[ X ]
[ X ]
[ X ]
În 2022, geniștii Armatei Naționale au deminat 668 obiecte explozive și au lichidat peste 14 500 de cartușe
4 Ianuarie

Geniștii Armatei Naționale au executat, pe parcursul anului 2022, 179 de misiuni de deminare, în urma cărora au depistat și nimicit 668 de obiecte explozive și 14 705 de cartușe.

Potrivit locotenent-colonelului Igor Livițchi din cadrul Serviciului geniu, anul trecut, geniștii militari au fost cel mai des solicitați în raioanele Ştefan Vodă, Anenii Noi, Căușeni, Hîncești şi Nisporeni. Cele mai multe obiecte explozive identificate erau bombe de aruncător de mine, proiectile de artilerie de diferit calibru, cartuşe şi grenade de mână. Toate munițiile datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial.

Sursa a menționat că cea mai mare cantitate de obiecte explozive a fost depistată în luna decembrie 2022, pe un câmp agricol din vecinătatea satului Copceac, raionul Ceadîr Lunga. Grupa de geniști, condusă de locotenentul major Mircea Palancea, a depistat și nimicit 160 de muniții, printre care proiectile de artilerie, bombe de aruncător calibru 82 mm, grenade de mână și cartușe.

O altă misiune amplă de deminare a fost executată în luna august 2022, în satul Răscăieți, raionul Ștefan Vodă, de către echipa sergentului clasa III Evghenii Axentii din Batalionul de Geniu „Codru”. În această localitate, în urma lucrărilor agricole, au fost identificate 100 de mine antitanc, patru grenade de mână și un proiectil de artilerie. Toate munițiile prezentau un risc sporit pentru viaţă și au fost distruse în condiții de maximă securitate.

NOTĂ: Dacă descoperiți obiecte explozive, apelați 112 sau anunțați imediat autoritățile locale.

Inapoi la arhiva noutaților