[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Pavel Cebanu, președintele FMF: „Principala menire a Federației este să dezvolte fotbalul” (partea a II-a)
9 Septembrie

În prima parte a interviului, Președintele Federației Moldovenești de Fotbal (FMF), Pavel Cebanu, a vorbit despre schimbările care au loc în fotbal, asupra cărui aspect FMF lucrează cel mai mult, de ce este nevoie ca fotbalul moldovenesc să progreseze, cum colaborează cu instituțiile de stat, care este situația cu Stadionul Republican și ce își propune Federația să realizeze până la sfârșit de an.

În partea a II-a a interviului, Pavel Cebanu a vorbit despre amenzile aplicate fotbaliștilor și cluburilor din care fac parte, meciurile trucate, despre magazinul FMF deschis recent, cum califică evoluția naționalei în meciul cu Țara Galilor și ce planuri are FMF în continuare.

CURENTUL: În anii precedenți meciurile trucate erau frecvente în campionat. Cum luptă federația cu acest fenomen? E destulă amenda doar?

Pavel Cebanu: Lucrăm în strânsă legătura cu FIFA și UEFA și când primim semnale noi, desigur că reacționăm. Noi lucrăm cu organele de abilitate din Moldova în această luptă. Acum puțin s-au mai liniștit lucrurile, nu ai dubii dacă jocul e trucat. Se vede după joc care e situația. Toți luptă pentru Cupele europene. Cu ochiul liber nu s-a văzut ca vreun meci să fie trucat.

_MG_9952

C: Apropo de amenzi, echipele sunt sancționate pentru diverse lucruri interzise în timpul meciului, chiar în momentul când au pășit pragul stadionului. De ce sunt sancționați atât de puțin? (1000-3000 lei)

P.C.: Vi se pare amenda mică, dar când ai legătură cu echipa și știi situația din teren e altceva. Desigur că pentru noi e convenabil să punem amenda mai mare, oricum aceștia tot rămân în fotbal și nu merg mai departe pentru dezvoltarea copiilor fotbaliști și alte proiecte, nu merg în buzunarul cuiva. Nu cred că dacă amenzile vor fi mari, vor rezolva ceva. Desigur dacă vorbim de meciurile din campionatele mari, amenda ar putea rezolva ceva, dar la noi sunt doar unele faze de joc sau mici accidente. Jucătorul vrea ca echipa lui să câștige, nu sare intenționat cu 2 picioare în adversar pentru a-l deposeda, există acea atmosferă de adrenalină în fotbal care te face să mai greșești uneori.

Avem comitete de disciplină de competiții din care fac parte nu doar oameni din fotbal, dar și iubitori care sunt judecători, avocați, ei sunt independenți și desigur când facem un regulament sau altul noi ne consultăm. Noi nu vrem să punem amenzile mari pentru ca acestea să nu poată fi achitate, mai bine mici și la timp. Dacă punem o amendă mai mare. Știm că echipa mai bogată financiar ar putea s-o achite, dar celelalte nu ar putea s-o facă. Iese că dacă echipa nu achită, rămâne jucătorul sancționat și nici jucătorul nu joacă, nici amenda nu se achită. De aceea noi ne gândim ca și plățile să fie moderate, să știm că ele pot fi achitate.

C: Recent, Federația a deschis un magazin al suporterilor echipei Naționale. Unii spun că echipamentele sunt prea scumpe, alții că sunt ieftine. De ce depind prețurile, de fapt? Planificați să mai deschideți vreun astfel de magazin în țară?

P.C.: Până acuma nu am avut acest magazin și toți îl vroiau. FMF nu are nici un profit din aceasta. Producătorul nostru îl perfecționează și-l expune, noi avem plusul cât el e transportat în Moldova, ne costă și asta ceva.

La noi ca de obicei: până acum nu era un astfel de magazin și suporterul putea să achite și 1000 dolari pentru un pix, dar să fie. Acum că este magazinul se găsesc pretexte că e prea scump. Unii își pot permite, alții nu, dar față de echipamentele celorlalte naționale, la noi prețurile sunt moderate. Prețurile cresc pentru că și la vamă achităm un anumit procent.

C: În campionatul național majoritatea meciurilor sunt gratuite, dar asta tot nu asigură o prezență mai mare a suporterilor. Ce trebuie de făcut, după părerea Dvs.. pentru ca numărul acestora să crească?

P.C.: Trebuie ca oamenii să iubească fotbalul. Dvs., cel mai probabil, nu mai țineți minte câți oameni veneau înainte la un meci de fotbal, mai ales când evolua echipa „Nistru”.

Acum oamenii sau nu au interes, sau timp. Cei mai mulți vin să vadă starurile fotbalului, chiar și marți în meciul cu Țara Galilor, mulți au venit să-l vadă numai pe Bale. Asta este o abordare greșită. Plus la toate, noi avem o istorie a fotbalului destul de mică, în comparație cu celelalte cluburi din lume.

Nu există acea concurență între cluburi pentru ca fanii să vină să-și susțină echipa. Noi nu avem așa tradiții, la noi concurența între cluburi și orașe s-a început cu 20 de ani în urmă abia. Timpul arată că pentru acest lucru e nevoie de sute de ani. Spre exemplu englezii, Țara Galilor are aproximativ 30 mii suporteri, iar clubul „Swansea” are peste 60 de mii de suporteri. La meciurile cluburilor vin mai mulți suporteri, decât la meciurile naționalei. Dacă suporterii ei s-au născut în cartierul apropiat al stadionului unde evoluează clubul, din tată în fiu se transmit obiceiurile de a merge la meciurile acelui club. La noi nu prea se vede o asemenea tendință.

pavel cebanu3

C: Dacă tot ați menționat de meciul de marți, de ce naționala noastră a cedat în fața Țării Galilor? Suporterii spun că au făcut un meci extraordinar.

P.C.: Dacă naționala noastră ar evolua așa la fiecare meci, ne putem aștepta și la victorii. Așa cum au muncit băieții marți, așa trebuie să joace în fiecare meci. Cu așa joc, undeva și Dumnezeu vede și mai ajută (zâmbește). Selecționata noastră nu are așa multe meciuri, 3-4 pe an, rezultatele vor fi mai bune atunci când se vor dedica la maximum de fiecare dată.

C: Cum credeți că va evolua pe viitor fotbalul feminin?

P.C.: Acum avem un program stabilit pentru fotbalul feminin. Cu 15 ani în urmă nu era deloc, pe parcursul timpului l-am renovat. Cu ajutorul UEFA și FIFA lucrăm în direcția fotbalului feminin. Avem și campionate interne la fotbal printre fete – copii. Se lucrează pe această direcție și chiar acordăm mare atenție acestui gen de sport. Fetele care joacă fotbal, în viitor vor deveni mame, dacă ele au avut în sânge fotbalul, atunci cu siguranță și copii lor vor avea. Cel mai probabil că la alegerea secției sportive pentru copii săi, mamele fotbaliste își vor aduce copiii la fotbal. Pentru acest gen de sport asta înseamnă mult la dezvoltare. Noi susținem fotbalul feminin.

C: Cum calificați șansele fotbalului moldovenesc de a crește în ratingul FIFA?

P.C.: La ratingul FIFA noi nu prea atragem atenție, este unul superficial. Cu vreo 5-6 ani în urmă am fost pe locul 37 în ratingul lor în lume. Știam că acesta nu-i locul nostru, pentru că nu aveam cum concura cu țările fotbalului. Ne știm puterile, ne știm greutățile și neajunsurile care le avem și încercăm să ne perfecționăm la acest capitol. Ratingul nu joacă mare rol. Revin iar la meciul de marți, Țara Galilor are locul 30 în lume, noi suntem pe locul 159 și, totuși, am avut un meci foarte bun. Am fi putut să câștigăm chiar.

_MG_9953

C: Ce veți întreprinde în următorii patru ani (proiecte, planuri, scopuri, etc.)?

P.C.: Avem planul adoptat la Congresul de alegere a delegaților și el a fost aprobat. În fiecare an avem Congresele noastre, unde noi rectificăm, adăugăm, eliminăm ceva din program. Principalul nostru obiectiv este, desigur, să dezvoltăm fotbalul. Asta este menirea Federației. Avem selecționatele noastre alcătuite din cei mai buni jucători din echipele de top de la noi din țară, dar și de peste hotare. Principala noastră menire este să dezvoltăm fotbalul în masă, cât mai mulți copii să meargă la fotbal, să joace fotbal, să participe la turnee, să iubească fotbalul. Noi poate vrem să-i implicăm în activități, dar ei dacă nu au interes, noi nu-i putem obliga. Pe asta ne vom axa – să introducem cultura fotbalului în masă pe întreg teritoriul țării.

C: Mulțumim!

Cristina Parfeni

Foto: Andrei Boguș

Inapoi la arhiva noutaților