[ X ]
În instituțiile de învățământ profesional tehnic vor fi disponibile noi programe de studii cu profil agroalimentar
13 Iulie

Elevii din instituțiile de învățământ profesional tehnic cu profil agroalimentar vor studia trei specialități noi: tehnician în industria alimentară, nivel 4 ISCED; tehnician asigurarea calității, nivel 4 ISCED și operator la linie în industria alimentară, nivel 3 ISCED. Cele trei standarde ocupaționale noi pentru domeniul agroalimentar au fost concepute reieșind din actualitățile și cerințele pieței muncii și grație proiectului Uniunii Europene ”DevRAM”, transmite CURENTUL.

Noile specialități vor fi studiate la Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți, Centrul de Excelență în Horticultură și Tehnologii Agricole din Țaul, Colegiul Agroindustrial din Ungheni, Colegiul Agroindustrial din Râșcani, Centrul de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău etc.

Prin prisma analizelor efectuate în domeniul agroalimentar, s-a constatat că fiecare dintre ocupațiile de nivel 4 ISCED, identificate în premieră pentru elaborare de SO, este de o însemnătate mare pentru sector, datorită ponderii, rolului şi valorii pe care o dețin. Necesitatea acestora fiind determinată de actualitatea și importanța lor strategică în procesul de producere.

Elaborarea noilor standarde ocupaționale a avut loc în urma unei cooperări eficiente dintre Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, reprezentanți ai sectorului privat, reprezentanți ai autorităților publice locale de nivelul II din Soroca, Drochia, Ungheni, Rezina, Râșcani, Comrat, Ceadâr-Lunga, Vulcănești, Dondușeni și având la bază experiența ofertelor educaționale a altor țări.

Datorită cooperării și creării platformelor de comunicare între instituţiile de resort şi partenerii de dezvoltare, viitorii absolvenți ai programelor de formare profesională cu calificările nominalizate vor dobândi deprinderile necesare și vor avea oportunitatea să se angajeze în calitate de tehnicieni sau operatori în toate ramurile industriei alimentare.

Notă: Proiectul Uniunii Europene ”Dezvoltarea zonelor rurale în Republica Moldova” (DevRAM), Partea I. ”Creşterea competitivităţii sectorului agroalimentar prin integrarea acestuia în lanţurile valorice interne şi globale, în special a sectorului culturii de soia”, implementat de Cooperarea Austriacă pentru Dezvoltare, în parteneriat cu Centrul Educaţional PRO DIDACTICA şi Asociaţia Internaţională Donau Soja (Austria), îşi propune să contribuie la sporirea capacităţii de afirmare a sectorului pe piaţa internă şi externă, precum şi la fortificarea capacităţii instituţiilor din învăţământul profesional tehnic din domeniul agroalimentar.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților