Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor informează că din cauza condițiilor climaterice cu precipitații repetate și abundente are loc dezvoltarea putregaiurilor la floarea soarelui (cenușiu – Botrytis cinerea, alb – Sclerotinia sclerotiorum), care produc pagube considerabile pentru această cultură, transmite CURENTUL.
Simptomele apar pe partea superioară a tulpinii, pe pețiolul frunzelor sau pe limb, mai ales pe nervura centrală.
Atacul pe calatidii se observă mai întâi în punctul de inserție a receptacului pe tulpină și se manifestă prin înmuierea și putrezirea țesuturilor, însoțită de formarea miceliului și a scleroților, urmată de distrugerea parțială sau totală a lor.
În condiţiile cu alternare bruscă a perioadelor secetoase cu ploioase se produce atacul de diverse specii de pătări ale florii soarelui, printre care: fomoza – Phoma herbarum, fomopsis – Phomopsis helianthi, alternarioza – Alternaria tenuis ş.a, simptomele cărora se dezvoltă pe frunze, tulpini şi capitule.
Măsuri de prevenire și combatere:
La depistarea primelor simptome ale bolilor se vor efectua evidențe sistematice pentru eliminarea plantelor atacate din cultură.
Tratamentele chimice se vor efectua cu fungicide utilizate la cultura de floarea soarelui omologate și înregistrate conform Registrului de Stat, apoi se va face desicarea floarei – soarelui înainte de recoltare.
Măsurile de prevenire și combatere se cer a fi efectuate în mod operativ, pentru a nu admite extinderea bolilor și a preveni astfel, pierderile care pot fi cauzate de maladiile florii soarelui.
Cristina Parfeni