[ X ]
[ X ]
În 2018 au decedat mai multe persoane decât anul precedent. Care sunt cele mai des întâlnite cauze de deces
15 Mai

Numărul decedaţilor în anul 2018 a fost de 37 200 persoane, cu 432 persoane (1,2%) mai mult comparativ cu anul precedent, potrivit Biroului Național de Statistică, transmite CURENTUL.

Pe parcursul anilor 2014 – 2018 au avut loc atât creșteri a numărului persoanelor decedate cât și descreșteri. O creștere mai semnificativă s-a observat în anul 2014, iar diminuarea mai vizibilă s-a înregistrat în anul 2017.

Conform datelor preliminare ale Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a Ministerului Sănătăţii, Muncii și Protecției Sociale structura mortalităţii pe clase ale cauzelor de deces practic nu s-a schimbat: cele mai multe decese (58,1%) au drept cauză bolile aparatului circulator, urmate de tumori maligne (16,5%), bolile aparatului digestiv (9,1%), accidentele, intoxicaţiile şi traumele (6,1%), bolile aparatului respirator (4,2%) şi alte cauze (6,0%).

Mortalitatea masculină, specificată pe cauze de deces, diferă de cea feminină. „Supramortalitatea feminină” s-a înregistrat numai în cazul bolilor aparatului circulator. În structura mortalității femeilor, ponderea deceselor din această cauză este de 1,3 ori mai mare decât cea a bărbaților.

„Supramortalitatea masculină” a fost de 3,6 ori mai mare în cazul accidentelor, intoxicaţiilor şi traumelor; de 2,1 ori – în cazul bolilor aparatului respirator; de 1,3 ori – tumorilor maligne.

Mortalitatea generală pe cauze de deces diferă destul de semnificativ şi în profil teritorial.

Decesele cauzate de boli ale aparatului circulator au fost mai pronunţate în partea de Nord a Republicii Moldova (61,6% din numărul total al decedaților), de tumori maligne – în municipiul Chișinău (20,6%) și UTA Găgăuzia (20,4%); de boli ale aparatului digestiv cele mai multe cazuri au fost înregistrate în zona centrală a ţării (11,8%). Cel mai înalt nivel al mortalităţii provocat de cauzele externe s-a înregistrat în regiunile de dezvoltare Centru și Sud (câte 6,8%). În aceste regiuni sunt observate și cele mai multe decese cauzate de boli ale aparatului respirator – 4,5 și 4,4% respectiv.

Cristina Parfeni

Inapoi la arhiva noutaților