Institutul pentru Dezvoltare și Inițiative Sociale (IDIS) „Viitorul” a prezentat astăzi Indicele de Confidență în Sistemul Achizițiilor Publice, transmite CURENTUL.
Potrivit directorului IDIS Viitorul, Igor Munteanu, studiul s-a axat pe monitorizarea unor cazuri de achiziții publice și cu lucrul comun cu mai multe grupuri de actori.
„Proiectul este finanțat de UE cu sprijinul Ambasadei Marii Britanii pentru a ajuta la procesul de îmbunătățire a achizițiilor publice. Buna guvernare depinde de achizițiile publice și încrederea în procesul, comportamentul oamenilor implicați și cum societatea fixează problemele pe care le observă și cum sunt luate acestea în considerare. Sperăm ca Guvernul să fie mai conștient de erorile care se fac”, a spus Igor Munteanu, în debutul prezentării studiului.
Indexul de încredere în sistemul achizițiilor publice din Republica Moldova are scopul de a aduce într-o formă complexă și sistematică opiniile cetățenilor și comunității de afaceri cu privire la utilizarea banilor publici prin intermediul sistemului național de achiziții publice. Principalul obiectiv este de a impulsiona o legătură mai bună între așteptările cetățenilor și ale sectorului privat și rezultatele procesului decizional atinse de autoritățile publice.
Studiul a fost elaborat în baza chestionarelor unde respondenții, în mare parte agenții economici, au apreciat calitatea procesului de achiziții publice cu o scară de la 1 la 5. O bună parte dintre răspunsuri menționează că achizițiile sunt meschine, se fac furturi, sunt nesigure și netransparente.
Potrivit studiului, prima observație este lipsa persoanelor competente în domeniu. Autoritățile sunt obligate să caute ajutor la nivel raional sau alți agenți economici cu experiență. Altă problemă este legislația imperfectă, precum și lipsa informațiilor necesare și transparența procesului. O altă nemulțumire a agenților economici este solicitarea unui număr mare de certificate.
Cristina Parfeni