[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Conducerea FMF: Fotbalul e despre lucru în echipă şi, în seara meciului, noi toți am făcut o echipă frumoasă – Echipa Moldova 
23 Iunie

Conducătorii Federației Moldovenești de Fotbal (FMF) au comentat, pentru TRIBUNA, rezultatului meciului naționalei Republicii Moldova cu naționala Poloniei. La interviu au participat Leonid Oleinicenco, președintele FMF; Serghei Butelschi, secretarul general al FMF; Dănuț Oprea, directorul tehnic al FMF, și Dragoș Hâncu, vicepreședintele FMF.

TRIBUNA: Cum explicați această victorie neașteptată?

Leonid Oleinicenco: Victoria e totdeauna așteptată și dorită. În seara meciului s-a produs o legătură extraordinară între băieții noștri și tribune – o legătură care demult nu am cunoscut-o. Trebuie să încercăm să păstrăm și să dezvoltăm această legătură, pentru că fotbalul nu poate fi doar un lanț de victorii, iar noi trebuie să rămânem popor unit întotdeauna: atunci când învingem, și în special când nu reușim.

Serghei Butelschi: Fotbalul e un spectacol impredictibil, în care jucătorii și antrenorii sunt și regizori și actori în același timp. Jucătorii pot schimba mersul meciului în orice moment și asta face fotbalul deosebit de frumos. Sunt de acord cu ideea că trebuie să susținem băieții noștri întotdeauna, mai ales că în cazul înfrângerilor ei au mare nevoie de suportul nostru, a celor pe care-i reprezintă.

Dănuț Oprea: A fost o victorie surprinzătoare dacă ținem cont de rezultatul primei reprize. Faptul că băieții noștri au reușit să răstoarne situația, demonstrează că jocul se face pe teren. În seara meciului, tribunele și jucătorii au fost o echipă unită, s-au ajutat și s-au susținut reciproc foarte puternic – și cu toții am reușit să obținem o victorie frumoasă.

Dragoș Hâncu: A fost anume o victorie surprinzătoare, dar nu neașteptată, ci foarte așteptată. Fiecare meci de fotbal va rămâne întotdeauna o enigmă și nu vom reuși să-l explicăm definitiv rațional. Dar, trebuie permanent să muncim și să ieșim pe teren maximal pregătiți și motivați. Le mulțumesc din suflet și băieților noștri și spectatorilor – e o victorie a Moldovei și a fotbalului frumos!

TRIBUNA: Al cui e meritul acestei victorii?

Leonid Oleinicenco: Al selecționerilor și al spectatorilor. Fotbalul e despre lucru în echipă și, în seara meciului, noi toți am făcut o echipă frumoasă – echipa Moldova. Îmi doresc colegii din mass-media să transmită cât mai larg istoria frumoasă a unității care s-a produs în seara meciului, așa încât să păstrăm cât mai mult acel gust frumos al unității.

Serghei Butelschi: Toată viața trăiesc cu fotbalul și am învățat să trăiesc după principiile fotbalului. Orice rezultat în fotbal, victorie sau înfrângere, e meritul echipei. În fotbal nu pot exista numai victorii, iar înfrângerile ne călesc și fac victoriile mai plăcute și mai prețioase.

Dănuț Oprea: E meritul băieților noștri și al tribunelor, care în seara ceea au comunicat jucătorilor pe teren un munte de energie suplimentară și de încredere. Am jucat cu o echipă foarte talentată și bine pregătită, care, de asemenea, au adus un aport enorm la frumusețea meciului. Haideți să iubim fotbalul totdeauna și să susținem băieții noștri, indiferent de rezultat, și atunci vom avea mai multe meciuri încântătoare.

Dragoș Hâncu: Fotbalul e joc de echipă și naționala Moldovei are în spate o mulțime de oameni. Băieții antrenați în echipa națională sunt diamantul, dar pentru ca diamantul acesta să strălucească și să ne impresioneze muncește un staff întreg și munca dânșilor tot merită apreciată.

TRIBUNA: Putem crește rata victoriilor naționalei?

Leonid Oleinicenco: Evident, oricând este loc de mai bine și de mai multe victorii. Cred că e cazul să ținem cont că fotbalul trebuie să fie spectaculos și să impresioneze susținătorii – atunci legătura între jucătorii de pe teren și tribune este mai puternică. Suntem concentrați si pe această direcție.

Serghei Butelschi: Sigur, rata victoriilor naționalei poate fi crescută și ăsta e obiectivul permanent al echipei FMF. Dar, să nu uităm că și jucătorii, cât și susținătorii sunt fericiți când meciul îi impresionează. Cred că un meci impresionant este un rezultat nu mai puțin important decât scorul meciului.

Dănuț Oprea: Fotbalul e competiție și numărul victoriilor contează. E firesc că ne dorim să marcăm mai mult și muncim pentru asta. Meciul cu naționala Poloniei a fost o dovadă că putem face joc frumos și eficient și cât de mult contează să susținem activ băieții noștri.

Dragoș Hâncu: Fără îndoială se poate. Jocul pentru națională e diferit de jocul pentru club – diferă motivația și așteptările. Îmbrăcând tricoul naționalei Moldovei jucătorul trebuie să simtă susținerea poporului care îl reprezintă și pe direcția asta mai avem încă multe de făcut.

TRIBUNA: Cum vedeți perspectivele fotbalului moldovenesc?

Leonid Oleinicenco: Îmi place întrebarea pentru că pe direcția asta echipa FMF lucrează cel mai mult și aceste eforturi se văd cel mai puțin. Perspectivele fotbalului moldovenesc se construiesc azi, prin dezvoltarea infrastructurii fotbalistice, prin creșterea numărului de clase de fotbal, prin instruirea antrenorilor, prin creșterea numărului de copii care practică sistemic fotbalul. Muncim mult ca perspectivele fotbalului moldovenesc să fie cât mai frumoase.

Serghei Butelschi: Într-adevăr, există o dependență directă între numărul de copii care azi practică sistemic fotbalul și calitatea fotbalului moldovenesc în viitor. Prin Programul „Fotbal în școli” construim un fundament puternic al școlii naționale de fotbal și cei peste 22 000 copii care azi practică sistemic fotbalul sunt primele rezultate încurajatoare. Sunt sigur că mulți dintre acești copii vor fi fața fotbalului nostru.

Dănuț Oprea: Școala fotbalului presupune și jucători și antrenori și infrastructură și multe altele. FMF progresează pe toate dimensiunile și ne mișcăm bine. Cred că în viitor vom reuși mult mai multe pentru că în proces învățăm multe detalii noi și construim parteneriate puternice, și alte aspecte care vor alimenta progresul.

Dragoș Hâncu: Perspectivele fotbalului nostru depind de noi toți: de echipa Federației, de autoritățile de toate nivelurile, de mediul de afaceri, de sistemul educațional și de părinți. Moldova suntem noi și gradul nostru de implicare va determina viitorul nostru. Eu cred în noi, respectiv cred și în perspectivele frumoase ale fotbalului moldovenesc.

TRIBUNA: Vă mulțumim pentru răspunsuri. În spiritul la cele spuse de Dvs dorim întregii țări să avem cu toții parte de cât mai multe meciuri frumoase!

Inapoi la arhiva noutaților