[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Cristina Trifon, artistă: „Îmi doresc să fiu acea persoană care va inspira dragostea față de muzică”
17 Octombrie

Cristina Trifon este o tânără artistă, care la o vârstă fragedă a reușit să se marcheze în domeniul muzicii. Împreună cu Orchestra Națională „Teleradio Moldova”, din care face parte, a participat la numeroase concerte și concursuri naționale și internaționale.

De asemenea, artista a avut turnee în țări precum: China, Franța, Austria, România, Italia, etc. La momentul actual, Cristina activează și în calitate de profesoară, iar în acest interviu ea ne povestește despre parcursul său profesional, despre ce semnifică activitatea de muzician dincolo de aparențe și alte detalii referitor la acest domeniu.

17759677_793441170832454_4471400801835548621_n

CURENTUL: Cristina,cumși de ce ai ales această cale?

Cristina Trifon: Ca oricare copil pasionat de muzică, eram foarte entuziasmată să aflu ce reprezintă ea. Aveam 8 ani când am pășit pragul școlii muzicale, pe atunci ,,Școala de muzică Nr 3”, acum școala de muzică „Maria Biesu”. Eram emoționată și dornică de a cunoaște cât mai curând subtilitățile acestui domeniu.

Primele lecții le-am făcut la profesoara Albina Pitușcan, care mi-a trezit dorința de a cânta la vioară. Pe lângă vioară, am facut și ore de pian, fiind un instrument auxiliar obligatoriu. Pe parcurs, instrumentul dat m-a cucerit, motivându-mă să merg mai departe pe această cale.

După absolvirea școlii am fost înmatriculată la Colegiul de Muzică „Ștefan Neaga”, acum e Centrul de Excelenta „Ștefan Neaga” si în anul II am început activitatea în Orchestra Națională „Teleradio Moldova”, conducător Gheorghe Mustea.

În anul 2017 am început stuiile la Academia de Muzică, Teatru si Arte Plastice, unde în anul III am început să activez în calitate de profesor de Educație Muzicală la liceul „Socrate” din capitală.”

C: Ce presupune activitatea de muzician dincolo de aparențe?

C.T.: Presupune multă perseverență și răbdare. Rezultatele apar doar prin exersări zilnice și ore în șir de muncă asiduă. Atunci când te dăruiești absolut unui lucru, poți într-adevăr să realizezi ceva frumos.

C: Cum decurge procesul de pregătire înainte de concerte?

C.T.: La prezentarea unui concert bun, toată echipa se încadrează intesiv în procesul de lucru. Mai întâi se pregătește programul, după care urmează numeroase repetiții. Cu o zi, două, înaintea concertului au loc repetițiile generale, unde se hotărăște tot ce este legat de lumină și sunete. În ziua concertului se desfășoară iarăși o repetiție generală, după care artiștii se pregătesc, concentrându-se asupra lucrărilor.

C: Cine sunt idolii tăi din domeniul muzicii?

C.T.: David Garrett, profesorul de specialitate Radu Tălămbuță, Nicolae Botgros, Ionuț Manciu și Iulian Gîrnet. Persoanele date dețin un profesionalism de înalta calitate, sunt virtuoji și impresionează prin maestria lor spectaculoasă.

C: Există diverse domenii ale muzicii (muzica ușoară, academică, populară, jazz) care îți este cea mai apropiată sufletului?

C.T.: Orice gen de muzică îmi alină sufletul, dar prioritară este desigur muzica populară (folclorică), care este transmisă din neam în neam. De asemenea, ador muzica clasică care stă la baza oricarui gen.

C: Ce crezi că lipsește la momentul actual în muzica autohtonă?

C.T.: Lipsește atenția din partea autorităților. Artisul este lăsat în umbră.

C: Povestește-ne despre activitatea ta în calitate de profesoară…

C.T.: În primul rând este o mare responsabilitate, dar și o plăcere enormă să lucrez cu copiii. Când ei simt că îi iubești, îți oferă în schimb o energie nemaipomenit de frumoasă. Îmi place să văd în ochii lor dorința de cunoaștere și să primesc mii de întrebări hazlii, la care mereu găsesc un raspuns.

71745661_492993541295032_8201222987806932992_o

C: Ai ceva planuri sau proiecte privind activitatea ta în timpul apropiat?

C.T.: Voi continua activitatea în calitate de profesoară. Ador copiii, de aceea îmi doresc să fiu persoana care le va inspira dragostea față de muzică.

C: Cum te-a marcat pe tine incendiul de la Filarmonică?

C.T.: E o durere imensă. Arderea Filarmonicii semnifică pierderea unui patrimoniu cultural, în care eu mă refugiam pentru a fi în față cu muzica și pentru a asculta o muzică de calitate. Am aflat de incendiu, fiind la repetiții la „Teleradio Moldova”, unde în acel moment ne dirija chiar Maestrul Mihai Agafița. A fost pentru toți un șoc această informație.

C: Continuă fraza: un artist bun este cel care…

C.T.: Un artist bun este cel care muncește mult.

C: Mulțumim și succese în continuare!

Doina Buruiană, stagiar

Inapoi la arhiva noutaților