[ X ]
[ X ]
[ X ]
(INTERVIU) Adrian Albu: Dispunem de tot ce este necesar pentru a realiza transformarea în bine de care are atât de mult nevoie capitala
5 Septembrie

Adrian Albu, candidatul desemnat al Partidului Socialiştilor din Republica Moldova (PSRM) la funcţia de primar general al municipiului Chişinău, în cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, a vorbit despre decizia de a candida, viziunile, principiile şi valorile pe care le are.

T: Domnule Albu, decizia PSRM de a vă înainta pe dumneavoastră la funcţia de primar general al capitalei a fost oarecum surprinzătoare…

A.A.: Eu voi putea surprinde plăcut prin multe realizări pozitive care vor schimba spre bine viața locuitorilor capitalei și prin transformarea municipiului Chișinău într-o localitate comodă și sigură pentru trai. Asta contează cel mai mult și totul trebuie privit prin prisma intereselor oamenilor care locuiesc în Chișinău. Acest exercițiu l-au făcut și colegii mei din Partidul Socialiștilor, care au venit cu această decizie după un amplu proces de discuţii şi analiză pe interior. Eu le sunt recunoscător colegilor mei pentru încrederea pe care mi-au acordat-o, delegându-mă pentru această funcţie importantă. E o mare responsabilitate, deoarece PSRM tot timpul a avut un cuvânt greu de spus în politica moldovenească, inclusiv în capitală. Amintesc că anume exponentul PSRM a învins în alegerile precedente pentru funcţia de primar al capitalei, iar un rol important în acest sens l-a jucat prestaţia echipei noastre în Consiliul Municipal Chişinău. În ultimii 8 ani, socialiştii au reuşit să promoveze un număr important de hotărâri şi soluţii pentru problemele locuitorilor capitalei. Şi chişinăuienii, cu care noi suntem în contact permanent, apreciază acest lucru. Pentru mine e o mare onoare să merg în aceste alegeri cu aceeaşi agendă orientată spre chişinăuieni, spre soluţionarea problemelor cu care se confruntă ei, care deja a consacrat PSRM, inclusiv la nivel municipal. S-au făcut multe lucruri bune în capitală, dar se pot face și mai multe lucruri utile pentru cetățeni, iar aceasta este sarcina mea în funcția de primar general.

T: Care credeţi că vor fi avantajele dvs. în raport cu alţi pretendenţi la funcţia de primar al capitalei?

A.A.: Proiectele bune realizate în Chișinău, la inițiativa și cu suportul echipei PSRM din Consiliul Municipal Chișinău, reprezintă un avantaj important. Oamenii văd aceste schimbări și mulți cunosc faptul că se datorează anume implicării socialiștilor, care au experiență și dau dovadă de profesionalism. Şi eu, şi colegii, sincer suntem ghidaţi de dorinţa de a transforma Chişinăul într-o capitală modernă, dezvoltată, cu un înalt nivel de trai. Avem o viziune clară cum ar trebui să se dezvolte capitala, astfel ca oamenii să se bucure de viața de aici. Vom prezenta și o echipa de profesionişti, dornici să-şi realizeze plenar potenţialul în beneficiul oamenilor din Chișinău.

T: Bine, aţi vorbit de echipă. Dar despre dvs. nu vreţi să deschideţi parantezele?

A.A.: Sunt un om de echipă, de aceea şi am preferat să vorbesc anume despre echipă, capacităţile şi viziunile noastre. Din experiența personală acumulată până acum am înțeles că buna organizare contează mult. Deci, sunt un manager bun, care pot să gestionez eficient procesele și oamenii, pentru a obține rezultatul necesar. Odată stabilit scopul, prefer să elaborez, până în cele mai mici detalii, toate acţiunile ce trebuie întreprinse pentru realizarea lui. Sunt pedant, atrag atenţie fiecărui detaliu şi calculez fiecare acţiune prin prisma raportului efort depus/eficienţă. Îmi plac abordările profesioniste şi detest amatoricismul. Consider că multe dintre problemele cu care ne confruntăm se datorează anume faptului că în capul mesei au fost puse tot felul de valori false şi prea puţin loc a fost lăsat pentru abordări profesioniste, pentru profesionişti. Lipsa profesionalismului în conducere este o tragedie a țării noastre. Acum mă refer atât la conducerea țării, cât și conducerea la diferite niveluri ale administrației publice, dar și în sectorul privat. Şi, apropo, de valori: eu sunt adeptul valorilor noastre tradiţionale, care ne-au consacrat ca neam, ca popor. Desigur, eu respect drepturile altora, dar nu voi tolera niciodată ca – cineva, promovându-şi propriile drepturi şi viziuni, să calce în picioare drepturile altor oameni. Din această perspectivă, mă voi opune propagandei LGBT în școli, loc în care trebuie promovate valorile noastre seculare.

T: Credeţi că vă vor avantaja cele spuse de dvs. în lupta pentru Primăria capitalei?

A.A.: Eu sunt sincer în viață și vreau ca sinceritatea să fie mereu prezentă și în politică. Nu pot să spun acasă una, iar în public alta. Ori azi să am o poziție și mâine să fie diametral opusă în cazul principiilor și valorilor fundamentale. Pot să îmi schimb poziția doar pe anuite subiecte, unde este loc de dezbatere și sunt deschis la argumente. Însă nu trădez principiile și valorile mele, ale poporului pe care-l reprezint.

Mie nu-mi plac candidaţii falși, imaginea cărora este „desenată” în ajun de alegeri cu ajutorul instrumentelor și tehnologiilor de manipulare. E ca și îmbrăcarea unei bomboane stricate într-o folie frumoasă, însă gustul acesteia este dezastruos. Un om fie are anumite calităţi, fie nu le are – lucru care poate fi probat uşor. Moldova e un stat relativ mic şi cei care au făcut deja pasul în politică, în viaţa publică sunt cunoscuţi, mai mult sau mai puţin. Falsurile sunt foarte uşor de depistat, mai ales când vorbim de calităţi improprii unei sau altei persoane. Poţi juca teatru o dată sau de două ori, dar până la urmă esenţa oricum iese în evidenţă și urmează marea dezamăgire.

Eu sunt așa cum sunt. Nici mai bun, nici mai rău decât mă prezint. Sunt în perioada electorală la fel ca și zi de zi, așa cum mă cunosc prietenii, colegii etc. Sinceritatea, echilibrul și profesionalismul, combinate cu viziunea de dezvoltare a Chișinăului, cred că sunt cheia succesului pentru a schimba spre bine viața oamenilor din capitală.

T: Despre ce va vorbi Adrian Albu în campania electorală?

A.A.: Despre probleme, soluţii şi oportunităţi. Despre tot ce poate face mai bună viaţa chişinăuienilor. Mi-aş dori ca aceeaşi abordare să o aibă şi ceilalţi participanţi la campania electorală. În perioada imediat următoare mi-aş dori să particip la o competiţie a ideilor, viziunilor, programelor, soluţiilor, exact aşa cum aşteaptă de la noi oamenii. Pentru că numai în acest caz ei vor putea face o alegere maximal corectă, votând nu lozinci sau idealuri false, ci pentru acel care va veni cu cele mai bune soluţii pentru problemele cu care se confruntă locuitorii capitalei.

De exemplu, voi îndemna concurenții să vorbim despre soluții pentru a debloca străzile orașului de ambuteiaje. Ideea mea este să lansăm transport public electric pe centura Chișinăului, un proiect pe care-l voi prezenta ulterior.

Îndemn concurenții să vorbească despre sănătatea și confortul locuitorilor capitalei. Noi vom prezenta proiecte ce țin de reducerea poluării aerului, eficiența energetică, prelucrarea deșeurilor cu emisie poluantă aproape de zero. Vom prezenta proiecte pentru copii, familiile tinere, dar și pentru oamenii în etate, care au nevoie de atenție, de ocupație plăcută și de servicii medicale accesibile și de calitate. Tineretul trebuie să fie protejat de o gravă problemă actuală – drogurile. Pentru aceasta noi vom propune proiecte pentru tineri, ca ei să aibă un mod de viață sănătos, interesant și util. Proiectele de infrastructură vor fi mereu în atenția noastră, precum și cele de protecție socială. Sunt foarte multe teme importante despre care voi vorbi în campania electorală. Nu mă interesează polemicile sterile, care trec la persoană, cu atacuri murdare.

T: Dar despre alţi candidaţi la Primărie veţi vorbi?

A.A.: Da, atunci când va fi vorba de competențe, professionalism, idei de proiecte. Sunt deschis să discut și inițiativele oponenților. Sper să nu fiu pus în situația în care va trebui să răspund atacurilor murdare în adresa mea și să ne concentrăm toți pe soluții așteptate de cetățeni. Îndemn toți concurenții să le oferim oamenilor soluție pentru pâine, și nu circ ieftin.

T: Şi credeţi că acest lucru va fi posibil?

A.A.: Cu siguranţă, dacă toţi candidaţii sau cea mai mare parte a lor vor dovedi că respectă cu adevărat alegătorii, nu doar la nivel declarativ. Să desfăşori o campanie electorală corectă pentru a-i da omului posibilitatea să facă o alegere maximal obiectivă – este cea mai mare dovadă a respectului faţă de alegători.

Inapoi la arhiva noutaților