[ X ]
(INTERVIU) Mihail Caraseni: Planurile mele sunt strict legate de planurile holding-ului „Trans-Oil Group”
23 Februarie

Interviu cu Mihail Caraseni, vicepreşedinte al holding-ului „Trans-Oil Group” pentru Almanah Politic 2019

Ce nou a adus anul 2019 companiei Dvs.?

În general, pentru companie, anul 2019 a fost unul reuşit. Compania a obţinut recunoaşterea internaţională în plan financiar, devenind unica de acest fel din Moldova până la această etapă. Este un lucru important nu doar pentru compania noastră, ci pentru Republica Moldova, în general.

De asemenea, am reuşit să cooptăm un nou acţionar important de nivel internaţional în acţionariatul holding-ului nostru, am emis obligaţiuni de nivel internaţional şi am demarat noi proiecte investiţionale.

Cum a fost anul 2019 din punct de vedere al roadei?

Dat fiind condiţiile meteo şi climaterice, seceta din zona de sud şi de centru a ţării, recolta în 2019, în zonele respective, a fost cu până la 30% mai mică decât în 2018. Însă, în general, pentru ţară anul nu a fost rău din acest punct de vedere. În zona de nord, recoltele au fost mai înalte, ceea ce a permis ca media pe ţară să fie relativ bună. Chiar dacă Moldova se află într-o zonă de risc din punct de vedere al agriculturii, noile tehnologii, profesionalismul producătorilor agricoli permit de obţinut o roadă stabilă de oleaginoase şi grâne în fiecare an.

Cum aţi caracteriza situaţia actuală a producătorilor agricoli şi a întreprinderilor de prelucrare?

Trans-Oil este un holding ce activează în diverse domenii: producere agricolă, prelucrarea oleaginoaselor şi grânelor, exportul grânelor. Luând în calcul aceşti factori, noi vedem şi înţelegem problemele cu care se confruntă întreprinderile agricole din Moldova. Dar, ca întreprindere din industria de prelucrare, am vrea să venim cu cuvinte de înaltă apreciere a efortului depus de producătorii agricoli zi de zi. Ceea ce fac ei, dar şi întreprinderile din industria de prelucrare, contribuie decisiv la dezvoltarea economică a ţării.

Ce trebuie să facă statul pentru susţinerea sectorului Dvs.?

Dacă vorbim de sectorul de prelucrare a oleaginoaselor şi a grânelor, desigur am fi dorit ca statul să protejeze investitorii, care au atras investiţii de milioane pentru construcţia unor fabrici moderne de prelucrare şi au creat noi locuri de muncă, în condiţiile când mulţi cetăţeni părăsesc ţara în căutarea unui loc de muncă peste hotare. În aşa ţări ca Ucraina, Turcia sau Rusia, cei din industria de prelucrare a oleaginoaselor, sunt protejaţi prin taxe de salvgardare, ceea ce oferă un şir de facilităţi investitorului şi îi permite să se dezvolte în beneficiul ţării. Exact aşa e şi situaţia în ceea ce ţine de industria de producere a făinii. Ţara importă circa 60% din făină, în timp ce producătorii din domeniu de la noi ar fi putut primi o susţinere mai mare.

Sunteţi membru al Consiliului Economic de pe lângă Preşedintele ţării. Pe cât de eficient este acesta?

Este o platformă de dialog foarte bună. Personal, nu o dată am invocat probleme cu care se confruntă businessul autohton şi am rămas plăcut surprins de modul în care s-a răspuns. Consider că astfel de platforme ar trebui să existe şi pe lângă Premier, pe lângă Preşedintele Parlamentului, pe lângă alţi responsabili, ceea ce ar facilita dialogul dintre mediul de afaceri şi autorităţi, în beneficiul ţării.

Ce planuri aveţi pentru viitorul apropiat?

Planurile mele sunt strict legate de planurile holding-ului. Apropo, anul acesta este al 20-lea meu an de activitate în cadrul holding-ului. Evident, „Trans-Oil” a devenit parte inseparabilă a vieţii mele şi nu poate activitatea mea din cadrul holding-ului să fie separată de viaţa privată. În 2019 am reuşit să înregistrăm rezultate impresionante şi voi fi mândru dacă ele îşi vor găsi dezvoltarea continuă şi în 2020.

Apropo, vorbind de jubilee, în 2019 aţi avut unul destul de frumos…

Da, am împlinit 50 de ani. A fost un bun prilej pentru a face un bilanţ al primei jumătăţi a vieţii mele şi să privesc cu optimism în viitor.

Reieşind din faptul că aţi fost decorat de Preşedintele ţării cu una dintre cele mai înalte distincţii în stat, putem afirma că rezultatele Dvs. au fost remarcate şi la nivel de ţară…

Pentru mine, conştientizarea faptului că ceea ce fac e apreciat inclusiv la nivel de ţară este un prilej de mândrie şi mă motivează enorm în activităţile pe care le voi avea în continuare. Este şi meritul colectivului, cu care lucrez de două decenii, dar şi a holding-ului, care mi-a oferit condiţiile necesare pentru a înregistra rezultatele frumoase – remarcate la nivel de stat.

Ce aşteptări aveţi de la 2020?

Să nu fie mai rău decât 2019. Mai bun se poate, mai rău – nicidecum.

Almanah Politic 2019

Inapoi la arhiva noutaților