Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune și reabilitare în Moldova” (EUTAP4) a pus la dispoziția Departamentului Instituțiilor Penitenciare încă 20 de exemplare din „Ghidul de lucru cu persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate. Program de pregătire pentru eliberare”, transmite CURENTUL.
Programul de pregătire pentru liberare (utilizat deja în penitenciare) se adresează deținuților, care se află în ultimul an de executare a pedepsei și doresc să obțină informații, să învețe și să dezvolte abilități care să îi ajute să-și desfășoare viața într-un mod prosocial și să se reintegreze în societate.
Prin tehnicile, metodele și principiile prezentate, ghidul, dezvoltat tot cu suportul Uniunii Europene, va fi de un real folos asistentului social și/sau psihologului din penitenciar, lucrătorului de probațiune, care într-un efort comun, pregătesc persoanele condamnate pentru reîntoarcerea în societate.
Această acțiune face parte din suportul consistent pe care Uniunea Europeană îl acordă, prin proiectul EUTAP4, reintegrării și reabilitării persoanelor aflate în custodia sistemului penitenciar al Republicii Moldova.
Proiectul „Sprijin acordat sistemelor de executare, probațiune şi reabilitare în Moldova” a fost lansat în luna octombrie 2014, pentru o durată de 30 luni (extins din iulie 2017 pentru încă 12 luni) şi este unul din cele patru proiecte de asistență tehnică în domeniul justiției susținute financiar de Uniunea Europeană în Republica Moldova.
Cristina Parfeni