[ X ]
[ X ]
[ X ]
În Republica Moldova va apărea o nouă structură. Cum se va numi viitoarea Agenție și cu ce se va ocupa
12 Decembrie

În Republica Moldova va apărea o nouă structură de stat. Este vorba de Instituţia Publică „Agenţia de Investiţii”. Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind crearea acestei noi structuri a fost supus dezbaterilor publice pe site-ul Cancelariei de Stat, transmite CURENTUL.

Crearea Agenției se face în conformitate cu reforma Guvernului.

Potrivit proiectului, se dispune crearea Instituţiei Publice „Agenţia de Investiţii” în subordinea Guvernului, prin reorganizarea prin fuziune a Instituţiei Publice „Organizația de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova” şi Agenției Turismului, autoritate administrativă centrală subordonată Guvernului.

Fondator al Instituţiei publice „Agenţia de Investiţii” este Guvernul, care deleagă exercitarea acestei funcţii Cancelariei de Stat.

Disponibilizarea personalului în legătură cu reorganizarea Instituţiei Publice „Organizația de Atragere a Investiţiilor şi Promovare a Exportului din Moldova” şi Agenţiei Turismului se va efectua în conformitate cu Legea cu privire la funcţia publică şi statutul funcţionarului public şi legislaţia muncii în vigoare.

La capitolul organizarea activităţii Agenţiei, sunt reflectate drepturile şi obligațiile Consiliului Agenţiei, dar şi ale directorului acesteia.

În context, a fost elaborat inclusiv proiectul decretului privind abrogarea Decretului Președintelui Republicii privind înființarea Centrului National de Perfecţionare a Cadrelor din Industria Turismului.

Prin intermediul Legii, agenţii economici care solicită clasificarea structurii de primire turistică nu mai sunt obligați să prezinte copia de pe certificatul de absolvire a cursurilor de perfecţionare profesională din cadrul Centrului Naţional de Perfecţionare a Cadrelor din Industria Turismului sau din cadrul altor instituţii în domeniu acreditate în condiţiile legii ci o copie a diplomei de studii superioare de licență/masterat în domeniul turismului sau o copie a certificatului de absolvire a cursurilor de perfecționare profesională.

Proiectul presupune implicații financiare asupra bugetului de stat, legate de cheltuielile privind eventualele garanții sociale asigurate de legislația în vigoare, ca rezultat al reorganizării Agenţiei Turismului.

Prin urmare, se estimează cheltuieli bugetare de circa 540 mii lei. Aceste cheltuieli, în anul 2017 vor fi acoperite din contul alocațiilor aprobate în bugetul de stat pentru implementarea Strategiei de reformă a administrației publice.


Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților