizație pentru dezvoltare personală, dar am rămas pentru prieteni.

Cristina Gurez

 

Inapoi la arhiva noutaților