[ X ]
[ X ]
[ X ]
În R.Moldova au fost înregistrate noi cazuri de infectare cu Omicron
10 Martie

Laboratorul virusologic al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP) a realizat o nouă secvențiere a probelor biologice pentru monitorizarea circulației tulpinilor de SARS-CoV-2 pe teritoriul țării și identificarea variantelor de mutație. Rezultatele unei noi reacții de secvențiere au confirmat în toate 16 probe selectate, circulația subliniilor ce aparțin variantei Omicron.

În 7 probe, a fost confirmată sublinia XBB.1.5, iar în 7 probe a fost confirmată sublinia XBB.1.9.1 (datele preliminare indică faptul că XBB.1.9.1 are o capacitate virală mai mare decât varianta XBB.1.5).

Probele au fost selectate din diferite regiuni ale țării (mun. Chișinău, raioanele — Criuleni, Dondușeni, Leova, Râșcani, Ștefan Vodă, Telenești, Ungheni), mediul rural și urban și confirmate prin tehnici de biologie moleculară (rRT-PCR).

Rezultatele secvențierii sunt integrate în Sistemul național de supraveghere și partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde pot fi comparate cu datele din alte țări.

Inapoi la arhiva noutaților