[ X ]
[ X ]
[ X ]
Inspectoratul de Stat al Muncii trebuie să devină o structură eficientă. Ce presupune reforma inspecției muncii
25 Noiembrie

Ministerul Muncii și Protecției Sociale a demarat o amplă reformă a Inspectoratului de Stat al Muncii. Acesta nu doar va avea o structură nouă, salarii mai mari pentru inspectori, dar și atribuții noi, devenind mai eficient în combaterea muncii nedeclarate sau subdeclarate. Etapele reformei și deficiențele actualului cadru legal au fost discutate joi, 24 noiembrie, în cadrul unui club de presă organizat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale, cu suportul Uniunii Europene. 

Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, fiecare al patrulea cetățean moldovean lucrează la negru, majoritatea în agricultură, construcții și comerț. Acest fapt generează pierderi fiscale enorme, de circa 15 miliarde de lei anual, atât în bugetul de stat, cât și în bugetul asigurărilor sociale de stat.

„Pentru a încuraja formalizarea economiei, ministerul își propune revenirea la controalele inopinate și modernizarea organizării muncii în cadrul inspectoratului, pe lângă oferirea de stimulente pentru mediul de afaceri”, a declarat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Reforma presupune transpunerea în legislația națională a aquis-ului european din domeniul muncii, urmând ca inspectorii de muncă să meargă cu controale mai ales acolo unde există indicatori că angajatorii ar putea utiliza munca la negru.

„Avem două fenomene majore în R. Moldova, care, din păcate, s-au agravat în ultimii ani: munca la negru, cu un grad înalt de toleranță în societate, lucru care trebuie combătut, și, doi, degradarea indicatorilor de sănătate și securitate în muncă. Creșterea numărului de accidente pe șantierele de construcții este un lucru alarmant”, a mai adăugat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari.

Modificările propuse au fost susținute de Vladislav Caminschi, director executiv al Confederației Naționale a Patronatelor, prezent la dezbatere. „Angajatorii care au fost și sunt corecți cu angajații nu au de ce își face griji. Modificările propuse de Ministerul Muncii și Protecției Sociale sunt o ieșire din acest cerc vicios al concurenței neloiale. Poate așa vom reuși să oprim și din migrația forței de muncă”, a afirmat Vladislav Caminschi.

Inapoi la arhiva noutaților