[ X ]
[ X ]
[ X ]
Instituțiile medicale vor fi evaluate după criteriile de performanță pentru majorările de salarii
3 Februarie

Ordinul Ministerului Sănătății cu privire la aprobarea listei indicatorilor de performanță a activității instituțiilor medicale și a Regulamentului cu privire la evaluarea  indicatorilor de performanță a fost publicat în Monitorul Oficial, transmite CURENTUL.

Documentul prevede ca munca managerilor să fie apreciată, anual,  în baza a patru indicatori de performanță: managementul resurselor umane, utilizarea serviciilor medicale, activitatea economico-financiară și calitatea asistenței medicale.  În funcție de rezultatele obținute, va fi stabilită mărimea suplimentului la salariu. Conducătorii instituțiilor medico sanitare-publice, care nu vor atinge cel puțin 55 la sută dintre indicatori, nu vor beneficia de sporuri salariale.

Indicatorii de performanță, în baza cărora va fi evaluată asistența medicală acordată pacienților, sunt stabiliți în funcție de profilul instituției medico-sanitare publice. Astfel, instituțiile din domeniul asistenței medicale urgentă prespitalicească vor răspunde solicitărilor de cod roșu în decurs de 10-15 minute, în 75% dintre cazuri. Totodată, 56% dintre bolnavi vor fi transportați la spitale. De asemenea, electrocardiograma va fi efectuată pacienților cu boli cardiovasculare în proporție de 90%.

Pentru centrele medicilor de familie și centrele de sănătate este obligatoriu acordarea tratamentului medicamentos compensat pentru cel puțin 80% dintre pacienți. De asemenea, de examene medicale profilactice vor beneficia minimum 70% dintre bolnavi. Cazurile de mortalitate maternă și infantilă  vor fi considerate indicatori de performanță neîndepliniți pentru instituțiile din domeniul asistenței medicale primare.

În același timp, spitalele trebuie să majoreze cu cinci la sută rata intervențiilor chirurgicale efectuate în chirurgia de o zi și să raporteze toate cazurile de infecții nozocomiale și de reacții adverse la medicamente.

Indicatorii de performanță vor fi evaluați de către o comisie a Ministerului Sănătății. Membrii comisiei vor atribui managerilor calificativele “nesatisfăcător”, “satisfăcător”, „bine” și „foarte bine”.  Cel mai mare adaos la salariu, de 50%, va primi conducătorul instituției medicale care va atinge cel puțin 91% indicatorii de performanță.  Sporul va constitui doar 35% din salariu, în condițiile în care indicatorii vor fi îndepliniți în proporție de minimum 71%.

Dacă în decurs de trei semestre consecutiv instituția medicală va primi calificativul „nesatisfăcător”, atunci Ministerul Sănătății va avea dreptul să solicite rezilierea contractului cu managerul instituției medico-sanitare publice.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților