[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Nicolae Arnaut: Din păcate, Republica Moldova n-are nevoie de oameni deștepți
22 Ianuarie

Nicolae Arnaut, doctorand în România, premiant al Galei Studenților Originari din Republica Moldova, în cadrul unui interviu pentru CURENTUL, a vorbit despre educație în pandemie, doctorat, activități, dar și despre oportunitățile pentru tinerii din țara noastră.

Nicolae, ești unul dintre câștigătorii Galei Studenților Originari din Republica Moldova din acest an. În ce constă acest premiu, ce înseamnă pentru tine?

Anul acesta am avut deosebita plăcere de a participa alături de alți tineri moldoveni talentați la un eveniment de prim rang – Gala Studenților Originari din Republica Moldova, ediția IX, unde se apreciază cei mai buni studenți originari din Moldova care studiază la universități de top din lume. Cu siguranță, acest premiu pentru mine reprezintă o mare împlinire și impune o recunoaștere publică pentru efortul de ani de zile într-o țară în care numai nu meritocrația este calitatea definitorie a sociețății noastre.

Ce te-a determinat să mergi și la doctorat și cum ți-au ales domeniul? Cum e să faci studii din nou?

Sincer să fiu ideea cu doctoratul a venit pe fundalul a două momente: primul a venit în contextul unei mari dezamăgiri față de realitatea lucrurilor din Moldova, după ce am făcut un master peste hotare și am revenit acasă. Astfel am decis să merg la doctorat cu ideea deja să rămân în diaspora, mergând pe ideea de a face studiile în România la Universitatea de Studii Politice din București. Și al doilea motiv ține de aspectul profesional în contextul de-a alege un segment de expertiză structurat care să-mi aducă o aplicabilitate a studiilor la nivel european.

1015668_667263256634053_11078529_o

Cum au loc studiile având în vedere pandemia?

Pandemia COVID-19 a avut un impact fără precedent asupra tuturor nivelurilor de educație și învățare din întreaga lume, astfel că petrecem orele în format online.

Cu ce te ocupi pe lângă studii?

Mai sunt implicat în câteva proiecte de consultanță internațională și locală finanțate de Uniunea Europeană.

În opinia ta, există multe oportunități pentru tineri aici, în Republica Moldova sau, totuși, viața peste hotare e mai atractivă?

Crearea unei societăți puternice se bazează în primul rând pe valorificarea resurselor umane și în special a tinerilor investind în educație și sănătate. Astăzi, după 30 de ani de independență, constatăm niște realități triste văzute prin prisma unei generații fără de speranță și clarviziune în ziua de mâine în țara de origine. Corupția, sărăcia, lipsa locurilor de muncă, cumătrismul și favoritismul au creat premisele ca tinerii să emigreze peste hotare, iar oportunitățile se rezumă doar la promisiunile electorale a unor partide care s-au perindat din anii ‘90 încoace.

În ultima perioadă se pare că tot mai mulți tineri sunt implicați în politică, în procesul decizional… Cum vezi tu lucrurile în acest sens?

Când vorbim despre politică și mai ales tinerii în politică, ne rezumăm la faptul că tinerii constituie de fapt aceeași reflecții a unei societăți integrale în mare parte manipulată și dezinteresată. Implicarea tinerilor în procesul politic și decizional de cele mai multe ori are loc doar pe rețelele de socializare și mai puțin în realitate. Tinerii fug de responsabilități, găsind refugiu pe rețelele de socializare unde pot comenta, critică, dar nu și a se implica. Este de fapt o problemă sistemică, ce ține de democrația fragilă și lipsa de acțiune la nivel instituțional, iar politicienii, fiind mai mult o creație la nivel de reprezentativitate a unei societăți consumatoare de iluzii.

De ce ai ales să rămâi în Republica Moldova?

De fapt nu am ales să rămân în Moldova, dar am decis să mă întorc în Moldova după studiile făcute în Europa cu gândul că îmi pot aduce aportul în consolidarea statului de drept și dezvoltarea valorilor democratice. Din păcate, Moldova nu are nevoie de oameni deștepți și studiile peste hotare nu înseamnă și o valorificare în țara ta a potențialului pe care îl aduc tinerii din în afară. Un alt motiv ar fi și din considerentul ce ține de dragostea de țară, părinți, prieteni, valori și cultură națională.

Planuri de viitor, unde te vezi peste 10 ani?

Bună întrebare, dar, totuși, „Viitorul aparține celor care cred în frumusețea viselor lor” menționa Eleanor Roosevelt. Cu siguranță mă văd implicat în politică sau cel puțin făcând diplomație, acesta fiind un domeniu care de mult timp sunt interesat. Cred cu tărie că încă mai putem schimba ceva în țară doar prin implicarea noastră a celor cu viziune pragmatică nu iluzorie. Platon pe bună dreptate considera că „Una din pedepsele pentru refuzul de a participa la viaţa politică este aceea că vei ajunge să fii condus de inferiorii tăi”, acesta fiind un fenomen omniprezent din păcate în societatea noastră.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților