În cadrul unui interviu acordat pentru www.curentul.md, Vadim Brînzaniuc, vicepreşedintele Partidului Social Democrat European (PSDE), a vorbit despre candidatura sa la Primăria capitalei, dar şi despre planurile pe care le are legat de aceasta.
C: Domnule Brînzaniuc, colegii dvs. de partid v-au delegat să fiţi candidatul PSDE la Primăria capitalei. Ce v-a determinat să acceptaţi?
V.B.: În primul rând, aş vrea să menţionez că le sunt recunoscător colegilor mei pentru încrederea pe care mi-au acordat-o. Înaintarea la această funcţie importantă pentru mine este o mare onoare, dar şi o mare responsabilitate şi eu mă voi strădui să fiu la înălţimea aşteptărilor care există în raport cu mine. În al doilea rând, înaintarea la funcţia de Primar al capitalei pentru mine este o etapă ce se înscrie în logica acţiunilor mele de până acum şi care reiese din funcţiile deţinute. Eu am activat şi în cadrul aparatului central al Primăriei capitalei, şi în calitate de pretor al sectorului Buiucani, dar şi în calitate de consilier al primarului sectorului patru din Bucureşti. Riscând să fiu acuzat de lipsă de modestie, pot spune că am suficientă experienţă şi capacităţi pentru a asigura buna administrare a capitalei şi cred că colegii mei au luat în calcul aceste aspecte importante atunci când au decis să opteze pentru candidatura mea la Primăria capitalei.
C: Cum credeţi că va fi campania electorală pentru Primăria capitalei?
V.B.: Mi-aş fi dorit, desigur, ca această campanie electorală să fie o competiţie a ideilor, programelor, soluţiilor pentru problemele grave cu care se confruntă capitala şi locuitorii ei, dar înţeleg că realitatea, cel mai probabil, va fi alta. Reieşind şi din experienţa altor alegeri, dar şi în baza unor observaţii ce-i vizează pe unii potenţiali candidaţi, putem concluziona deja la această etapă că, încercând să-şi camufleze incompetenţa, unii concurenţi electorali vor apela la teme pur politice sau geopolitice, vor recurge la trucuri şi tehnologii electorale murdare, iar aceasta va lăsa prea puţin loc pentru ceea ce se numeşte competiţie liberă şi onestă. Personal, dezaprob astfel de campanii electorale, deoarece ele sunt nimic altceva decât o lipsă de respect faţă de cetăţeni. Oamenii sunt pur şi simplu privaţi de dreptul de a face un vot conştient, în baza unei ample analize a ceea ce reprezintă în realitate un candidat sau o platformă electorală. Dar aceasta nu înseamnă că eu şi colegii mei vom tolera bufonii care vor încerca să compromită, prin prestaţia lor, însăşi noţiunea de campanie electorală democratică, corectă. În măsura posibilităţilor de care dispunem, vom face totul ca locuitorii capitalei să beneficieze de o campanie maximal corectă şi să poată face o alegere conştientă în baza unor informaţii şi analize obiective. Aceasta va fi şi dovada respectului profund pe care-l purtăm chişinăuienilor.
C: Ce credeţi că şi-ar dori să audă cel mai mult locuitorii capitalei de la candidaţi în alegerile din toamnă?
V.B.: Soluţii pentru probleme concrete cu care se confruntă. Spre exemplu, până acum nu a fost izolat termic nici un bloc din Chişinău şi problema se agravează tot mai mult. Până acum nu s-a întreprins nici o acţiune pentru a duce la un nivel calitativ nou activitatea întreprinderilor din sfera locativ-comunală, iar aceasta are impact direct asupra vieţii oamenilor. Până acum, nu s-a prezentat nici un plan şi nici o soluţie pentru casele care demult şi-au depăşit termenul de exploatare şi prezintă pericol pentru viaţa şi sănătatea oamenilor. Până acum nu s-a prezentat o strategie generală de dezvoltare a capitalei, pentru a scăpa odată şi pentru totdeauna de haosul pe care-l vedem în fiecare zi. Până acum nu avem nici măcar o evaluare sumară a ceea ce reprezintă spaţiile verzi şi ce acţiuni se impun pentru menţinerea şi dezvoltarea lor. Până acum nu s-a întreprins nici o acţiune în vederea protejării reale a patrimoniului arhitectural istoric etc. Eu pot aduce sute de asemenea exemple care arată că avem domenii în care ani de zile nu s-au întreprins deloc acţiuni concrete. Sau pot invoca o mulţime de domenii în care acţiunile întreprinse au purtat mai mult un caracter cosmetic, iar după paravane frumoase continuă procesul de degradare rapidă. Dincolo de unele aparenţe, vă spun cu toată certitudinea că situaţia în capitală este îngrijorătoare şi, dacă nu se va acţiona profesionist, urgent, lucrurile ar putea scăpa de sub control, ceea ce va afecta dureros locuitorii capitalei. Anume despre aceste probleme şi soluţii cred că şi-ar dori să audă locuitorii capitalei şi noi ne vom strădui să fim la înălţimea aşteptărilor lor.
C: Bine, dar gravele probleme pe care le semnalaţi nu pot fi soluţionate de un singur om, oricât de experimentat şi profesionist ar fi el…
V.B.: Aveţi dreptate – fără o echipă de adevăraţi profesionişti, nici un primar nu ar putea salva capitala. Şi iarăşi riscând să fiu acuzat de lipsă de modestie, voi spune că noi avem una dintre cele mai bune echipe, dacă nu chiar cea mai bună. Cu toţii cunosc că PSDE în orice moment îşi poate asuma integral guvernarea eficientă a Republicii Moldova – avem personalităţi notorii care au activat în calitate de miniştri, şefi de birouri şi agenţii în cadrul diferitor guverne şi au înregistrat rezultate cu adevărat frumoase şi utile ţării. Aceşti oameni au demonstrat că pot guverna eficient o ţară – cu siguranţă vor putea demonstra că şi capitala poate fi administrată eficient.
M-am referit la colegii care au ocupat funcţii guvernamentale, dar nu pot trece cu vederea nici colegii ce activează la nivel de municipiu, la minunata noastră organizaţie municipală Chişinău, care, de asemenea, are un apreciabil potenţial şi experienţa necesară pentru a de implica şi a soluţiona problemele cu care se confruntă locuitorii capitalei. Deci, concluzia este că avem viziune, avem echipă şi, cel mai important, avem dorinţa de a transforma Chişinăul într-o capitală modernă, dezvoltată.
C: Cine vor fi oponenţii dvs. de bază în lupta pentru Primăria capitalei?
V.B.: Pe noi mai puţin ne interesează candidaţii, şi mult mai mult oamenii, locuitorii capitalei. Sincer ne dorim ca alegătorii din Chişinău să aibă posibilitatea să evalueze candidaţii prin prisma experienţei, a profesionalismului lor, prin prisma capacităţii de a asigura buna administrare a capitalei, prin prisma soluţiilor concrete cu care vor veni pentru a rezolva problemele chişinăuienilor. Pentru că de aceasta va depinde decisiv calitatea vieţii în capitală minimum în următorii patru ani. De aceea, tot efortul nostru în alegeri va fi concentrat pe comunicarea cu oamenii – vom încerca să-i convingem că timpul experimentelor politice sau geopolitice a trecut şi că a venit timpul să dăm dovadă de altă abordare, de o abordare care să pornească de la necesitatea de a avea un oraş modern şi dezvoltat, lucru pe care-l pot realiza doar profesioniştii dedicaţi trup şi suflet urbei, oamenilor ce locuiesc aici.
C: Ce ar putea face deosebite alegerile primarului capitalei din acest an?
V.B.: Gradul înalt de responsabilitate şi maturitate politică pe care-l vor manifesta alegătorii din capitală. Eu cred că anume în aceste alegeri bufonilor politici, care jonglează cu teme false şi nerelevante pentru locuitorii capitalei, le si va spune, odată şi pentru totdeauna: Plecaţi şi daţi posibilitatea să se manifeste profesioniştii adevăraţi, pentru că numai ei pot asigura chişinăuienilor nivelul de viaţă pe care-l merită cu adevărat!