[ X ]
[ X ]
[ X ]
Premieră în istoria șahului moldovenesc! Iată ce rezultat au înregistrat sportivii la Olimpiada Mondială de Șah!
12 Septembrie

Echipele care reprezintă Republica Moldova la Olimpiada Mondială de Șah din orașul Baku, Azerbaidjan, au înregistrat rezultate remarcabile în cadrul competiției. Echipa masculină a Republicii Moldova se află la moment pe locul 12 dintre cele 180 de echipe, care participă în cadrul competiției de nivel mondial, informează CURENTUL.

Igor Dodon, președintele Federației de șah a Republicii Moldova, care se află la Baku, a menționat, pe o rețea de socializare, că rezultatul înregistrat este o premieră în istoria șahului moldovenesc. „Moldova e printre lideri la Olimpiada Mondială de Șah de la Baku. După ce am învins Serbia cu 3 la 1, ne-am plasat pe locul 12 din cele peste 180 de țări participante la această Olimpiadă. E o premieră în istoria șahului moldovenesc. La cea de-a 42-a Olimpiadă Mondială la Șah am demonstrat că avem sportivi de mare valoare, avem campioni, avem perspective să ne impunem și mai mult la cel mai înalt nivel mondial. Astăzi urmează o rundă extrem de importantă cu echipa olimpică a Italiei. Hai Moldova! Poate reușim să batem un nou record”, a scris președintele Federației de Șah.

Totodată, Valeriu Coadă, secretar general al Federației de șah, a oferit mai multe detalii despre rezultatele echipelor din RM la Baku. „Echipa masculină a Republicii Moldova se află la moment pe locul 12 dintre cele 180 de echipe la Olimpiada Mondială de Șah din orașul Bacu. Selecționata masculină în runda a noua în confruntarea cu echipa din Serbia a cîștigat a treia zi la rînd, de data aceasta cu scorul de 3 la 1. Marii maeștri Viorel Bologan și Viorel Iordăchescu au jucat remiză, iar marele maestru Dmitrii Svetușkin și maestrul Vladimir Hamițevici au cîștigat. Clasamentul e condus de echipele din SUA și Ucraina. Selecționata feminină a cedat echipei din Letonia. Maestra Paula-Alexandra Gîtu a obținut remiză. Favoritele turneului feminin sunt echipele Chinei și Poloniei. În runda a zecea selecționata masculină se va întîlni cu echipa din Italia, iar selecționata feminină va juca cu șahistele din Egipt”, a scris Valeriu Coadă.

CURENTUL precizează: În perioada 1-14 septembrie, la Baku, se desfășoară cea de-a 42-a Olimpiadă Mondială de Șah și cel de-al 87-lea Congres al Federației Mondiale de Șah. La competiție participă circa 180 de țări și 2500 de șahiști, antrenori și persoane oficiale. Țara noastră este reprezentată de 2 loturi, unul masculin și cel feminin.

Igor Dodon, președintele Federației de șah a Republicii Moldova participă în perioada 11-13 septembrie, la cel de-al 87-lea  Congres al Federației Mondiale de Șah care are loc la Baku.

Cristina Gurez

Inapoi la arhiva noutaților