[ X ]
Energie și interconectare: Moldova, în centrul negocierilor de aderare la UE, cu progrese remarcate la Bruxelles
14 Iulie

Săptămâna trecută la Bruxelles s-a desfășurat reuniunea de screening bilateral dedicată acquis-ului Uniunii Europene în domeniul energetic, vizând Capitolul 15 – Energie și Capitolul 21 – Rețele Transeuropene în energie. Evenimentul reprezintă încă un pas esențial în cadrul negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

Reuniunea a reunit reprezentanți ai instituțiilor-cheie în procesul de negociere din partea Republicii Moldova, precum Biroul pentru Integrare Europeană, Ministerul Energiei, dar și reprezentanții SA Moldelectrica, UCIPE, CNED și ANRE, reprezentanți din partea Uniunii Europene, precum oficialii din cadrul Direcțiilor Generale pentru Extindere și Vecinătate Estică (DG ENEST) și Energie (DG ENER) și alți experți implicați în procesul de negociere. Delegația a fost condusă de Viceprim-ministra pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, iar prezentările în cadrul screeningului bilateral au fost efectuate de Secretarii de stat din cadrul Ministerului Energiei, Cristina Pereteatcu, Constantin Borosan și Carolina Novac, care au prezentat detaliat reformele implementate și planurile viitoare de armonizare cu legislația europeană.

„Pentru Capitolul 15, legat de energie, și Capitolul 21, privind rețelele transeuropene, echipa Ministerului Energiei a pregătit 14 prezentări care vizează subiecte precum stocurile de securitate, energia electrică, codurile de rețea, energia nucleară și guvernanța. O parte dintre regulamentele europene au fost deja transpuse în legislația națională, iar altele sunt în curs de implementare”, a subliniat Secretara de stat, Cristina Pereteatcu, președinta grupului de lucru pe Capitolul 15 de negociere și Clusterului IV.

În cadrul discuțiilor, au fost evidențiate progresele substanțiale ale Republicii Moldova în transpunerea și implementarea normelor acquis-ului european în domeniul energiei. Acestea au fost remarcate în ultimul Pachet de Extindere al Comisiei Europene cu statutul moderat de pregătire și un nivel bun de progrese, marcând Capitolul 15 (Energie) drept unul dintre cele mai avansate la momentul actual.

„Scopul final al liberalizării pieței, după modelul european, este ca toți consumatorii să aibă posibilitatea de alegere liberă a furnizorului de energie. Accesul la o piață energetică liberalizată înseamnă că fiecare consumator poate negocia prețul energiei și poate căuta cea mai bună ofertă, iar furnizorii vin cu propuneri competitive. În același timp, am progresat mult la consolidarea securității energetice. Suntem siguri că dăm garanții că LEA Vulcănești–Chișinău va fi funcțională până la finalul anului 2025. În ceea ce privește cea de-a doua linie de interconectare cu România, Bălți–Suceava, au fost deja identificate sursele de finanțare necesare și în prezent se lucrează la caietul de sarcini și la selectarea, prin licitație, a companiei care va executa acest proiect strategic pentru Moldova”, a subliniat în cadrul reuniunii, Constantin Borosan, Secretar de stat al Ministerului Energiei.

„În ultimii patru ani, ponderea consumului de energie din surse regenerabile în Republica Moldova a crescut de la 3,5% până, în unele zile, chiar la 45% din totalul energiei electrice consumate la nivel național. Cu cele două licitații pentru surse noi de energie regenerabilă, ne-am angajat să creștem producția pe baza energiei eoliene și să dezvoltăm un sistem de stocare a energiei verzi”, a declarat Carolina Novac, Secretara de stat a Ministerului Energiei.

Republica Moldova a obținut progrese semnificative pe majoritatea priorităților de dezvoltare a sectorului energetic național:

Diversificarea surselor și rutelor de aprovizionare cu gaze naturale și energie electrică, eliminând semnificativ dependența de o singură sursă din Federația Rusă;

Liberalizarea piețelor de energie, inclusiv separarea operatorilor (unbundling), accesul liber la rețele și integrarea regională;

Creșterea eficienței energetice, promovarea surselor de energie regenerabilă, precum și îmbunătățirea performanței instituțiilor publice din sectorul energetic.

Republica Moldova a fost, de asemenea, felicitată pentru realizările sale în implementarea acquis-ului energetic al UE, concretizate printr-un scor total de 66%, nivelul cel mai înalt din toate Părțile Contractante, în Raportul de Implementare al Comunității Energetice pentru anul 2024.

Agenda reuniunii a acoperit o gamă largă de subiecte relevante pentru integrarea Republicii Moldova în piața energetică europeană, precum:

Energie nucleară

Rețele trans-europene

Energie electrică

Coduri de rețea și linii directoare

Piețele de gaze

Securitatea aprovizionării

Stocuri de gaze naturale și rezerve de petrol

Emisii de metan

Eficiență energetică

Performanța energetică a clădirilor

Etichetarea energetică și eco-proiectarea

Energie regenerabilă

Combaterea corupției în domeniul energetic

În încheiere, oficialii europeni au accentuat importanța continuării reformelor esențiale în sectorul energetic pentru a asigura o integrare rapidă, sustenabilă și eficientă în piața unică a energiei din Uniunea Europeană.

Inapoi la arhiva noutaților