[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Alexandru Bujorean: „Scorul electoral pe care-l va obține PLDM va fi o surpriză pentru toți”
2 Septembrie

În cadrul unui interviu pentru CURENTUL, vicepreședintele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Alexandru Bujorean, a vorbit despre activitatea sa în cadrul partidului, cum se implică în procesul electoral al partidului, dacă intenționează să candideze la alegerile locale din 20 octombrie curent, ce șanse are PLDM în aceste alegeri locale și cum vede evoluția partidului.

CURENTUL: Domnule Bujorean, cum caracterizați situația actuală a PLDM?

Alexandru Bujorean: Eu foloseam deseori o expresie și, cred că este valabilă și în această situație: Partidul Liberal Democrat din Moldova, în ultimii ani, s-a pomenit în situația, simbolic vorbind, a unui sihastru care mergea spre Ierusalim sau, în cazul nostru spre Bruxelles, spre integrarea europeană. Dar între timp a fost prins de o haită de tâlhari care l-au bătut, l-au aruncat undeva pe acostament și, iată, după toți acești ani, după plecarea recentă a haitei de la guvernare, dacă putem să-i spunem așa, partidul și-a revenit, trece prin câteva etape, inițial, prin purificarea rândurilor partidului de acei oportuniști care au folosit partidul pentru a-și satisface propriile interese personale sau de grup. Ulterior, a avut loc o reformare internă intensă, pe care cred că o finalizăm deja și, în prezent, suntem la cea de-a treia etapă, în care mergem spre relansarea partidului, inclusiv prin intenția noastră de a participa activ în viitorul scrutin local. Cred că suntem în etapa de renaștere, dacă îi putem spune așa.

C: Cum ați găsit PLDM-ul când ați venit în funcția de vicepreședinte și ce puteți afirma acum?

A.B.: Vreau să spun că și atunci, și acum, PLDM a fost caracterizat prin oameni rezistenți, prin oameni puternici, care nu au cedat presiunilor. A existat un spirit de luptă atunci în PLDM și acesta este și acum. Noi am vrea să credem că de la plecarea Partidului Democrat de la guvernare lucrurile s-au schimbat și merg spre o direcție corectă, însă realitățile ne arată că sunt întăriți și sunt întărite alte forțe ostile Republicii Moldova, iar de aici vine și atitudinea noastră internă prin care trebuie să avem maximă responsabilitate și maximă implicare, încât lucrurile în țara noastră să nu deraieze într-o direcție greșită.

DSC_8727

C: Ce puteți spune despre vocile din societate care afirmă ca PLDM „nu mai are șanse”?

A.B.: Probabil răspunsul este și în întrebarea Dumneavoastră. Vocile din societate sau unele voci, nu reprezintă societatea per ansamblu, ori nota care i se dă unui partid este, de fapt, scrutinul electoral. Vreau să spun că pe parcursul ultimilor trei ani am dat dovadă de corectitudine și maturitate politică. Noi am susținut partenerii noștri politici, am făcut anumite concesii, cu toate că în politică nu-și are loc până la urmă altruismul politic și nu este propriu pentru o formațiune politică. Susținând anumite forțe politice, noi am fost corecți în raport cu acele forțe, însă nu am fost în totalitate corecți față de poporul Republicii Moldova, care nu a avut posibilitatea să-și expună votul sau să-și exprime votul pentru o anumită forță politică. Iată de ce consider că este important să oferim posibilitate cetățeanului și societății să se expună, să aibă parte de o alternativă politică viabilă, corectă și lucrativă, cum este PLDM.

C: Dvs. personal cum ați ajuns în PLDM? Cu ce v-ați ocupat înainte de acest partid?

A.B.: Vreau să vă spun că PLDM este prima și unica formațiune politică din care am făcut și fac parte, și spun acest lucru cu mândrie. Am aderat la partid atunci când aveam 18 ani și pot spune că am deja 12 ani în calitate de membru. Am venit în echipă chiar de pe băncile liceului, m-am implicat, am activat în calitate de secretar, președinte al Organizației de Tineret a Organizației Teritoriale a raionului din care vin – Leova, și am avut o atitudine, pot să spun familială, un atașament familial față de această echipă pe care îl am și în continuare.

C: Știm că PLDM se pregătește de locale. Cum participați Dumneavoastră în acest proces?

A.B.: Ceea ce trebuie să facă un partid politic este să ofere cetățenilor un program viabil, inclusiv pentru dezvoltarea comunităților noastre, dacă vorbim de alegerile locale, și o echipă care să implementeze acest program. În virtutea funcției pe care o dețin în partid, am și o obligație, și o responsabilitate ca să mă implic în acest proces, mai ales în procesul de selectare, identificare a candidaților, de filtrare a acestora și, personal, sunt responsabil, inclusiv, de raioanele din zona de Sud a țării, acolo unde reconstituim organizațiile noastre teritoriale și, la moment, identificăm cei mai buni candidați care vor merge în aceste alegeri.

bujorean1

C: Ce șanse credeți că are PLDM să obțină locuri eligibile la aceste locale?

A.B.: Ceea ce a fost caracteristic pentru PLDM, și este caracteristic și astăzi, este că, fără lipsă de modestie, PLDM a reușit întotdeauna să înglobeze și să creeze echipe bune de profesioniști și de oameni consacrați în domeniul lor de activitate. Experiența candidaților noștri, și experiența noastră ca și partid, analiza și evaluarea greșelilor care au fost comise ne vor ajuta să nu mai pășim pe căi greșite și oamenii pe care îi vom propune în aceste funcții cu siguranță sunt personalități notorii care vor primi până la urmă și votul cetățenesc. Iată de ce consider că șansele noastre sunt destul de mari.

C: Ați candidat independent la alegerile parlamentare, acum intenționați să candidați la alegerile locale din partea partidului?

A.B.: Dacă echipa locală sau teritorială mă va delega într-o anumită funcție sau să reprezint partidul în aceste alegeri, cu siguranță că o voi face și o voi face la cel mai înalt nivel, cu atât mai mult, că am reușit în timp să realizăm anumite proiecte, cel puțin în perioada anilor 2010-2014. Nu cred că există localitate în această țară care nu a beneficiat cel puțin de unu, două proiecte de infrastructură sau de alt gen. Avem cu ce veni în fața alegătorilor și voi merge în aceste alegeri personal.

C: Dvs. personal vreți să candidați?

A.B.: Nu pot să spun că îmi doresc din ambiție, dar nu pot să-mi permit să fiu un spectator al lucrurilor nu întotdeauna corecte care se întâmplă în comunitățile noastre și, inclusiv, în raionul de unde vin. Voi merge în aceste alegeri, cel puțin în calitate de candidat la funcția de consilier local și raional în raionul Leova.

C: Pe parcursul timpului, nu ați avut propuneri să aderați la alt partid?

A.B.: N-aș fi sincer dacă aș spune că nu. Au fost propuneri diferite și nenumărate, mai mult sau mai puțin tentante sau, cel puțin așa le credeau cei care le făceau, dar eu fac activitate politică nu pentru funcții și nu pentru anumite beneficii personale, o fac pentru proces și vreau să cred că participând în acest proces contribui cumva la purificarea acestuia. Iată de ce am decis că una din calitățile de care duce lipsă baza politică moldovenească este fidelitatea față de o anumită formațiune politică și niciodată nu am examinat serios posibilitatea de a adera la un alt partid.

C: Știu că PLDM are un plan pentru alegerile locale. Credeți că veți putea să implementați până la urmă fiecare punct?

A.B.: Este un plan întocmit și bazat pe experiența noastră în scrutinele precedente în care am avut rezultate mai mult decât bune: sute de primari, mii de consilieri locali. Evident, în situația actuală, fiecare plan sau strategie de campanie va trebui să fie adaptată la realitățile fiecărei localități și raion în parte. Dar ceea ce este important, după cum am menționat, este să identificăm cei mai buni candidați. Aceasta este sarcina noastră primordială și, ulterior, ca acești candidați să vină cu un program real, realist care să fie tentant și pentru alegători și pentru oamenii din comunitățile noastre.

bujorean2

C: Ați ales deja acești oameni sau încă urmează?

A.B.: Avem identificați, nu pot să vă dau o cifră exactă acum, dar tot ce pot să vă spun este că scorul electoral pe care-l va obține PLDM va fi o surpriză pentru toți. Avem cu ce merge și cu cine în aceste alegeri locale.

C: Ce șanse are PLDM să revină în forță pe arena politică, așa cum a fost cândva?

A.B.: Atât timp cât lucrurile bune nu se uită și atât timp cât nu a apărut cel puțin, părerea mea subiectivă, o forță politică care să aibă acele reușite și acele merite pe care le-a avut PLDM, inclusiv de la atitudinea partenerilor externi față de noi, pașii concreți făcuți spre procesul de integrare europeană, și atât timp cât programul nostru sau promisiunea dată oamenilor acestei țări referitor la parcursul nostru european nu a fost îndeplinită în totalitate, atât timp partidul va continua să existe și va merge până nu va obține acest scop.

C: Vă mulțumim!

Cristina Parfeni/Mihaela Grosu

Foto/Video: Andrei Boguș

Inapoi la arhiva noutaților