[ X ]
[ X ]
[ X ]
Inițiativa directorului APC: Lista neagră a agenților economici. Detalii!
30 Octombrie

Agenția pentru Protecția Consumatorului (APC) își propune, prin procedură legală, să întocmească o Listă neagră a agenților economici și să o facă publică. Despre aceasta a anunțat directorul APC, Iurie Eremia, în cadrul unui interviu acordat pentru CURENTUL.

Iurie Eremia menționează că Agenția se străduie să rezolve orice plângere parvenită din partea consumatorului, cât și a agentului economic.

„Noi ne propunem, prin informare și preîntâmpinare să găsim calea spre corectare și îndrumare, atât a agenților economici, cât și a consumatorilor. Pentru noi nu este important numărul petițiilor, care crește, pentru noi este important ca problemele să le rezolvăm, nu neapărat în detrimentul agentului economic, acesta fiind plătitor de impozite în bugetul statului, ci în așa fel, ca și consumatorul să rămână mulțumit de bunul procurat/serviciul prestat și să nu aibă necesitatea de a depune petiții suplimentar”, spune Iurie Eremia.

El menționează că inspectorii APC depistează numeroase încălcări.

„De către inspectori sunt depistate numeroase încălcări, cum ar fi: utilizarea mijloacelor de măsurare neverificate metrologic; plasarea pe piaţă, comercializarea produselor nemarcate/marcate neconform; lipsa informaţiei în limba de stat; termenul de valabilitate (garanţie) expirat al produselor; nerespectarea regulilor de comerţ (neînmânarea bonului de casă, lipsa indicatoarelor de preţ); înşelarea consumatorului; utilizarea practicilor comerciale incorecte; prezenţa clauzelor abuzive în contractele încheiate cu consumatorii, etc..”.

Totodată, Iurie Eremia și-a propus, pentru agenții economici care admit sistematic încălcări, să fie introduși în lista neagră.

„Sunt unii agenți economici de rea credință, care admit încălcări sistematice, și vreau să menționez încă o dată, că voi face tot posibilul, printr-o procedură legală să formez Lista neagră a agenților economici, pe care să o facem publică”, a punctat Iurie Eremia.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților