[ X ]
În această duminică, la Selemet, se va desfășura Festivalul „iProsop”. Intrarea este liberă
23 Mai

A III-a ediție a Festivalului iProsop se va desfășura la 27 mai 2018, în satul Selemet, r-nul Cimișlia, transmite CURENTUL.

iProsop este dedicat confecţionării prosopului țesut manual, menit să valorifice coloritul unic al acestui obiect prezent în fiecare casă și să promoveze utilitatea lui sub toate formele posibile, atât cultural-artistice, istorice, ca element de decor și de consolidare a cetățenilor.

De asemenea, evenimentul are menirea de a pune in evidență tradițiile și obiceiurile etnice și regionale legate de portul național, gastronomie, folclor, stilul de viață de la sate și sportul tradițional. Festivalul va reuni peste 30 de meșteri populari, ansambluri folclorice din țară și peste hotare, artiști emeriți, colective etnice de găgăuzi, ucraineni, bulgari și ruși, care vor fi prezenți cu cele mai frumoase colecții de prosoape, dar și evoluție scenică.

Oaspeții evenimentului vor avea ocazia să admire diversitatea prosoapelor expuse din colecțiile muzeelor sau personale, vor putea procura prosoape tradiționale și vor avea ocazia să vadă procesul de țesere manuală. Meșterițele vor răspunde la întrebări, vor da lecții de țesere pentru doritori în așa numita „Casa Mare”, iar copiii ar putea încerca să brodeze elemente dintr-un prosop tradițional. Tehnicile de țesere vor fi oferite de către experții de la  „Muzeului Național de Istorie și Etnografie a Moldovei” și de către bunica Ana Cotruță care mai păstrează arta țeserii în satul Selemet.

Gospodinele sunt invitate să participe la concursul gastronomic „Cel Mai Crocant Crocant” – concurs al biscuiților de casă „hrustiki” sau „prăjiței” și cu prezentări în cadrul Teatrului Gastronomic cu bucate de la sud. Fiecare participant se va putea delecta din bucatele de la „Curtea vânătorului”.

Totodată, cei prezenți vor avea parte și de un concert de cinste oferit de către artista poporului Zinaida Julea, interpreta Ofelia Florica Harangus (România), ansambluri de dansuri din țară și peste hotare, amatori de muzică etno-folclorică, prezentatori profesioniști (din TV) și mulți alții.

iProsop face loc și pentru amatorii de sport. Doritorii vor participa la activități sportive tradiționale cum ar fi: lupta pentru berbecul – viu, pentru iepure – viu, lupta pentru cocoșul – viu, ridicarea greutăților, jocuri de domino și multe, multe altele.

Festivalul iProsop se inspiră din entuziasmul și dorința de dezvoltare a locuitorilor din sudul Moldovei, astfel, contribuind la valorificarea potențialului economic rural și a oportunităților de promovare a turismului.

Mai multe puteți afla aici.

iProsop

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților