[ X ]
[ X ]
[ X ]
Industria gazieră e doar pentru bărbați? Șeful „Moldovagaz”: E o impresie eronată
23 Octombrie

„Există o impresie eronată că industria gazieră e o meserie bărbătească”. Despre aceasta scrie, pe blogul său, șeful „Moldovagaz”, Vadim Ceban, informează CURENTUL.

El a spus că pe toată durata istoriei femeile au demonstrat că se isprăvesc la fel de bine ca bărbații cu orice sarcină. Iar adesea – mai bine decât bărbații.

„În prezent vedem femei directori executivi a celor mai mari corporații din lume, femei ministre, femei șef de guverne și femei președinți. Spre deosebire de barbați femeia de regulă pune mai mult suflet și dragoste în tot ceea ce face și e o coechipieră mai grijulie. Echipele lipsite de femei, fără îndoială sunt echipe deficitare. În echipa Moldovagaz sunt multe femei și asta clar ne face mai puternici, mai inspirați și mai buni”, a menționat Ceban.

Totodată, el a venit și cu un exemplu – Olga Calmîc, care muncește în industria gazieră de 35 de ani.

„Aprope 10 ani dna Calmîc a muncit la nordul Federației ruse, în orașul Nadîm, regiunea autonomă Iamalo-Nenețk, în cadrul trustului Severtrubprovodsroi. Acolo dânsa a ajuns după ce a absolvit Institutul Industrial din Tiumeni, specialitatea ”Construcția gazoductelor magistrale, terminalelor de păstrare a petrolului și a gazelor”. Timp de 2 ani dna Calmîc a muncit în calitate de maistru a coloanei mecanizate, unde a fost implicată în executarea unui complex larg de lucrări. În această perioadă echipa din care făcea parte Olga Calmîc participa la construcția gazoductului magistral Iamburg – Eleț. Apoi dna Calmîc a fost transferată în secția de producere și exploatare, unde a muncit în calitate de inginer până în anul 1995. În 1995 Olga Calmîc a trecut cu traiul în Moldova, orașul Chișinău. Din 1999 dna Calmîc este parte a echipei Moldovagaz, unde în prezent activează în calitate de specialist principal în secția de monitorizare tehnică, protecție și prevenire.

Dna Calmîc este un adevărat munte de experiență și înțelepciune. Inteligentă și bine organizată, cunoscătoare și generoasă în împărtășirea cunoștințelor, capabilă să genereze idei și să își asume responsabilitatea pentru realizare – sunt doar o parte din calitățile ce o caracterizează pe Olga Calmîc. Despre așa oameni noi, moldovenii, de obicei spunem că sunt oameni de nădejde. Oameni care ne insuflă încredere și optimism. Suntem cu adevărat norocoși că o avem în echipă pe dna Calmîc. Cu oameni precum Olga Calmîc permanent vom găsi soluții cum să îmbunătățim serviciile noastre, să creștem siguranța și accesibilitatea lor”, a scris Ceban, pe blogul său.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților