[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Olga Spînu, wedding planner: „Tuturor mirilor le recomand să se gândească pentru ce fac nunta și ce așteptări au de la eveniment”
22 Februarie

Planificarea nunții pas cu pas este o adevărată provocare pentru viitorii miri. În ultima perioadă tot mai mulți tineri preferă să apeleze la serviciile unui wedding planner atunci când își dau seama că nu este atât se ușor să-ți organizezi singur nunta. Olga Spînu face acest lucru de cinci ani. Ea este cea care se ocupă de diversele aspecte ale unui eveniment reușit, tot ea este responsabilă de bunul mers al unei nunți, cu toate aspectele organizatorice. Wedding planner-ul a acordat un interviul pentru portalul Curentul.md în care a vorbit despre cum e să fii organizator de evenimente, care este secretul unui eveniment reușit și a venit cu câteva sugestii pentru viitorii miri.

CURENTUL: Cum a luat naștere ideea de a deveni organizator de evenimente?

Olga Spînu: Mi-a plăcut dintotdeauna să organizez petreceri. Când eram în școală mereu veneam cu inițiative de a face serate și tot felul de concursuri. Îmi plăceau enorm emoțiile dinaintea evenimentului și gândul că trebuie să planifici cât mai bine și să inventezi chestii care ar face evenimentul mai special. Apoi, fiind la facultate și practicând dansurile moderne, mergeam la evenimente private, concerte pe cele mai mari scene din Moldova, petreceri de familie, inclusiv nunți și aniversări. Anume atunci am făcut cunoștință cu ceea ce înseamnă un eveniment bine organizat și mi-a plăcut foarte mult. Mai târziu, am avut experiența de a organiza evenimente corporative în agenția de turism în care activam. Într-un anumit moment, un coleg mi-a spus că ar fi bine să mă specializez pe organizarea de evenimente și că este un domeniu care mă reprezintă. Asta s-a întâmplat în octombrie 2014 și de atunci am început să cercetez domeniul, să îmi cumpăr cursuri și cărți, să privesc și să citesc tot ce era disponibil la moment pe internet și mi s-a părut foarte curios acest job. Astfel, peste exact un an jumate mi-am lansat activitatea și până acum o fac cu mare plăcere.

IMG_7269

C: Care a fost primul eveniment pe care l-ați organizat? Vă mai amintiți cum a fost?

O.S.: Sigur că îmi amintesc pentru că primul eveniment a fost cel mai important în cariera mea. M-am lansat în această industrie cu un seminar pentru mirese, la care au participat peste 20 de viitoare mirese. Am invitat și specialiști din diferite domenii conexe (fotograf și video-graf, decorator, administrator de restaurant, etc.) fiecare venind cu anumite sfaturi și recomandări. A fost un eveniment reușit și foarte frumos. Și astăzi privesc cu plăcere reportajul foto și video de la acel eveniment si sunt foarte fericită. Iar dacă e să vorbesc despre prima nuntă pe care am organizat-o, este nunta unui cuplu cu care și acum comunicăm. A fost un eveniment micuț și foarte frumos. Mirii au fost foarte încântați și fericiți. Părinții și oaspeții s-au distrat, a fost un eveniment reușit, iar pentru mine o lansare plăcută.

C: Care sunt sarcinile unui wedding planner în organizarea unui asemenea eveniment?

O.S.: Sarcinile unui Wedding Planner sunt foarte multe și complexe. Cel mai important este ca organizatorul să poată înțelege ce își doresc mirii și să le ofere asta. Cunoscând bine piața și având experiența multor evenimente, un bun wedding planner are capacitatea de a selecta astfel serviciile și produsele, încât mirii să primească anume ceea ce îi caracterizează. Mă refer aici la personalizarea evenimentului prin decor, program, scenariu, etc. Activitatea mea începe în momentul primei discuții cu viitorii miri, atunci când înțeleg ce așteptări au de la eveniment. Apoi, pregătesc o ofertă personalizată și adaptată cuplului. La fel, încadrez într-un buget ceea ce am discutat cu mirii ca să înțelegem de câți bani avem nevoie pentru a realiza evenimentul. Următorul pas este alegerea restaurantului, uneori mergem cu mirii împreună și vizităm mai multe locații, alteori merg singură și transmit cuplurilor reportaje foto si video și detalii despre oferta restaurantelor. După ce am ales restaurantul si am stabilit data nunții, urmează contractarea prestatorilor, comandarea invitațiilor, elaborarea unui scenariu, discuții cu decoratorii privind reflectarea conceptului prin elemente de decor, elaborarea meniului, elaborarea unui plan al zilei, rezervarea hotelului sau a locațiilor pentru sesiune foto, rezervare automobile. Și în final, în ziua nunții, sarcina mea este de a monitoriza întreg procesul și dea interveni atunci când este necesar. Astfel, mirii nu au nici o grijă până la nuntă și în ziua acesteia, având încredere că în culise este o persoană care are grijă absolut de tot.

C: Care sunt cele mai importante lucruri în organizarea unei nunți?

O.S.: Din punctul meu de vedere, sunt câteva lucruri esențiale care contribuie la succesul unui eveniment, si anume: să fie un eveniment care va reprezenta cuplul și povestea lor de dragoste, să fie setat un buget aproximativ și în dependență de acesta să se ia deciziile legate de anumite servicii sau prestatori, să alegem prestatori de servicii cu experiență și dăruire, care se vor implica maxim în proces, să fie angajat un Wedding Planner care va gestiona întreg procesul, iar mirii vor putea savura nunta.

C: Care sunt cele mai frumoase amintiri de la un astfel de eveniment?

O.S.: Cele mai frumoase amintiri sunt mereu atunci când mirii se apropie la sfârșit de nuntă și îmi mulțumesc sincer pentru petrecerea care a fost. Eu simt că ei sunt fericiți si acesta este cel mai important lucru.

C: Mai păstrați legătura cu cuplurile după organizarea evenimentelor?

O.S.: Păstrez legătura cu majoritatea cuplurilor și mă bucur să vad cum evoluează familiile la crearea cărora am contribuit și eu. Cu unele cupluri ne reîntâlnim la evenimentele rudelor și prietenilor lor sau chiar atunci când foștii mei miri sunt deja nași sau organizează cumetria copilului.

C: Cum trebuie să fie un wedding planner și ce calități trebuie să posede?

O.S.: Mai întâi de toate cred că wedding plannerul trebuie să fie o persoană deschisă, comunicabilă, plăcută și atentă. La fel, trebuie să poată fi empatic cu clienții pentru că organizarea unei nunți este un proces destul de stresant, mai ales pentru mirese. Bineînțeles că trebuie să fie o persoană bine organizată care sa poată organiza la fel de bine evenimentul. Atentă la detalii și cu o bună capacitate de concentrare. Foarte importantă este rezistența la stres și oboseală, mai ales în plin sezon când evenimente sunt multe, iar somnul din ce în ce mai puțin. Nu este un job tocmai simplu, de aceea este foarte important să îți placă și să te implici maxim.

C: Uneori în timpul nunții lucrurile nu merg după cum au fost planificate. Cine se face vinovat? Cum reușit să găsiți soluții pentru situațiile neprevăzute?

O.S.: Se întâmplă uneori cazuri de forță majoră și atunci eu nu caut vinovatul, dar soluționez problema. Atâta timp cât echipa implicată este profesionistă, de încredere și eu o cunosc, șansele de a se întâmpla ceva rău sunt minime, dar totuși, se întâmplă. Trebuie să reacționezi repede și să găsești omul care poate rezolva. Dacă se stinge lumina de exemplu, poate interveni moderatorul cu un interactiv pentru oaspeți sau orchestra poate cânta ceva live, doar cu instrumentele. Daca s-a pierdut sau s-a uitat ceva, vom găsi repede un magazin prin apropiere ca să procurăm. Pentru ploi, vânt sau timp nefavorabil suntem mereu pregătiți cu un plan B. Este important ca în cazul unei situații neplăcute să știm exact cine și ce are de făcut, iar dispoziția mirilor să fie la fel de bună, indiferent de cele întâmplate.

C: Ce sfaturi ați avea pentru cuplurile care planifică să-și organizeze nunta în acest an sau în timpul apropiat? Care sunt tendințele și pentru ce ar trebui să opteze?

O.S.: Tuturor mirilor le recomand să se gândească bine pentru ce fac nunta și ce așteptări au de la eveniment. Iar ulterior să își organizeze nunta așa cum visează. Le recomand să cerceteze bine piața și să seteze un buget. Doar mai apoi să înceapă a face rezervări și bronări. Și nu în ultimul rând le recomand să apeleze la serviciile unui organizator de evenimente pentru că astfel multe din griji vor fi delegate iar cuplul va putea savura atât procesul de pregătire, cât și evenimentul propriu – zis.

IMG_E5622

C: Care sunt motivele pentru care mirii ar trebui să apeleze la serviciile unui wedding planner?

O.S.: Motivele pentru care mirii ar trebui să apeleze la serviciile unui wedding planner sunt: economie de timp, economie de bani, sprijin de încredere care cunoaște piața și știe absolut tot ce se întâmplă în acest moment, cunoaște procesul cap-coadă și poate ușor planifica fiecare etapă de organizare, a organizat zeci sau chiar sute de nunți, deci ia decizii asumate , experiența wedding planner-ului îi ajută pe miri să evite multe greșeli, este un om mereu disponibil și mereu cu răspuns la întrebările mirilor, însoțește cuplul pe durata întregului proces, începând cu alegerea restaurantului, moderatorului sau a decorului și finisând cu alegerea invitațiilor și a rochiei de mireasă.

C: Care sunt lucrurile care vă ajută să creșteți profesional după fiecare eveniment organizat?

O.S.: După fiecare eveniment analizez ce a fost bine și unde ar trebui să îmbunătățesc lucrurile. De asemenea mereu discut cu mirii după nuntă ca să aflu de la ei o părere despre cum a decurs nunta, dar și ceea ce cred oaspeții, prietenii. Foarte mult ajută comunicarea cu colegii, atât din Moldova cât și cu cei din alte țări precum Ucraina, Rusia, România. Periodic particip la traininguri și seminare de specialitate și mă perfecționez. Este important să fim cu un pas înaintea clienților noștri pentru a-i putea surprinde plăcut și a le putea oferi un produs calitativ.

C: Vă mulțumim!

Mihaela Grosu

Inapoi la arhiva noutaților