[ X ]
În zilele de 18 și 19 august, Chișinăul găzduiește Zilele Diasporei
18 August

Moldoveni din toată lumea vor avea posibilitatea să participe la două evenimente: Congresul Diasporei și Diaspora Business Forum. Timp de două zile conaționalii noștri vor descoperi oportunități de dezvoltare în Republica Moldova, programe guvernamentale de încurajare în lansarea afacerilor, experiențe de implementare a inițiativelor cu impact pentru țară, dar și soluții inovatoare pentru facilitarea revenirii acasă.

Zilele Diasporei pun în valoare bogăția culturală, potențialul enorm și conexiunile puternice pe care le reprezintă diaspora moldovenească. Evenimentele din august aduc împreună comunitatea diasporei din întreaga lume, reprezentanți ai instituțiilor guvernamentale, societatea civilă și mediul de afaceri, pentru a consolida legăturile, a împărtăși experiențe și a explora oportunități de colaborare.

Astfel, pe data de 18 august va avea loc cea de-a 10-a ediție a Congresului Diasporei. La evenimentul de deschidere va participa președinta țării, Maia Sandu, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, dar și alți oficiali și reprezentanți guvernamentali. Printre principalele subiecte abordate vor fi mecanismele digitale dedicate conaționalilor, dar și oportunitățile pentru valorificarea experienței diasporei.

Panelurile de discuții vor prezenta colaborări dintre instituțiile statului și persoane din diasporă care aduc expertiză și plus valoare în diferite domenii precum medicină, educație, muncă și protecție socială. La eveniment vor fi explorate și soluții inovatoare pentru facilitarea revenirii și reintegrării migranților, susținerea în continuare a asociațiilor diasporale, mobilizarea expertizei diasporei pentru accelerarea implementării Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă (ODD-uri) relevante pentru dezvoltarea națională și locală. Un alt panel de discuții va fi dedicat liderilor de asociații, membrilor activi care vor povesti despre experiența de implementare a inițiativelor valoroase pentru Republica Moldova.

În cadrul Congresului vor fi semnate și două Memorandumuri de colaborare între Cancelaria de Stat și Alianța Asociațiilor de băștinași, dar și între Cancelarie și Departamentul Pentru Românii de Pretutindeni.

Agenda Congresului este anexată. Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici.

În cea de-a doua zi, pe 19 august, concetățenii noștri vor putea participa la Diaspora Business Forum. La deschiderea evenimentului vor participa viceprim-ministrul, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, dar și Claudia Hermes, Directoarea de țară a Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în Moldova. Forumul va aduna pe aceeași scenă reprezentanți din diasporă, oficiali guvernamentali, dar și antreprenori care au revenit de peste hotare și au lansat afaceri acasă. Discuțiile vor fi axate pe prioritățile Guvernului în domeniul politicilor economice și anume pentru simplificarea administrării afacerilor, dar și atragerea investițiilor. Un alt panel de dezbateri va fi axat pe oportunitățile pentru afaceri, dar și facilitățile pe care le pot avea reprezentanții diasporei investind în Republica Moldova.

Agenda Forumului este anexată. Mai multe detalii despre eveniment găsiți aici.

Pentru a participa la Zilele Diasporei și a beneficia de toate activitățile și sesiunile informative, concetățenii noștri de peste hotare se pot înregistra accesând platforma oficială: congresuldiasporei.gov.md

Evenimentul va putea fi urmărit LIVE pe www.privesc.eu , dar și pagina de Facebook a Biroului Relații cu Diaspora

Zilele Diasporei sunt organizate anual, în luna august, de către Guvernul Republicii Moldova. Evenimentul are drept scop promovarea dialogului între diasporă și țară, precum și mobilizarea cetățenilor de pretutindeni, a asociațiilor diasporale și a societății civile într-un efort comun de promovare, susținere și dezvoltare a Republicii Moldova

Inapoi la arhiva noutaților