Monica Babuc, președinte interimar al Partidului Democrat din Moldova (PDM) – aleasă în funcție la 30 octombrie 2021 în cadrul ședinței Consiliului Politic Național al formațiunii, a acordat un interviu pentru TRIBUNA cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la fondarea PDM. În cadrul acestuia a vorbit despre cum au fost acești ani pentru formațiune, de ce PDM nu a acces în Parlament în urma alegerilor anticipate din 11 iulie 2021, despre prioritățile în calitate de președinte interimar, dar și despre cele mai mari probleme cu care se confruntă cetățenii și ce ar trebui să facă guvernarea pentru depășirea acestora.
TRIBUNA: PDM a împlinit 25 de ani de la fondare – este o vârsta a maturității. Sunteți un partid cu istorie și tradiții, care mereu a optat pentru direcția pro-europeană a țării. Cum au fost cei 25 de ani pentru formațiune? Care sunt lecțiile pe care le-ați învățat pe parcurs?
Monica Babuc: Suntem o organizație politică care a asistat procesului de construcție a unui stat independent, Republica Moldova (RM). Nu este puțin ca în 30 de ani de independență, 25 dintre ei, Partidul Democrat din Moldova să meargă împreună cu țara, cu toate provocările ei, toate succesele și insuccesele ei și să pună umărul, nu să meargă pur și simplu alături. În RM independentă au avut loc nouă scrutine electorale parlamentare, dintre care în șase dintre ele PDM a acces în Parlament. PDM a participat de cinci ori la guvernarea țării și de patru ori în alianțe, care întotdeauna au însemnat alianțe pro-europene. A fost și o guvernare solitară a Partidului Democrat din Moldova, care a durat 3 ani, din 2016 până în 2019, Guvernul Filip – timp în care RM a obținut succese foarte importante atât privind obiectivele sale strategice, cât și cele tactice de dezvoltare.
Când vorbesc de strategice, îmi amintesc foarte bine că, Guvernul Filip a preluat foaia de parcurs a Agendei de Asociere cu Uniunea Europeană, asupra căreia, de asemenea, au muncit foarte mulți colegi de-ai noștri, profesioniști extraordinari, care au fost ulterior și decorați pentru acest proces de Președintele Nicolae Timofti, după ce a fost semnat Acordul de Asociere. Importantă este și semnarea, dar poate și mai importantă este realizarea acestui Acord, fiindcă Guvernul Filip, în ianuarie 2016 a preluat o Agendă a acestui acord de asociere realizată într-o proporție de puțin peste 30% și la plecarea sa de la guvernare a predat o Agendă care se apropia de 80%. Deci, 50% din Agenda care ne-a fost în mod regulamentar impusă de partenerii noștri europeni a fost realizată cu eforturi extraordinare ale colegilor mei din PDM timp de 3 ani de zile. Nu este puțin.
Am făcut o sumedenie de lucruri pentru armonizarea acquis-ului comunitar, am făcut proiecte extraordinare pentru ridicarea bunăstării cetățenilor.
În perioada Guvernului Filip au scăzut prețurile la tarifele pentru gazele naturale, energia electrică, medicamentele compensate. Pe de altă parte – a fost realizată reforma pensiilor, care a crescut pensiile unui foarte mare număr de pensionari de la noi și a fost realizată și reforma salarizării. Cunoscuta Lege 277 a permis ca foarte multe din categoriile de salarizați să-și crească veniturile.
De aceea, când mă întrebați pe mine ce înseamnă acești 25 de ani – este un motiv foarte serios de mândrie pentru toți colegii mei, zeci de mii de oameni cinstiți, extraordinari.
În ultimul scrutin am ocupat locul întâi după numărul de primari pe care-i aveam în partid în 2019. În alegerile locale, PDM a obținut 270 de mandate de primar. Între timp lucrurile se mai schimbă, dar cu siguranță avem și acum un număr impunător de primari, iar pe parcursul istoriei de 25 de ani – 1008 de cetățeni ai RM au obținut mandatul de primar din partea PDM.
Prin urmare, și la nivel local, și la nivel central, PDM a pus umărul pentru parcursul european al RM, pentru construirea unui stat independent, care nu este un lucru puțin.
Cei care poate au uitat că venim dintr-un Imperiu Sovietic, care era puternic interconectat economic și nu avea nici un fel de independență în activitatea sa internă și externă, trebuie să recunoască și să prețuiască efortul celora care au știut să decroșeze RM și să construiască cel puțin bazele unui stat independent, iar PDM a jucat aici un rol inestimabil.
T.: În urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, PDM nu a acces în Parlament. De ce credeți că s-a întâmplat acest lucru?
M.B.: Este un proces democratic firesc. Vorbește despre modificările care au loc la nivel de politică internă, la nivel de percepția electoratului, dar noi ne dăm foarte bine seama că lucrul acesta se datorează și unor greșeli care au fost făcute anterior de fosta conducere a PDM, de acest proverbial scandal monstru al furtului miliardului, în care unul dintre foștii lideri ai PDM are parte de a fi suspectat. Sigur că, această imagine, raportată și la alte neajunsuri care au avut loc în viața publică a RM, lipsa de independență a justiției și multe alte lucruri, care se impută PDM, au avut impact. Deși, repet încă o dată: PDM a condus RM doar 3 ani independent și de multe ori cred că aceste macro învinuiri la adresa organizației noastre politice sunt distorsionate, pentru că atunci când se vorbește despre o nu știu care vină capitală a PDM, se uită că procesele economice, politice, crizele economice din RM au fost aproape permanente după declararea independenței. Baza lor a fost constituită de lipsa de resurse cu care se confruntă RM, lipsa de experiență în activitatea de stat, lipsa unei clase politice profesioniste la început, care pe parcursul acestor 30 de ani, chiar dacă a realizat și multe lucruri a mai și „călcat prin străchini” și nu numai reprezentanții PDM au creat o bază prielnică pentru acest nenorocit furt al miliardului. Toate acestea au avut anumite repercusiuni asupra imaginii partidului și noi am reflectat asupra acestora, mai ales după plecarea PDM de la conducerea țării în iunie 2019 am avut o sumedenie de întâlniri cu colegii noștri și în localități, și în centre raionale, și aici am avut mai multe Consilii Naționale Politice, peste nouă la număr.
Am organizat Congresul Extraordinar al partidului în septembrie 2019 ca să putem fi gata și să ajutăm colegii noștri în localele din 2019, care au venit după plecarea noastră de la guvernare. Toate acestea le-am făcut pentru un singur lucru – să comunicăm între noi, să reflectăm, să analizăm și să sintetizăm concluziile noastre asupra acelor greșeli pe care le-am comis în trecut. Au fost discuții extrem de sănătoase, extrem de bune. Au fost perioade în care am fost părăsiți de mulți oameni. Vă aduceți aminte că, conducerea de atunci a partidului, președintele Pavel Filip, în special, era învinuit că fracțiunea PDM, care în 2019 alcătuia 28 de persoane, a rămas cu 11 persoane?! Noi cunoaștem cât de dramatice au fost aceste pagini fiindcă ele veneau pe fundalul acestei plecări de la pârghiile puterii, de la anumite metode neortodoxe de activitate în interiorul partidului. Vreau să vă asigur că echipa noastră de astăzi este echipa oamenilor care nu au solicitat partidului niciodată suport în interesele personale. Din contra, i-au oferit partidului și țării tot ce au avut mai bun: experiență, sănătate, timp personal ca să meargă lucrurile mai departe.
Toate acestea bineînțeles că au jucat un rol în aceea că PDM nu a acces în Parlament, mai mult decât atât – înțelegem că procesul acesta de critică vehementă asupra PDM, parțial îndreptățită dacă vorbim de fosta conducere, parțial disproporționată dacă vorbim de întreg PDM, tot a avut un rol de jucat și oamenii din RM și-au dorit ceva nou, ceva schimbat.
Iată că astăzi avem un singur partid iarăși la guvernare, care reprezintă toate ramurile puterii și care încearcă să facă aceste reforme anunțate. Noi nu avem decât să le dorim succes sincer în acest proces, pentru că absoluta majoritate dintre noi cumva rezonează cu ceea ce anunță noua guvernare, în primul rând orientarea sa fermă pro-europeană.
Noi am fost întotdeauna cei care am muncit pentru acest lucru – îmbunătățirea sistemului judecătoresc, în general reforma justiției. Lucru care nu am vrea să se întâmple este ca cineva să-și aroge dreptul de unicii realizatori a tot ce e bun în RM, punând pe umerii altor formațiuni politice doar păcate.
În general, în viață lucrurile sunt în armonie și eu nu am decât să doresc noii guvernări să înțeleagă că în politică este foarte complicat să nu ai parteneri. Aflându-te la guvernare, mai ales când ești la guvernare de unul singur, mai ales în situațiile de criză prin care trece RM, timpul schimbă foarte repede percepția oamenilor și, atunci când nu ai suport din partea unor parteneri politici care ar putea cumula cumva energia pozitivă care vine din electorat și să o multiplice, devine foarte greu pe urmă să revii într-un alt mandat cu asemenea putere.
T.: Totuși, echipa democrată rămâne unită și puternică. Aveți cea mai dezvoltată rețea de organizații teritoriale. Ce faceți pentru a consolida echipa democrată?
M.B.: Să știți că, cel mai important lucru în consolidarea unei echipe politice este comunicarea – comunicarea permanentă, deschisă, caldă, prietenească. Noi am pus întotdeauna miza pe acest lucru și continuăm să facem la fel. Niciodată nu am încălcat prevederile statutare despre periodicitatea întâlnirilor organelor de conducere a partidului. Biroul Executiv al partidului nu s-a întâlnit niciodată mai rar decât o dată în lună, orice perioadă nu am fi trecut. Au fost foarte multe cazuri când ne-am întâlnit mai des pentru că aveam foarte multe discuții în cazuri concrete care trebuia să le elucidăm. Noi avem întâlniri cu colegii noștri la Consiliile Naționale permanent, nu mai rar de două ori pe an, dar deseori această cifră este dublată.
Dar cel mai important – toți colegii noștri care fac parte din conducerea partidului se deplasează regulat în organizațiile noastre teritoriale cu ocazii consacrate, de exemplu la anumite evenimente, dar mai ales fără ocazii, pentru a ne întâlni, pentru a discuta, pentru a scoate în vileag problemele cu care se confruntă oamenii și mai ales pentru a consulta viziunea colegilor noștri în teritorii asupra a tot ce se întâmplă.
Iată cred că nu este o chestie magică și niciun secret – comunicarea permanentă, deschisă, caldă, prietenească și coagularea unor oameni care au aceleași viziuni. Iată acest lucru mi se pare foarte important în păstrarea unei echipe consolidate.
Bineînțeles că nu pot să nu spun că ne confruntăm și acum cu foarte multe atacuri la adresa colegilor noștri, unele făcute de foștii noștri colegi care ne-au părăsit din varii motive, dar mai ales din interese personale și înțelegând că partidul nu poate constitui o sursă de rezolvare a problemelor tale profesionale, financiare. Oameni care încearcă să-și construiască echipe politice sau să livreze anumite echipe politice altor actori politici. Oamenii noștri sunt confruntați, de asemenea, din păcate și cu o atitudine lipsită de încredere de unii reprezentanți ai actualei guvernări care, în ciuda profesionalismului lor, îi privesc cu neîncredere, ba chiar nu le permit să muncească în sectoarele în care ei s-au consacrat ca și profesioniști, doar din simplu motiv că ei sunt membri ai PDM. Noi încercăm să fim alături de oameni întotdeauna și să-i ajutăm cu tot ce putem, dar cel mai important ajutor al nostru este comunicarea.
T.: Ați fost aleasă președinte interimar al PDM pe data de 30 octombrie 2021. Ce priorități vă propuneți la cârma partidului?
M.B.: Sigur că partidul acum se află într-o perioadă inedită. Nu doar pentru aceea că noi nu am acces în Parlament. Acest lucru ar fi însemnat jumătate din problema PDM. În special sarcina pe care mi-o propun și o văd, și ea nu îmi aparține doar mie, ci întregii echipe actuale de conducere a PDM, este revenirea la imaginea PDM ca și o instituție politică onestă, profund încadrată în rezolvarea problemelor RM și una care ar constitui o condiție sine-qua-non de mișcare a RM către comunitatea statelor europene. Vrem să depășim acest handicap al imaginii distorsionate a partidului și pentru asta depunem toate eforturile.
T.: Care este cel mai mare atu al PDM? De ce credeți că PDM va avea un cuvânt greu de spus pe scena politică din RM? De ce cetățenii ar trebui să vă voteze?
M.B.: Cred că mă voi repeta, dar voi spune un lucru în care cred cu foarte multă tărie. PDM, orice nu s-ar spune, are în rândurile sale oameni foarte buni. Noi credem că sunt cei mai buni din RM. Și când spun cei mai buni – practic în fiecare raion din RM, cunoscând echipa noastră vei înțelege că sunt cei mai buni profesioniști la nivel de administrație publică locală, cei mai prolifici primari, cei mai buni gospodari – președinți de raioane care știu să organizeze și se bucură de respectul oamenilor din raion, sunt profesioniști în domeniul educației, pedagogi, medici și antreprenori. Oameni, care prin felul lor de a fi, cred că ar face față oricărui popor sau ar înfrumuseța orice popor. Iată eu cred că, acest atu al PDM nu îl poate lua nimeni, chiar cu toate atacurile, și mediatice, și cele de sub centură făcute de răuvoitori sau de foști colegi care sunt rău intenționați, sau de oponenți politici care încearcă să obțină dividende din distrugerea PDM. Niciodată nu poți construi ceva bun pe distrugere. Pe comunicare, pe discuții în contradictoriu, pe argumente, pentru asta este politica, este o discuție interminabilă între oponenți care trebuie să-și demonstreze dreptatea lor prin argumente. Metodele în care nu există loc de moralitate nu cred că le pot aduce altor actori politici dividende în baza uciderii unei instituții politice care a adus mult bine acestei țări.
T.: Care, în opinia dvs., sunt cele mai mari probleme cu care se confruntă cetățenii și ce ar trebui să facă guvernarea pentru depășirea acestora?
M.B.: Suntem într-o perioada într-adevăr foarte și foarte complicată. Trebuie să recunoaștem că guvernarea actuală se confruntă cu o perioadă extrem de nefastă pentru mandatul său. Pentru că suntem politicieni cu experiență, știm bine ce înseamnă să te confrunți cu probleme atunci când conduci. Trebuie să recunoaștem că are loc aici o simbioză de niște crize majore, crize care se repercutează asupra RM și din spațiul internațional, nu ne aparțin doar nouă. E vorba de criza gazelor, de criza energetică, criza pandemică, creșterea prețurilor la gaze la nivel internațional, creșterea prețurilor la carburanți pe arena internațională. Această criză pandemică care ne ține într-un fel de cătușe, care ne-a schimbat efectiv viața, de doi ani de zile sunt niște handicapuri foarte mari pentru actuala guvernare, dar mai ales aceste crize lovesc extrem de dureros asupra cetățenilor. Cetățenii RM în ultima jumătate de an, dacă luăm și pandemia și ultimii doi ani, se confruntă cu probleme groaznice care le înrăutățesc viața. Noi ne-am schimbat modul nostru de a comunica, pentru că suntem constrânși și acest lucru se repercutează grav asupra psihologiei oamenilor: când nu-ți poți îmbrățișa apropiații, când nu poți să-ți duci copilul nu numai la grădiniță sau la școală unde el trebuie să învețe într-un mod regulamentar, dar câteodată nu am putut să-i ducem nici la locurile de joacă în care ei trebuie să comunice cu semenii lor. Asta induce psihicului și mentalului social lucruri pe care noi probabil le vom resimți încă ani înainte și acestea nu vor fi sentimente foarte bune.
Dar, dincolo de asta, vedeți creșterea aceasta galopantă a prețurilor la gaze. Noi vom avea în februarie un preț de 600$ pentru mia de metri cubi, comparați-o cu suma de 157$ per mia de metri cubi acum șapte luni și veți înțelege creșterea prețurilor, inclusiv la pâine, energia termică, electrică. Noi vorbim de o înrăutățire fără precedent a nivelului de viață al nostru, al tuturor. Acest lucru nu poate să aducă mare bucurie în sufletele oamenilor. Acest lucru nu poate să nu aducă la reflecții care ar putea schimba într-un anumit viitor paradigma politică în RM. Cel puțin experiența internațională și istoria politică universală așa arată. După schimbarea nivelului de viață spre bine sau spre rău, de obicei paradigma politică se schimbă. Sau întru îmbunătățirea forțelor care au adus îmbunătățirea nivelului de viață a cetățenilor, sau tocmai spre înrăutățirea lor. Eu mă tem că acest lucru se poate întâmpla la noi, pentru că pe fundalul unor asemenea crize și a unei asemenea înrăutățiri, cea mai mare problemă este faptul că încep să crească ca „ciupercile după ploaie” tot felul de formațiuni populiste și pseudo lideri populiști care devin acum extrem de ușor de accesibili de către populație, fiindcă devin peste noapte niște pseudo influenceri, cu telefoanele în mână, cu aceste expresii care din păcate atrag oamenii.
Mă mir că conaționalii noștri îi ascultă cu mult interes, și râd, și sunt încântați de modul în care prezintă ei lucrurile, or acești oameni sunt plini de injurie în așa numitul lor discurs public, invocă niște lucruri care nu sunt sub nicio formă argumentate sau probate și induc aceste idei oamenilor crescându-și ratingul, atunci eu mă gândesc dacă doamne ferește reprezentanții unor asemenea forțe politice ajung la putere, la toate crizele noastre economice, noi vom ajunge la o situație în care oameni care nu au habar despre aceea cum se gestionează crizele, nu numai cum se administrează o țară în mod normal, pot să ne aducă într-un haos total. De aceea, cred că sarcina cea mai mare a guvernării astăzi este să realizeze ceea ce și-au dorit multe forțe politice din RM și au anunțat aproape toate partidele politice. Noi trebuie să găsim acum o soluție și o idee națională care ar coagula oamenii, solidariza și i-ar face mai buni, nu i-ar dezbina. Și nu ar face invers, nu le-ar permite să divagheze în populismul acesta grobian care domină rețelele de socializare, inclusiv și unele televiziuni și posturi de radio, care au coborât câteodată sub orice nivel în atitudinea lor. Cred că având astăzi toate pârghiile puterii în mâinile sale, noua guvernare poate să facă acest lucru. În cazul în care va înțelege că egoismul de a arăta că noi suntem cei care conducem și vom face tot binele, nimeni altcineva, doar noi – el este păgubos. Pentru că până la urmă într-o țară ca RM, puternic dezbinată, inclusiv pe filiera viziunilor geostrategice, decât un parteneriat larg, pe o platformă largă, cu o idee de depășire a crizelor grave pentru RM, eu nu cred că există o altă soluție. Dacă nu vor fi căutate aceste parteneriate, dacă nu se va căuta tot ce este sănătos în politicul din RM, țara noastră, la 30 de ani de independență poate să cunoască un fiasco cutremurător. Eu am foarte mare speranță că actualii guvernanți vor auzi ceea ce le spune și PDM, vor înțelege ce fel de profesioniști există în PDM, probabil că și în alte partide, și vor încerca să coaguleze toate forțele sănătoase pentru depășirea acestor mari provocări cu care se confruntă societatea moldovenească.
T.: La cei 25 de ani ai PDM, care ar fi mesajul dvs. pentru membrii și simpatizanții Partidului Democrat?
M.B.: Aș vrea astăzi să le transmit colegilor mei din toate colțurile țării, celor în vârstă – fondatorilor partidului, celor tineri, care fac parte din acest partid, femeilor, bărbaților, oricăror oameni, care au aderat oricând la acest partid din îndemnul inimii și pentru că s-au regăsit în această echipă cu oameni profesioniști, buni, morali, să nu regrete acest lucru. Orice destin omenesc este marcat întotdeauna și cu urcușuri și cu coborâșuri. Este marcat și de succese și de eșecuri. Exact așa destinul PDM a fost marcat de aceste lucruri, dar cu siguranță lucruri bune au fost mult mai multe.
Vreau să le doresc colegilor mei să fie mândri de aceste lucruri bune, multe. Să fie sănătoși, fericiți și optimiști pentru ca să ne continuăm activitatea mai departe, iar „cele rele să se spele” și noi să înțelegem că lucrul cel mai important este ca din lecțiile grele ale vieții să reușești să înveți și atunci depășindu-le devii mai înțelept și mai puternic. La mulți ani, PDM!
T.: Vă mulțumesc!
Cristina Jicol