[ X ]
[ X ]
[ X ]
În 2021, în R. Moldova vor fi realizate 8 proiecte de film! Câte milioane vor costa și cum se vor numi
29 Ianuarie

Opt proiecte cinematografice vor fi turnate în 2021, cu susținerea Centrului Național de Cinematografie. Este vorba despre patru filme de ficțiune de lung metraj, două documentare de lung metraj, o dezvoltare de proiect de ficțiune și o dezvoltare de proiect documentar. Pentru realizarea lor, au fost investiți 5,5 milioane de lei, informează CURENTUL.

Aceste dosare de film sunt câștigătoare la cea de-a 5-a ediție a concursului anual de finanțare a proiectelor cinematografice.

Potrivit CNC, majoritatea materialelor vor aduce publicului larg imagini cu mesaje sociale.

Filmul de ficțiune „pandemia.md” semnat de regizorul și scenaristul Valeriu Jereghi, reflectă fenomenul Covid-19. Scenariul lui a fost schițat la începutul anului trecut la solicitarea unor jurnaliști, unde autorul povestește mai multe întâmplări surprinse în perioada de carantină.

Un alt proiect de ficțiune – „Mario, Maria, Marinel” este despre drama femeii migrante din Republica Moldova. Scenariul și regia este semnat de Violeta Gorgos. Filmul va fi turnat atât în Republica Moldova cât și în Italia.

„Familia Anghel” este un proiect cinematografic în coproducție (R. Moldova, România, Franța), care urmează să fie turnat în 2021. Potrivit sinopsisului prezentat de scenaristul și regizorul Mihai Mihăescu – originar din Republica Moldova – filmul de lungmetraj povestește drama a doi frați, dizidenți ai regimului comunist sovietic, pe care soarta i-a despărțit într-un mod tragic.

Un alt film care va fi turnat în 2021 este „Daria”, în regia lui Ian Onică, prezintă o metamorfoză a comediei într-o dramă psihologică. Are un mesaj pentru generația mai tânără și anume: „să prindă la curaj, să fie mai implicați, mai înțelegători cu cei mai în vârstă și să nu le fie frică de bătrânețe, care are și ea farmecele ei”.

Echipa formată din Mircea Surdu în calitate de scenarist și Eugeniu Popovici – de regizor, își propune în acest an să filmeze un documentar de lung metraj „Zbor” – despre viața lui Vladimir Beșleagă, care în scurtă vreme împlinește 90 de ani. Vladimir Beșleagă este un nume marcant pentru cultură românească. În spațiul mediatic sunt multe materiale despre Vladimir Beșleagă, dar nu există încă un film documentar care ar cuprinde toată viața lui.

Premieră pentru cinematografia autohtonă este proiectul „Un secol de teatru la Chișinău” – un documentar despre Teatrul „Național Mihai Eminescu”, semnat de actualul director al instituției, Petru Hadârcă. În baza unei lucrări științifice, realizată de autorul scenariului și regizorul documentarului de lung metraj, cu dovezi din Arhiva Națională, P. Hadârcă dorește să aducă un omagiu instituției teatrale, care în 2021 va împlini 100 de ani de la fondare. OWH TV Studio este casa de producție care propune un concept inedit pentru acest proiect.

Casa de producție Racketa Production, urmează să dezvolte pe parcursul acestui an, scenariul unui film de ficțiune cu titlul provizoriu „Blestemul Mariei Drăgan” în regia lui Călin Laur, producător Ștefan Nahaba – care va reflecta viața interpretei Maria Drăgan.

Proiectul „Landing” este semnat de conaționala Xenia Ciuvașeva, stabilită în Germania. Autoarea dorește să dezvolte scenariului propriei autobiografii, fixată pe fenomenul migrării părinților din viața copiilor.

Menționăm că, la concursul de finanțare a proiectelor cinematografice, sesiunea 2021 au participat 28 de case de producție. Dintre acestea, în etapa de evaluare a scenariilor au fost admise 24.

Doina Buruiană

Inapoi la arhiva noutaților