[ X ]
[ X ]
[ X ]
Încă un caz de răpire a persoanelor – depistat în Tiraspol! Promo-LEX: Practicile proaste la care recurg autoritățile sunt în continuare greșite
31 Iulie

Asociația Promo-LEX informează despre încă o răpire a unei persoane din stânga Nistrului. Chiar dacă s-a avut impresia că lucrurile se vor schimba odată ce autoritățile din RM au întreprins anumite acțiuni, practicile proaste la care recurg autoritățile locale sunt în continuare greșite. Concluzia a fost făcută de Președintele Asociației Promo-LEX, Ion Manole, care afirmă că în toate trei cazuri, RM va fi și, de această dată, condamnată de CEDO, transmite CURENTUL.

„În primul caz – Berzan, tânărul din Doroțcaia, care a fost transmis de polițistul din localitate colegilor din Grigoriopol. De atunci – alte 2 cazuri de răpire a persoanelor au fost identificate. Toate trei sunt la etapa de examinare la CEDO și avem certitudinea că RM, și de această dată, va fi condamnată. Observăm că practicile de colaborare a Ministerului Afacerilor Interne (MAI) de la Chișinău și așa-numitului MAI din Transnistria sunt încă neoficiale, deși Acordul, care a fost semnat în 1999, demult nu mai este valabil. Astfel de practici sunt ilegale și încălcă prezumția nevinovăției persoanei. Autorităților noastre le revine obligația, conform procedurilor și normelor, dacă sunt informate de Tiraspol că o anumită persoană a încălcat ceva, să intervină”, a spus Ion Manole.

Avocatul ultimei persoane care a fost răpită, Veaceslav Țurcan, spune că a încheiat un contract cu rudele, pentru a-i apăra interesele și a depus cerere la comisariatul de poliție locală, pentru a fi informat despre ce se întâmplă cu această persoană. „Mi s-a spus că a fost răpit de niște persoane necunoscute. Mașina în care se deplasa a fost oprită, a fost scos din autovehicul de un colaborator al poliției, i s-au controlat documentele. Ulterior s-au apropiat iar de mașină, l-au reținut cu tot cu acte, cu mașină și l-au dus la Tiraspol. Am aflat cine se ocupă de acest caz și am decis să mă implic. Persoana răpită nu poate avea acces la un notar pe teritoriul RM, de aceea am întocmit o procură pentru a avea acest drept. În astfel de situații ministrul de Interne trebuie demult să-și dea demisia”, a spus avocatul.

De asemenea, la conferință a fost prezent și martorul care a văzut tot ce a povestit avocatul.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților