[ X ]
(INTERVIU) Eremei Priseajniuc: PSDE are parteneriate externe puternice, care se pot dovedi de real folos Republicii Moldova
20 Iunie

În cadrul unui interviu acordat portalului www.curentul.md, Eremei Priseajniuc, vicepreşedinte al Partidului Social Democrat European (PSDE), responsabil de relaţii internaţionale, a vorbit despre partenerii externi ai PSDE şi cum pot aceste parteneriate servi intereselor Republicii Moldova.

C.: Domnule Priseajniuc, PSDE este destul de activ pe filiera externă, având şi parteneri importanţi. Aţi putea deschide parantezele la această temă?         

E.P.: Partidul Social Democrat European este formațiunea politică care pledează pentru modernizarea și dezvoltarea socială a țării, cu vocație europeană, a cărei identitate politică se bazează pe convergența ideilor social-democrate din Europa modernă. Sistemul de valori pe care-l promovează PSDE a fost validat prin deținerea statutului de membru, atât în familia politică social-democrată europeană, precum și cea internațională.

Cel mai solid parteneriat politic extern PSDE îl are cu Partidul Social Democrat din România, condus de Președintele Marcel Ciolacu, numit recent Prim-ministru al României. Republica Moldova, cât și PSDE, are un prieten autentic în Premierul social-democrat al României.

Revenind la apartenența politică, Partidul Social Democrat European face parte și este membru cu drepturi depline al familiei politice social-democrate internaționale (Internaționala Socialistă), din care fac parte 132 de partide politice din lume. Președintele Internaționalei Socialiste este Pedro Sanchez, Prim-ministrul Spaniei; funcția de vicepreședinte, este deținută de Președintele PSD, Marcel Ciolacu, Premierul României, responsabil de zona Europei Centrale și de Est.

Mai mult decât atât, PSDE face parte şi din familia politică europeană a social-democraților (PES), cu statut de membru asociat, alături de alte 60 de partide și organizații politice. Președintele PES este Stefan Lofven, fostul Prim-ministru al Suediei, iar unul dintre vicepreședinți este Victor Negrescu (europarlamentar din partea PSD România). Domnul Negrescu este un bun prieten și susținător al țării noastre. Acum câteva zile, a solicitat în plenul Parlamentului European, începerea negocierilor de aderare la UE a Republicii Moldova și punerea la dispoziție a țării noastre a fondurilor de pre-aderare, fapt ce denotă implicarea și susținerea fermă de către frații social-democrați a parcursului nostru european.

PES este reprezentat în toate instituțiile europene de către membrii săi. În Parlamentul European, PES, reprezentat de Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților (S&D), are 145 de mandate de parlamentari, inclusiv funcția de vicepreședinte deținută de social-democratul Marc Angel. În Comisia Europeană PES are 9 comisari: Josep Borrell, Înalt Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, vicepreședinte; Frans Timmermans, vicepreședinte executiv; Marcos Sefcovic, vicepreședinte; comisarii europeni – Ylva Johansson, Paolo Gentiloni, Helena Dalli, Elisa Ferreira, Nicolas Schmidt, Jutta Urpilainen.

Printre liderii de state și guverne care fac parte din familia social-democrată europeană sunt: cancelarul Germaniei, prim-miniștrii Spaniei, României, Portugaliei, Finlandei, Maltei, Danemarcei, Albaniei, Norvegiei, Macedoniei de Nord; vicepremierii Belgiei, Muntenegrului, Sloveniei, Luxemburgului.

PSDE are parteneriate externe puternice, care se pot dovedi de real folos Republicii Moldova, cetățenilor săi și comunităților din care fac parte.

C: În ce mod?

E.P.: Eficienţa parteneriatelor externe, de regulă, se resimte din plin atunci când un partid este la guvernare. Susţinerea din exterior de care beneficiază o ţară, în acest caz, este mult mai mare decât dacă e guvernată de un partid sau de o alianţă de partide fără afiliere internaţională. Partidele cu afilieri internaţionale sunt considerate parteneri credibili, iar relaţiile de colaborare pe care le au pe linia diferitor organizaţii internaţionale, automat devin relaţii de colaborare la nivel de ţări, structuri internaţionale.

Noi şi acum resimţim din plin efectele benefice ale colaborării cu partenerii noştri externi. Dar, o resimţim mai mult ca partid. În momentul în care vom ajunge la guvernare, această susţinere va fi şi mai mare şi se va răsfrânge direct asupra cetăţenilor Republicii Moldova, asupra ţării, în general.

C.: Vorbiţi destul de sigur despre perspectiva venirii la guvernare. Ce vă face să fiţi atât de încrezut?

E.P.: Există trei momente esenţiale în acest context. În primul rând, e vorba de potenţialul PSDE. Toţi cunosc că PSDE are o echipă de profesionişti, cu experiență și expertiză în varii domenii de activitate care, aflându-se în funcţii de maximă responsabilitate în stat, şi-au dovedit eficienţa. Contextul regional tensionat, generat de războiul din Ucraina, situaţia socio-economică precară, cât și ineficiența gestionării problemelor statului, vor impulsiona oamenii, la următoarele alegeri parlamentare, să acorde votul de încredere, profesioniştilor, celor ce dețin competențe relevante, în special profesionale. Alternativă nu există – fără o guvernare profesionistă, Republica Moldova, pur şi simplu, se va prăbuşi, iar regresul doar se va extinde în toate domeniile importante.

În al doilea rând, e clar că nici un partid proeuropean nu va avea capacitatea să vină la putere, de sine stătător, după următoarele alegeri parlamentare. Unica şansă a Moldovei de a continua calea integrării europene va fi o coaliţie proeuropeană. Fără PSDE, nu văd cum ar putea fi constituită o eventuală coaliție de guvernare veritabilă, proeuropeană, şi, în special, cum ar putea fi asigurată buna administrare a ţării.

În al treilea rând, părerea mea este că afilierile internaţionale ale partidelor au un rol imperios de important. Ele devin sursa de ajutor extern, ori suntem conștienți de faptul că, fără sprijinul partenerilor din afară, Republica Moldova nu va face față provocărilor actuale, a celor de ordin economic, social, de securitate etc. Iar respectivul suport îl pot asigura partidele, care sunt parte a unor familii europene și internaţionale, inclusiv Partidul Social Democrat European – membrul familiei social-democrate europene PES și internaționale IS.

C.: Din câte cunosc, PAS, care este acum la guvernare, e parte a Partidului Popular European. Valorifică din plin PAS parteneriatul extern pe care-l are?

E.P.: Nu ar fi corect din partea mea să dau calificative în acest sens. Cert este că, Republica Moldova beneficiază de o susţinere fără precedent din partea partenerilor europeni. Partea tristă a lucrurilor este că, din păcate, actuala guvernare nu face față provocărilor şi dezamăgeşte. Altfel cum să explici că, la scurt timp după ce am primit statut de ţară candidată la aderare la UE, Moldova a ajuns pe o poziţie ruşinoasă la capitolul aplicării legislaţiei europene, fiind în urma Ucrainei, ţară aflată în război, dar şi în urma Georgiei. Să ne amintim de recentul raport al GRECO, care a arătat că Republica Moldova a implementat doar o treime din recomandările Consiliului Europei ce vizează lupta cu corupţia; raportul Freedom House; recomandările Comisiei de la Veneția; indexul anual al Heritage Foundation, care arată că Republica Moldova ocupă cel mai jos nivel în ceea ce privește libertatea economică. Se creează impresia că partenerii europeni sunt mai interesaţi decât guvernarea de la Chişinău ca să avansăm pe calea integrării europene. Dacă ai susţinere din exterior, trebuie să o valorifici cu maximă eficienţă, dar să nu o tratezi superficial. Partenerii externi văd şi înţeleg totul şi nu trebuie să ne jucăm cu şansele ce ni se oferă.

C.: Venirea lui Marcel Ciolacu în funcţia de Premier al României va însemna ceva şi pentru Moldova? Aveţi careva aşteptări de la partenerul dumneavoastră extern pe durata mandatului de Premier al domnului Ciolacu?  

E.P.: Mereu, când la guvernare în România se afla Partidul Social Democrat, Republica Moldova a beneficiat de cel mai mare suport: peste o mie de grădinițe renovate, 200 de microbuze școlare puse la dispoziție pentru transportarea exclusivă a elevilor, burse pentru elevii și studenții din țara noastră, reconstrucția Sălii cu Orgă, a Muzeului Național de Arte, construcția noului sediu al Teatrului „Bogdan Petriceicu Hașdeu” din Cahul și alte proiecte social-culturale; în domeniul medical – proiectul SMURD în Moldova, ajutor sub formă de medicamente, dispozitive medicale, vaccinuri în perioada COVID; pe plan energetic – construcția gazoductului Iași-Ungheni; ajutoare pentru agricultori și multe alte proiecte de colaborare și înfrățiri între comunitățile/primăriile conduse de social-democrați din România și Republica Moldova, proiecte care vor fi fortificate și multiplicate în timpul apropiat.

Domnul Prim-ministru Marcel Ciolacu şi colegii săi din PSD România au demonstrat permanent ataşamentul pe care-l au faţă de Republica Moldova, faţă de oamenii ce locuiesc între Prut şi Nistru, și sunt sigur că și în continuare, o să ne convingem că social-democrații sunt prietenii loiali și adevărați ai Republicii Moldova. Noi, cei de la PSDE, ne mândrim cu parteneriatul cu PSD România.

C.: Ce planuri de viitor are PSDE din punct de vedere al colaborării internaţionale?

E.P.: Vom dezvolta parteneriatele pe care le avem, încercând să valorificăm la maximum posibilităţile ce apar. De asemenea, vom acţiona în vederea identificării unor noi parteneri. Pentru că, cu cât mai mulţi parteneri internaţionali va avea PSDE, cu atât mai multe beneficii va avea în perspectivă Republica Moldova şi cetăţenii, întru sporirea calității vieții și bunăstării acestora.

Inapoi la arhiva noutaților